32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NU | ‘Economische erfenis Donald Trump zal rampzalig zijn’

HomeMediaNU | 'Economische erfenis Donald Trump zal rampzalig zijn'

Wilbert Zuil

Het Amrikaans begrotingstekort staat uit te komen op maar liefst 5 tot 5,5 procent van het bruto binnenlands product | ANp

Wim Boonstra, oud-hoofdeconoom bij de Rabobank en hoogleraar monetaire economie, zegt dat de gevolgen van het economisch beleid van de Amerikaanse president Donald Trump rampzalig zullen zijn. Volgens hem zijn de Amerikaanse overheidsfinanciën aan het ontsporen.

Trump heeft eind 2017 een flinke belastingverlaging voor particulieren en bedrijven doorgevoerd. Maar de uitgaven zijn daar niet op aangepast en het begrotingstekort staat uit te komen op maar liefst 5 tot 5,5 procent van het bruto binnenlands product. Dit is een van de hoogste tekorten ooit van de Amerikaanse regering in vredestijd.

Boonstra zegt tegen NU.nl te verwachten dat de Amerikaanse staatsschuld zal groeien naar “Italiaanse proporties”. “Het tekort ‘will be huge’, om het in Trumpiaanse termen uit te leggen.” Tegelijk zal de belastingverlaging volgens de econoom geen enkel positief effect op de conjunctuur hebben.

“En Amerika heeft al een groot overheidstekort. Ze hebben een oplopende staatsschuld. Ze hebben al een ongelofelijk ongedekte claim naar de toekomst. Dat gaat alleen maar erger worden.”
Staatsschuld VS in tien jaar tijd fors gestegen

De Verenigde Staten hadden eind 2017 een staatsschuld van 105 procent van de economie. Vooral na de financiële crisis steeg de verhouding staatsschuld tot de economie flink. Tussen medio 2001 en medio 2007 nam dit percentage maar licht toe van 55 procent naar 62 procent. In de zes jaar daarna steeg het cijfer door de financiële crisis met de helft naar 99 procent.

Nu de economie weer op volle toeren draait, heeft de Amerikaanse overheid alle kans om de schuld te verlagen, maar die kans wordt onbenut gelaten. Zo heeft het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) voorspeld dat de Amerikaanse staatsschuld met ongewijzigd beleid als enige van de ontwikkelde economieën zal stijgen.

Volgens Boonstra zou een crisis kunnen ontstaan wanneer de overheidstekorten oplopen en er een moment komt dat investeerders het vertrouwen verliezen en hun dollar verkopen. Die dalende dollar betekent dat investeringen in dollars automatisch minder waard worden. “Iedere crisis begint met een daling van de dollar. Dat zal straks ook weer zo zijn. En dan betaalt de hele wereld de rekening.”
Schuld Amerikaanse overheid
‘Dollar heeft heel speciale positie’

Hij maakt de vergelijking met de financiële crisis van 2008 en 2009. “De vorige crisis draaide om Amerikaans schuldpapier dat over de hele wereld was verspreid en dat waardeloos bleek te zijn. Toen ging het systeem plat en bleek ook hoe kwetsbaar het systeem was.”

“De dollar heeft een heel speciale positie in de wereldeconomie. Amerikanen kunnen onbeperkt dollars creëren zolang de rest van de wereld denkt dat de dollar een goede belegging is. Wisselkoersrisico is iets voor de rest van de wereld, niet voor Amerikanen. En het is zelfs zo dat als de dollar flink in waarde zakt, de schuld van de Amerikanen vrolijk meezakt.”

Boonstra publiceerde onlangs het boek Geld – Wat is het, wat doet het, waar komt het vandaan? en hij hoopt hiermee monetaire economie iets inzichtelijker te maken voor het grote publiek. Na de crisis en enorme bedragen die centrale banken hebben geïnvesteerd in de economie, werd het onderwerp opeens erg actueel.

Aan die speciale maatregelen komt in Europa vanaf volgend jaar deels een einde. De Europese Centrale Bank (ECB) zal dan naar verwachting stoppen met het opkopen van extra obligaties. Een definitief einde is nog wel ver weg. Zo blijft de centrale bank nog langere tijd aflopende obligaties herinvesteren. Volgens Boonstra zou de ECB er goed aan doen nu al een start te maken met het laten aflopen van obligaties.
Sinds 2015 stopt bank maandelijks voor tientallen miljarden in financiële markten
Zie ook: ECB wil eind dit jaar stoppen met opkoopprogramma
Europese begrotingsafspraken zorgen voor voet op de rem

Dat het zo lang duurde voordat de economie weer kon worden aangezwengeld, wijt Boonstra voor een deel aan de bezuinigingen die Europese overheden moesten doorvoeren. “Als wij in Europa in 2015 hadden gezegd: we gooien 1.000 miljard euro in infrastructuur, snel internet en snelwegen waar ze nodig zijn, dan hadden we de economie direct een grote boost gegeven.” Maar door Europese begrotingsafspraken, konden de overheden dat niet.

Het beleid van de ECB zorgde ervoor dat rentes naar beneden gingen en geld lenen goedkoper werd, maar dit stimuleert de economie alleen als mensen willen lenen. “Als er geen vertrouwen is, kun je pompen tot je een ons weegt, maar gebeurt er niks.”

“Dus terwijl de geldhoeveelheid toenam, groeiden de overheidsuitgaven niet. Het is een beetje te vergelijken met een auto waarbij je tegelijkertijd met je rechtervoet hard op het gaspedaal staat en met je linkervoet op de rem. Het maakt een boel lawaai, hij komt nauwelijks vooruit en het is niet goed voor je auto.”

Bron; Nu.nl

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. @Aardappel ( met sausje) eter,
    Misschien ook de moeite waard andere bronnen dan Fox News te raadplegen. Bijvoorbeeld Matt Lewis van The Daily Beast: “What used to be a thoughtful, courageous, and honorable brand of conservatism has metastasized into a more vulgar, populist, and anti-intellectual party. The cancer is spreading.” https://www.thedailybeast.com/reagan-conservatisms-summer-of-sorrow?ref=home

    Experts in de VS betwijfelen of dit verdrag waar jij naar verwijst stand zal houden daar belangrijke ‘stakeholders’ geheel niet geraadpleegd zijn. Nu wordt Canada met de mes op de keel “gedwongen” om dit verdrag mede te ondertekenen. Men betwijfeld of dit zal gebeuren daar Canada gedurende het proces geheel niet geraadpleegd is. Ook de Amerikaanse Congress in dit geheel niet betrokken en die moeten toch ook hun goedkeuring verlenen. Al deze ‘haken en ogen’ moeten voor 1Devember afdoende geadresseerd worden omdat dan de nieuwe president van Mexico ingezworen wordt. Deze nieuwe president heeft ook zo zijn gedachtes m.b.t. het geheel. A.u.b. een paar referenties anders dan Fox News;

    https://nationalpost.com/news/pressure-on-canada-to-forge-new-trade-deal-within-days-after-u-s-and-mexico-reach-two-way-agreement

    https://nationalpost.com/news/pressure-on-canada-to-forge-new-trade-deal-within-days-after-u-s-and-mexico-reach-two-way-agreement

  2. @William,
    100% gelijk. Het was Barbara Bush, mijn excuus aan Bush Sr.
    Dat het niet botert tussen de Bush’es (e.g. low energy Jeb) en Trump is geen geheim. Vandaag wordt in allerijl een deal met Mexico aangekondigd, waarbij de Canadezen (NAFTA) buitengehouden zijn. Ook de nieuw gekozen president van Mexico was niet bij betrokken. Een republikeinse politicus zei vandaag ergens in de media; ‘Everything Trump touches rots’.

  3. NB
    Boonstra heeft zeker gelijk ook een kwaliteits krant als FT hier al eerder over bericht en dan zeker dat het land vele jaren nodig heeft om te herstellen van het wanbeleid van Donnie cs. In ieder Gerald zal Ik in November strategisch stemmen en mogen we hopen op een beter en leefbaarder VS.

  4. Bush sr leeft nog en is inmiddels 94! DJT was niet aanwezig op de begrafenis van zijn vrouw Barbara uit ‘respect’ en om disruptions wegens extra beveiliging te vermijden. Vooral goed om de US newspapers te lezen.
    De staatsschuld is met enorme sprongen onhoog gegaan mede dankzij de belastingverlaging voor DJT en zijn makkers. Deze stijgt momenteel met 46.486 $ per seconde en het geheel heeft de overheidsfinancien extra uitgehold. Donnie the con en zijn makkers hebben het land steeds deeper in de schuld gestort ondanks de bloeiende economy.
    Dat Donnie cs niet op de begrafenis van McC komt heeft te maken met het feit dat McC al had gezegd (in de documentary for whom the bell tolls op HBO) dat hij niet op zijn funeral mocht komen laat staan spreken.
    Altijd goed internationaal georienteerd te zijn-:)

  5. Boonstra en anderen beginnen nu al te speculeren over de periode na Trump. Wat een indicatie is dat men de schade wilt beperken tot één termijn of korter. Afgelopen week was in de media te lezen hoe relaties van decennialang Trump de rug toekeerde. Ook zagen wij bij de begrafenis van Bush Sr., Trump bezoek aan UK, en nu met de planning van de begrafenis van John McCain dat men Trump er niet bij wilt hebben. Dat alles heeft helemaal niets met globalisatie en of globalisten te maken. Met uitzondering van de benoemingen van rechters, wilt de overgrote meerderheid in de VS en daarbuiten, niets van een Trump erfenis weten. Dit in tegenstelling tot Ronald Reagan.

    Reagan gaat ook de geschiedenis in als de president die het klaarspeelde de overheidsuitgaven tot astronomische hoogte te laten stijgen. De supply side economics dat Reagan implementeerde was meer een eigen versie van het Keynesianisme. Trump’s ‘America First’-beleid is ook zo’n een eigen brouwsel die anders dan Reagan, steeds meer ‘oneerbare’ kenmerken aanneemt. Het besef dat Trump een morele grens heeft overschreden groei sinds vorige week ook bij de Republikeinse achterban. Wordt hij afgezet of maakt hij dit termijn af om vervolgens in 2020 vervangen te worden, zijn erfenis zal nog enige tijd negatief blijven doordreunen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties