NU | Drie doden en negen zwaargewonden bij aanslag in tram Utrecht

De politie vraagt u uit te kijken naar de 37-jarige Gökman Tanis (geboren in Turkije) in verband met het incident vanmorgen aan het #24oktoberplein in Utrecht.

Bij de aanslag in een tram in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn maandag drie doden en negen gewonden gevallen, van wie drie in kritieke toestand verkeren. De politie houdt rekening met een terroristisch motief.

In verband met de aanslag is in provincie Utrecht is het hoogste dreigingsniveau (5) afgekondigd. Dat duurt in elk geval tot 18.00 uur. Daarnaast heeft de antiterrorismedienst NCTV een crisisoverleg belegd.

Hoewel nog niet duidelijk is hoeveel daders er zijn, spreekt de politie vooralsnog over één schutter. Die persoon is na de schietpartij vermoedelijk gevlucht in een rode auto. De politie meldt op zoek te zijn naar de in Turkije geboren Gökmen Tanis (37).

“Benader hem niet zelf, maar bel direct de opsporingslijn 0800-60 70”, aldus de politie, die ook een foto van de verdachte verspreid heeft.

Getuige: ‘Man begon in het wilde weg te schieten’

De aanslag vond maandag ochtend rond 10.45 uur plaats. Een schutter opende rond 10.45 uur het vuur in een Utrechtse tram. Volgens een getuige begon een man “in het wilde weg te schieten”. Getuigen hoorden meerdere schoten.

Voor het incident werden meerdere traumahelikopters en hulpdiensten opgeroepen en opende het UMC Utrecht een calamiteitenhospitaal. Het 24 Oktoberplein werd na de schietpartij ruim afgezet.

Verder is bekend dat vlak voor de schietpartij in de buurt een rode Renault Clio is gestolen. De wagen stond aan de Amerikalaan, een stuk verderop in de wijk. Het voertuig is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan, even buiten de Utrechtse binnenstad. Mogelijk heeft de verdachte deze auto gebruikt.

Gemeente Utrecht adviseert inwoners om binnen te blijven

Kort na de aanslag werden alle inwoners van de gemeente Utrecht geadviseerd binnen te blijven tot er meer bekend is. De gemeente laat weten dat nieuwe incidenten niet worden uitgesloten.

Op meerdere locaties in Nederland zijn daarom extra veiligheidsmaatregelen genomen. Onderwijsinstellingen op de Uithof, waar onder andere de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht zijn gevestigd, houden de deuren dicht en scholen rondom het 24 Oktoberplein houden de leerlingen binnen.

Het openbaar vervoer in Utrecht is stilgelegd en andere gebouwen in de stad, waaronder moskeeën, zijn uit voorzorg gesloten. Bij de training van het Nederlands elftal maandagmiddag in Zeist mocht vanwege veiligheidsredenen geen publiek aanwezig zijn.

Bron: Nu.nl

18 Reacties op “NU | Drie doden en negen zwaargewonden bij aanslag in tram Utrecht

 1. I love La Stiwz, prachtige reactie.

  Ik ben ook atheist, maar zou graag geloven dat er na een leven in dit treurige corrupte boevennest nog iets moois op mij wacht.

  Wie kan mij bekeren? Ik sta er open voor.

  Ik geloof niet in de bijbel maar hou me wel aan de tien geboden, met uitzondering van het geboden van de godsverering natuurlijk. Dus eigenlijk heb ik meer recht om in de hemel te komen dan de wel gelovige Gerrit Schotte die onderstaande geboden heeft verbroken:

  Eert uw vader en uw moeder.
  Gij zult niet moorden.
  Gij zult niet echtbreken.
  Gij zult niet stelen.
  Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste.
  Gij zult niets begeren dat van uw naaste is.

 2. @John Bash:
  Klopt, komt in alle religies voor.

  Daarom ben ik Atheist.

  Nog nooit een atheist bij een aanslag horen schreeuwen: “In the name of nothing!”

 3. Jammer dat ie gearresteerd is. Die hadden ze per ongeluk dood moeten schieten. Straks wordt ie ontoerekenbaar verklaard en loopt ie binnen korte tijd weer vrij rond.

 4. Terrorisme heeft niets met multi culti te maken. Terrorisme is niet uit te bannen.
  Terrorisme komt in alle religies voor. Katholiek, protestant, moslim, jood, bhoedist enzz.
  Wat voor de 1 terrorisme is voor de andere een vrijheidsstrijd.
  Terrorisme kan alleen minderen als bepaalde machtswellustige politici, presidenten in woord en gebaar hun werkelijke afschuw uitspreken en geen propaganda taal uitbraken of financiering mogelijk maken.

 5. Helemaal juist @ Henk1

 6. @henk1, Jij bent de alwetende zeker… merken we anders weinig van

 7. @BrianS
  Je bent te dom om erop te reageren, waarvan akte. Dus laat ik het hierbij🤡

 8. Het heeft geen bal met de multiculturele samenleving te doen, gekken zijn er in alle kleuren en maten. Onzin reacties, as usual.

  Maar zorg er dan tenminste voor dat deze ‘medelanders’ lekker in hun geboorteland blijven!

 9. @Bulibuli, Abraham
  Klopt de man is bleek volstrekt gestoord, als men goed de NL media volgt dan was het wel duidelijk. Er lag op een brancard een gewonde mevr. met een hoofddoekje, dat geeft al aan dat die vogel gewoon aan het rondschieten was. Triest blijft het voor de gewonden en de nabestaanden.
  Het heeft geen bal met de multiculturele samenleving te doen, gekken zijn er in alle kleuren en maten. Onzin reacties, as usual.

 10. Een Turk geboren in Turkije, het is dat het geen stervoetballer is, anders was het een Nederlander van Turkse afkomst.

  Na de gebeurtenis in Nieuw Zeeland zijn ook de rechtse politieke partijen in Nederland bewust dat ze niet zomaar wat kunnen roepen.

  Laten we hopen, als partijen, minder minder Marokkanen schreeuwen, dat de rechter dat de volgende keer serieus neemt.

 11. @Trui,
  De dader heeft een lange criminele geschiedenis ook met vuurwapens. Meest recent aangeklaagd vanwege aanranding. Wij zullen meer te weten komen over de psychologische gesteldheid van deze dader, duidelijk is wel dat het rechtssysteem ook nalatig is geweest en deze persoon telkens weer ruimte gaf om zijn ‘misdaad’ te plegen. Over een paar jaar loopt hij opnieuw vrij rond. Mag iedereen weer thuis schuilen.
  Foute analyse leidt niet tot begrip.
  Ook geen dank – graag gedaan.

 12. Toch wat geleerd Bulibuli.

  Geen dank – graag gedaan.

 13. Bulibuli, wat vandaag gebeurd is hebben wij te danken aan de multiculturele samenleving en de Nederlandse verdraagzaamgheid ten aanzien van groepen die zich niet aan gebod en verbod willen houden.

  Let wel, niemand in Nederland verlangt inburgering, ik ook niet – geen enkele behoefte aan, maar wel dat men zich aan de geldende regels houdt die in Nederland helaas niet en in land van herkomst wel streng gehandhaafd worden.

 14. Vroeger kon je echt iets van elkaar comments leren. Nu lijkt het alsof KKC gekoloniseerd is door een stelletje gefrustreerde nuttelozen

 15. Waar blijven jullie humaniteit?!?! Er is iets ergs gebeurd en dan zitten jullie onzin te reageren. Drie families hebben hun dierbare zomaar verloren en negen hopen dat alles goed gaat komen. Door sommigen van jullie wil ik echt stoppen met KKC lezen

 16. Kanaaleiland is van Utrecht wat Seru Papaya is van Curacao.

  Crimineel gebied.

 17. Abraham Mossel

  sorrie dat ik het moet zeggen, één groot fop verhaal, de man is gewoon dol gedraaid, meer niet, niet minder. verkiezing stunt komt goed uit. en hij is niet te vinden >>>????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *