26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NU | ‘Economieën Caribisch Nederland te afhankelijk van toerisme’

HomeDiversenANPNU | 'Economieën Caribisch Nederland te afhankelijk van toerisme'
Caribisch Nederland
Caribisch Nederland

Curaçao, Sint Maarten en Aruba moeten zich op meer richten dan alleen toerisme. De economieën van deze drie landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk blijven kwetsbaar, omdat er onvoldoende andere bronnen van inkomsten zijn.

Dat stellen speciale teams die financieel toezicht houden op de landen. Deze colleges presenteerden woensdag hun bevindingen over 2015.

De drie eilanden groeien afgelopen jaar ”zeer bescheiden”: tussen de 0,1 en 0,5 procent. Ter vergelijking: in Nederland was de groei 2 procent.

Voor Aruba en Sint Maarten betekent dit een duidelijke rem op de economie. Curaçao sloot juist een periode van economische krimp af. Alle drie landen boekten vooruitgang bij het op orde brengen van hun huishoudboekjes, maar het verbeteren van het financieel beheer blijft een grote uitdaging, aldus de colleges.

Het College financieel toezicht voor de drie bijzondere gemeenten (openbare lichamen) Bonaire, Sint Eustatius en Saba is positief over de economische ontwikkelingen daar. Ook kwam er een einde aan de periode van sterke prijsstijgingen.

Door: ANP/Nu.nl

6 reacties

  1. dat is een punt van aandacht, maar je moet ergens beginnen.
    het plan zal jaren duren, dus misschien bijtijds bijscholen…
    Er zijn hier trouwens best veel mensen die hard werken voor een erg laag loon.
    kortom er zijn best mensen die willen, maar ze moeten wel de kans krijgen en ze hebben natuurlijk een goede begeleiding nodig.
    ook in de horeca zie ik het vaak mis gaan door slechte leiding en controle

  2. Sander, die horeca en entertainment zou nog wel lukken.

    Jachtenbouw zou inderdaad een prachtig plan zijn.

    Maar …? Daar heb je kennis en kunde voor nodig. Maar vooral vakbekwaam personeel dat de handen uit de mouwen wil en kan steken.

  3. greentown zou van curaçao een hit kunnen maken.
    als de investeerders hun kansen zouden krijgen.
    eerst wordt is er werkgelegenheid door schoonmaak en bouw voor jaren.
    dan is er werkgelegenheid door horeca, jachtenbouw en entertainment.
    de ligging van curaçao is perfect en de haven ook.
    maar nee, we willen de antieke isla en de kanker rook….met dank aan de dombo”s in de regering zonder inzicht en visie….

  4. Toerisme is ook een vorm van industrie en is op zich niets mis mee. Grote probleem is echter dat men continu in de verkeerde groep van het toerisme wil vissen.
    De groep van low budget toeristen is immens groot, praten we over honderden miljoenen. Dit zijn toeristen die niet al teveel eisen hebben, doorgaans snel besluiten om terug te keren naar een plek die hen bevalt en tijdens een vakantie veel geld uitgeven aan uit eten gaan, drinken plus souvenirs. Ze sparen doorgaans een heel jaar voor de vakantie en dat budget mag in zijn geheel op.

    De groep van luxe toeristen is daarentegen vrij beperkt (wanneer je het aantal gaat verdelen over het beschikbare aanbod). Doorgaans verblijven deze toeristen vrij kort op een locatie en komen er ook niet meer terug. Zij willen zoveel mogelijk zien van deze wereld en reizen dus continu naar andere locaties.
    In eerdere studies is al aangetoond dat het 5 keer zoveel geld kost om een nieuwe toerist te winnen dan er eentje nog een keer terug te laten komen.

    Waarom Curacao dan continu blijft mikken op het hogere segment toerisme is mij een compleet raadsel. Dan snap je vrij weinig van de toerist op zich. Maar op zich is dat ook niet zo verbazingwekkend, want degenen die hier gaan over het toerisme zijn veelal zelf nog nooit op vakantie geweest zoals de Europese toerist op vakantie gaat. Ze hebben wellicht ooit eens de vakantiesteden bezocht, maar er zelf op vakantie gaan………..nee, niet echt.

    Wanneer ik vandaag de krant lees en daar een bericht tegenkom dat Easyjet deze zomer verwacht rond de 1,7 miljoen toeristen naar Ibiza te zullen vervoeren dan kan ik niet anders stellen dat Ibiza kennelijk iets goed doet. Turkije schrijft in voor ongeveer 18 miljoen toeristen per jaar, welke allemaal met het vliegtuig komen.
    Kroatië is goed voor een kleine 10 miljoen toeristen in amper 2 maanden tijd.
    Maar de klapper is en blijft natuurlijk Spanje met bijna 80 miljoen toeristen gedurende de zomermaanden.

    En wat krijgen we op Curacao voor elkaar ? Met 365 dagen zon per jaar lukt het ons niet eens om meer dan 1 miljoen toeristen hier naartoe te trekken en sterker nog, het gros komt slechts een dagje…………per cruiseschip wel te verstaan.

    Aruba daarentegen weet zich wel te profileren en haalt meer dan 1 miljoen toeristen naar het eiland.

    Kortom, het is wel mogelijk toeristen aan te trekken, maar dan moet je dus wel zorgen dat je weet hoe je die toeristen moet bereiken en je moet hen ook duidelijk iets bieden wat zij leuk vinden.
    Momenteel heeft Curacao niet veel te bieden. Een stinkende ISLA, immense criminaliteit, een ongemotiveerde bevolking, welke ook nog eens slecht is opgeleid en service een heel vies woord vindt. Daarentegen hebben we mooie stranden, een strak blauwe lucht en heldere zee, altijd mooi weer en daar zou je toch iets mee moeten kunnen doen.
    Alleen gaat dat op Curacao niet gebeuren.

  5. Een advies van 3x niks. Het toerisme moet juist op een hoger plan gebracht worden. Géén massatoerisme meer, maar comforttoerisme.
    De eilanden moeten zich onderscheiden van hun Caribische concurrenten.

    Wat moeten de eilanden anders doen:
    * landbouw – zonder water;
    * fabrieken – zonder geschoold personeel en met een lui arbeidsethos;
    * financiële dienstverlening – met de belastingdiensten hijgend in je nek.
    Kom op wees realistisch. Van een zwaargewicht boxer of gewichtheffer, kun je toch ook niet een bevallige balletdanser maken.

    Lulkoekverkopers die adviseurs. Laat ze maar eens zelf een sigarenzaak beginnen. Dan zijn ze binnen 3 maanden failliet.

    De zon zal altijd schijnen, maak er goed gebruik van.

  6. Er ligt nog een plan voor Greentown. Olieindustrie is wereldwijd aan het verdwijnen. Isla opruimen en opnieuw beginnen.
    Voor Greentown zijn kennelijk wel financiers te vinden. Die mensen denken namelijk vooruit in plaats van in het verleden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties