NU | Kupers nipt boven WK-limiet 800 meter, Nederlands record Pluim

Topatleet Churandy Martina meldde zich af voor finale

Liemarvin-Bonevacia

De 26-jarige atleet Liemarvin Bonevacia van Curaçao snelde naar 20,62

Thijmen Kupers is er zaterdag bij de NK atletiek in Amsterdam net niet in geslaagd zich te plaatsen voor de WK, die over drie weken beginnen in Peking.

De specialist op de 800 meter ging tijdens de series op de NK voor de limiet, maar bleef daar net boven. Waar 1.46,00 was vereist, klokte Kupers in het Olympisch Stadion in Amsterdam 1.46,45.

Kupers had de pech dat hij veel beter dan de concurrentie was. Hij liep daardoor de hele wedstrijd alleen aan kop en kon zich daardoor niet optrekken aan een tegenstander. Zijn doorkomst na de eerste ronde was met 51 seconden nog veelbelovend, maar op het laatste stuk moest hij de snelle start bekopen.

Kupers krijgt zondag bij de finale nog een laatste kans om zich te plaatsen voor de WK. Dan moet hij wel sneller lopen dan hij tot dusver deed in dit jaar. Kupers heeft als beste seizoenstijd 1.46,11 achter zijn naam staan. Zijn persoonlijk record, dat dateert van juni 2014, is 1.45,68.

Amels

Douwe Amels kan de WK wel definitief uit zijn hoofd zetten. De 23-jarige hoogspringer ging in het Olympisch Stadion vol voor de limiet van 2,28 meter. Daar kwam hij echter bij lange na niet in de buurt. Amels strandde op 2,22 meter.

Amels ging nog wel over 2,16 en liet daarna de lat gelijk op 2,22 meter leggen. Op die hoogte sprong hij de lat drie keer naar beneden, waardoor zijn droom mee te doen aan de WK uiteenspatte. De sprong over 2,16 was zelfs niet genoeg voor de nationale titel.

Amels ging pas in zijn derde poging over die hoogte. Jan Peter Larsen slaagde daarin al in zijn eerste poging. Daardoor werd de 36-jarige Larsen voor de vijfde keer in zijn loopbaan Nederlands kampioen.

Pluim

Polsstokhoogspringster Femke Pluim scherpte zaterdag haar eigen Nederlands record aan in het Olympisch Stadion. De 21-jarige atlete ging als enige over 4,55 meter. In juni in Vught verbeterde ze het nationale record al tot 4,50 meter.

Met 4,55 werd Pluim met overmacht Nederlands kampioen. Rianna Galiart ging als enige over 4,25 en pakte zilver. Het brons ging naar Dominique Esselaar: 4,00.

Op de 110 meter horden pakte Gregory Sedoc voor de zesde keer de nationale titel. De 33-jarige Amsterdammer klokte 13,77. Tjendo Samuel pakte zilver in 13,99. Paul Groen won brons: 14,23.

Sedoc verkeerde door een blessure en trainingsachterstand niet in topvorm in Amsterdam. Het was dan ook niet verrassend dat hij niet bij de WK-limiet van 13,47 in de buurt kwam.

Nadine Visser werd Nederlands kampioen bij de vrouwen. De tijd van 13,04 volstond voor de overwinning. Rosina Hodde eindigde als tweede in 13,38, voor Eefje Boons, die het brons pakte met 13,62.

 

Bonevacia

Op de 200 meter ging de titel verrassend naar Liemarvin Bonevacia. De 26-jarige atleet van Curaçao snelde in het Olympisch Stadion in Amsterdam naar 20,62. Hij hield daarmee onder anderen de Jamaicaan Warren Weir, die buiten mededinging meedeed, achter zich. De nummer drie van de Olympische Spelen in Londen klokte 20,68.

Bonevacia kroonde zich vrijdag al tot nationaal kampioen op de 400 meter, zijn eigenlijke specialisme. Hij hoopte op die afstand kwalificatie voor de WK af te dwingen, maar met 46,73 voldeed hij bij lange na niet aan de eis van 45,30. Daarom liep hij zaterdag ook de 200 meter, om te proberen via die afstand alsnog naar de WK in Peking te kunnen. Ook die missie eindigde zonder succes. Hij bleef 0,12 seconde boven de limiet.

Churandy Martina, vorig jaar nog kampioen, meldde zich af voor de finale. Hij pakte vrijdag de nationale titel op de 100 meter, maar klaagde toen al over een zeurende pijn in zijn rechterhamstring. Hij liep zaterdag nog wel de halve finales van de dubbele sprintafstand, maar ging in de eindstrijd niet meer van start. Martina had zich al geplaatst voor de WK.

Bij de vrouwen ging de zege op de 200 meter naar Jamile Samuel, in een knappe tijd van 23,00. Ook dat was echter niet snel genoeg om naar de WK te mogen. Nicky van Leuveren pakte het zilver in 23,59 en het brons ging naar Naomi Sedney: 23,71.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *