NU | Eén piloot Germanwings tijdens crash buitengesloten uit cockpit

Foto | AFP

Foto | AFP

Slechts één van de twee piloten was in de cockpit toen het toestel van Germanwings dinsdag neerstortte in Frankrijk.Dat bevestigde de Duitse openbaar aanklager donderdag na berichtgeving van de New York Times en persbureau AFP. Die baseerden zich op een bron rond het onderzoek, die dat zou melden op basis van gegevens uit de voice recorder, een van de zwarte dozen.

De Duitsers weten niet of het de gezagvoerder of de copiloot was die niet op zijn plek zat.

De onderzoeker meldt dat aan het begin van de vlucht de communicatie tussen beide piloten nog goed en kalm verloopt. Na een korte tijd verlaat één van de piloten de cockpit. Wanneer hij terugkeert wordt er niet open gedaan.

“De piloot klopt eerst rustig tegen de deur, hier wordt niet op gereageerd”, aldus de functionaris. “Daarna hoor je de piloot steeds harder kloppen tegen de deur, maar er komt nooit een antwoord. Je kunt horen dat hij de deur probeert in te trappen”, meldt de onderzoeker.

“Het is niet duidelijk waarom de piloot de cockpit verlaat tijdens de vlucht, maar het is wel duidelijk dat tijdens de crash deze piloot niet in de cockpit aanwezig was.”

De Airbus A320 van de Duitse vliegmaatschappij Germanwings was dinsdag op weg van Barcelona naar Düsseldorf, toen het in de Franse Alpen neerstortte. Alle 150 inzittenden kwamen daarbij om.

Piloot uitgesloten uit cockpit

Piloot uitgesloten uit cockpit

Vergrendeling
Sinds de terreuraanslagen van 11 september werd het voor Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen verplicht een deurvergrendeling in te bouwen om eventuele kapers buiten te houden. Dit is in de jaren daarna bij alle vliegtuigmaatschappijen ingevoerd.

“We kunnen er zeker van zijn dat dit toestel hier ook over beschikte”,

aldus luchtvaartexpert Benno Baksteen tegen NU.nl.

“Als het verhaal klopt dat één van de piloten buiten de cabine was en naar binnen probeerde te komen, dan is het aannemelijker dat die bewust buiten is gehouden. De deur beschikt namelijk over een code waarmee je naar binnen kan komen. Dit kan alleen worden tegengehouden vanuit de cockpit.”

Het plotselinge dalen van het vliegtuig is volgens Baksteen ook opvallend.

“Als de piloten of een van de piloten onwel is geworden, dan is het vliegtuig zo geprogrammeerd dat het doorvliegt. Met de gegevens die nu naar buiten zijn gekomen is een scenario dat het dalen door een handeling van de piloot is gebeurd aannemelijker. Maar dit is allemaal nog wel speculatief, omdat er nog niks is bevestigd.”

“Dat er een piloot de cockpit verlaat is niet zo vreemd. Er zit bijvoorbeeld geen wc in de cabine. De reden van vertrek van één van de piloten zal duidelijk worden uit de voicerecorder.”

Video: ‘Eén piloot Germanwings tijdens crash buitengesloten uit cockpit’

Niet speculeren
Luchtvaartmaatschappij Lufthansa, de moedermaatschappij van Germanwings, liet weten het bericht niet te kunnen bevestigen.

“We hebben op dit moment geen informatie die het verhaal in The New York Times bevestigt”,

aldus een woordvoerder, die benadrukte niet te willen speculeren over de oorzaak van de crash.

Tegen de Franse krant Le Dauphiné Libéré voegt Germanwings toe:

“We stellen alles in het werk om meer informatie te vergaren en doen niet mee aan speculaties. Het onderzoek naar het ongeluk ligt bij de bevoegde autoriteiten.”

Zwarte doos
De zoektocht naar de tweede zwarte doos wordt bemoeilijkt door het feit dat alleen het omhulsel is gevonden. Elke zwarte doos zendt een geluidssignaal uit, maar dit syteem bevindt zich aan de buitenkant en is in dit geval dus niet meer van nut.

“Het is nu dus een kwestie van zoeken in de omgeving waar het omhulsel is gevonden. Dat de tweede zwarte doos nog bruikbaar is voor onderzoek acht ik waarschijnlijk”, aldus Baksteen.

Nabestaanden
In de Alpen is donderdagochtend ondertussen het bergingswerk weer opgepakt. Woensdag werden de eerste stoffelijke resten geborgen. De bergingswerkzaamheden kunnen nog weken duren.

Het eerste vliegtuig met aan boord nabestaanden van slachtoffers is donderdag aangekomen in Marseille. Het vliegtuig vertrok vanuit Duitsland naar de Franse stad, aldus vliegmaatschappij Lufthansa.

Ook een tweede vlucht met Duitse nabestaanden van de bemanning vertrekt donderdag naar Frankrijk. Een toestel met Spaanse nabestaanden is ook op weg naar Marseille. Ze kunnen niet naar de rampplek, zeiden Franse autoriteiten. Dat zou veel te gevaarlijk zijn. Wel kunnen ze naar het plaatsje Le Vernet, in de buurt van de rampplek.

Er is ook zeker één Nederlandse vrouw omgekomen. De passagierslijst is nog niet naar buiten gebracht. Germanwings zoekt nog contact met een aantal nabestaanden.

Video: Nabestaanden op weg naar rampplek

Bron: NU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *