NU | ‘Meer abortussen in Brazilië door zikavirus’

Uitbreiding van het zikavirus zorgt er in Brazilië voor dat het aantal abortussen stijgt. Uit angst voor schedelafwijkingen van baby’s, waarmee de ziekte in verband wordt gebracht, beëindigen besmette vrouwen hun zwangerschap.

Dat schrijft de krant Folha de São Paulo.

De krant baseert zich op verhalen van meerdere artsen. Die melden dat de vrouwen in de regel een hoog opleidingsniveau hebben genoten, genoeg geld hebben en graag een kind willen, maar wanhopig worden door het toekomstperspectief van hun ongeboren kind.

Het gevaar is namelijk dat baby’s van besmette vrouwen mogelijk hersenaandoeningen oplopen door het via muggen overgebrachte virus. Zo komen schedelafwijkingen voor in samenhang met neurologische aandoeningen die leiden tot ontwikkelingsproblemen. Die aandoening heet microcefalie.
Spoedberaad

Volgens artsen wachten sommige vrouwen de prognose niet eens af, maar kiezen ze voor een privé-abortus, die in Brazilië zo’n 15.000 Real kost (omgerekend ongeveer 3.500 euro). In Brazilië zijn reeds meer dan 4.000 verdachte gevallen van schedelafwijkingen. In zes gevallen is definitief vastgesteld dat het komt doordat zwangere vrouwen het zikavirus hadden opgelopen.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt maandag in spoedberaad bijeen om te bepalen of de verbreiding van het zikavirus geldt als een zogenoemd wereldwijd noodgeval. De WHO voorziet drie tot vier miljoen besmettingsgevallen op het continent, vooral in Brazilië. Er bestaat geen vaccin tegen het zikavirus, en volgens deskundigen komt die er dit jaar ook niet meer.

Video: Animatie legt zikavirus uit

bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *