26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NU | Minister Blok: ‘Ik ken geen multiculturele samenleving die vreedzaam is’

HomeMediaNU | Minister Blok: 'Ik ken geen multiculturele samenleving die vreedzaam is'
Minister Blok: ‘Suriname is een failed state’ | ANP

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft in een besloten bijeenkomst uitspraken gedaan over etniciteit en multiculturele samenlevingen. Zo heeft de VVD-minister gezegd dat hij geen vreedzame multiculturele samenleving kent en dat het genetisch bepaald is dat de mens zich niet aan “onbekende mensen” bindt.

“Noem mij een voorbeeld van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont (….) en waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet”, zei hij vorige week dinsdag tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die voor internationale organisaties werken.

Blok ging met hen onder meer in gesprek over xenofobie. De beelden zijn in handen van actualiteitenrubriek Zembla.

Last

Volgens de bewindsman kent iedere samenleving grenzen als het gaat om het opnemen van migranten. Hij noemt het “hartstikke leuk” om een Turkse bakker om de hoek te hebben, maar voegt daaraan toe dat je last kunt krijgen “van een aantal bijeffecten”. “Als je er middenin woont, heb je er enorm last van”, aldus Blok.

‘Turkse bakker kan leuk zijn, tot je er middenin woont’

Blok trekt vervolgens de conclusie dat het genetisch bepaald is dat groepen mensen niet met elkaar kunnen opschieten.

“Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met voor ons onbekende mensen.”

Suriname

Als een van de aanwezigen in de zaal opmerkt dat Suriname een voorbeeld is van een vreedzame multiculturele samenleving, reageert Blok met de opmerking dat Suriname een failed state is, onder meer omdat de politieke partijen in het land zijn opgedeeld langs etnische lijnen.

 ‘Suriname is een failed state’

Singapore is volgens Blok ook geen goed voorbeeld. “Singapore is inderdaad een minilandje, extreem selectief in z’n migratie. (…) Die laten geen arme migranten toe. Ja, eventueel voor de schoonmaak.”

SP

SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt de uitspraken van Blok een minister van Buitenlandse Zaken onwaardig. “Deze minister komt serieus niet verder dan dat vreemdelingenangst nu eenmaal in de aard van mensen zit? Dat wij niet samen zouden kunnen leven en dus een betere wereld onmogelijk is?” Karabulut eist dat de minister zijn woorden terugneemt.

PvdA’er Lilianne Ploumen noemt de opmerkingen “erg onprofessioneel”. “Ik woon twintig jaar in Amsterdam Nieuw-West waar verschillende mensen van verschillende afkomsten er met elkaar het beste van maken. En als er problemen zijn, moet je die bespreekbaar maken.”

In de Kamervragen die zij heeft ingediend wil zij weten of de uitlatingen met betrekking tot Suriname en Singapore kabinetsbeleid zijn.

Blok heeft Zembla in een reactie laten weten dat zijn uitspraken in het publieke debat “ongelukkig kunnen overkomen”.

Bron: Nu.nl

10 reacties

  1. @reneevanaller,Wij zijn blij met andere culturen. Daar kunnen we wat van leren.

    Benieuwd wat de nieuwe medelanders hebben waar de Nederlander wat van kan leren? Een vrouw geen hand schudden? Met je nicht trouwen? Israel haten? 4 vrouwen trouwen? Bysides nemen? Burkas introduceren?

  2. @ Joop Savaneta,

    Het praten over ‘culturele verrijking’ kwam (en komt) alleen van de linkse kant van het politieke spectrum. Zeer velen zagen de ellende 40 jaar geleden al aankomen, maar ook toen moest alles met de mantel der liefde worden bedekt.
    De problemen zijn ook vrijwel voor 100 % met de groepen die de Westerse landen zien als een soort gratis geldverstrekker. Zij hebben geen binding met Nederland, zullen dat ook niet hebben, velen lachen om de domheid van Nederland om geld gratis weg te geven.
    Koppel daar nog even een ideologie aan vast, welke alles overheersend wil zijn en je weet dat je een recept voor ellende hebt. In Nederland durft men niet hard op te treden, men durft geen grenzen van het gedrag te bepalen en men durft mensen niet aan te spreken op hun houding en gedrag. Dan loopt de boel vanzelf uit de hand.
    Het verschil met de WK voetbal finale is overduidelijk.
    Frankrijk wordt wereldkampioen en economische gelukszoekers plunderen meteen de stad.
    In Kroatië (land van amper 5 miljoen inwoners) was zo’n beetje de hele bevolking op de been en in totaal waren daar 2 arrestaties ! En dat met een politie die bekend staat vanwege het harde optreden op de minste geringste opmerking of overtreding.
    Dat verschil tussen 2 landen is geheel terug te leiden tot de afwezigheid van dit soort parasieten in Kroatië, ze zijn daar niet welkom. En als ze er wel zouden zijn maakt de politie korte metten met wangedrag.

  3. Als ik zie wat er in Frankrijk gebeurt dan kun je moeilijk spreken over een culturele verrijking van immigranten, van vooral uit Noord Afrika, die elk moment aan grijpen om een kleine burgeroorlog te ontketenen zoals zondag is gebleken bij het vieren van het kampioenschap van het Franse team. Wat Suriname betreft, ik heb zowel Creoolse als Hindoestaanse vrienden uit de Surinaamse gemeenschap hier in Nederland maar ik merk dat er veel vooroordelen zijn ten opzichte van elkaar. Dat is ook de reden dat zij in het Nederlands met elkaar moeten communiceren want er is geen omgangstaal omdat elke etnische groep in Suriname vast houdt aan hun eigen taal. Dat neemt niet weg dat ik de uitlatingen van minister Blok zeer ongepast vind, zelfs al zou hij gelijk hebben. Wat Nederland betreft; vijfentachtig procent van Somaliërs die hier al tientallen jaren wonen leven van de bijstand. Het percentage criminele Marokkanen is te groot en helaas is er ook nog een redelijk grote groep Antillianen die het verpesten voor hun paisanos. Mede hierdoor is de opinie in Nederland ten opzichte van minderheden drastisch veranderd want een dertig jaar geleden werd er nog gesproken over een culturele verrijking maar daat is anno 2018 geen sprake meer van. Jammer!

  4. Een waardig VVD-coryfee. Helemaal in de Ruttiaanse stijl van pleurop. Regelrechte onvervalste discriminatie. En dan hebben de Nederlandse opeenvolgende regeringen zelf de Marokkanen en Turken als gastarbeider naar Nederland gehaald. Dus culpa in causa. Wij zijn blij met andere culturen. Daar kunnen we wat van leren. Nederland stond in de afgelopen eeuwen bekend als vluchthaven voor vervolgden. Nu is dat over. Wilders zal een gat in de lucht springen. Wij vroegen ons af of minister Blok ook een stiekeme Russische trol is. Of een fervente aanhanger van kortzichtig Trumpisme en dus tegen elke vorm van migratie. Eigen volk eerst. Ontwikkelt hij achter de coulissen een nieuw populistisch fascisme? Dit is Zijlstra in het kwadraat. Wij schamen ons diep, namens het hele Koninkrijk, inclusief het voormalig Suriname en Nederlandsch- Indië. Renée van Aller & John de Vries

  5. @obersevator, Het zou je sieren als je meer sense zou spreken. Suriname wenste zelf een snelle onafhankelijkheid en dat niet toelaten zou kolonialistisch zijn. Ook wenste Nederland geen oorlog daar. Waarom Nederland daar de schuld van geven? Als je enige kennis van Suriname hebt dan weet je dat men in Suriname niet met elkaar leeft maar naast elkaar. Dat zie je ook in politiek waar Eigen groepen hun Eigen partijen hebben en op Eigen mensen stemmen. Geloof me maar dat de meeste javaanse, boeroe en hindu families niet graag creolen of djukas in hun gezin willen hebben.
    Daarnaast zie je de hindus met winkels en javanen op het land en de creolen zitten in de ambtenarij (net zoals hier). Dankzij de drugsbaron Bouterse als president is Suriname een paria staat.

  6. Maar bestaat er dan wel een vreedzame homogene samenleving puur omdat die samenleving alleen maar uit een homogene groep mensen bestaat? Daar lijkt het niet op als men zo de geschiedenis der mensheid overziet. Volgens mij is die gedachte niets anders dan een fatamorganisch idee fixe. Het is maar een voorbeeld hoor.

    Hoe vaak in de geschiedenis van alle 5 (7?) werelddelen zijn homogene volken, stedelingen, dorpelingen e.a. groepen met dezelfde genen elkaar op leven en dood te lijf gegaan? In elke homogene gemeenschap, of het nou landen, dorpen of steden betreft, wordt er ruzie gemaakt, van burenruzies tot echte oorlogen. In welke homogene gemeenschap op deze aardbol wordt er geen fysiek geweld gebruikt tegen rivalen, buren, kinderen of vrouwen? Of haat, afgunst en jaloezie? Welk homogeen volk heeft nog geen oorlog (burgeroorlogen bijvoorbeeld) gevoerd tegen eigen homogeen volk (of achterban)?

    (Ik denk dat ik dom ben.. maar ik heb besloten dom te blijven, want volgens mij snappen veel mensen nog steeds niet wat een mens is in tegenstelling tot ik die wel weet wat de mens is, dus ik blijf dom. 😆 )

    ‘Vreedzame samenleving’ kan breed geïnterpreteerd worden. Nederland zelf is een voorbeeld van een vrij vreedzame ( ietwat heterogene) samenleving, zeker in vergelijking met de rest van de wereld.
    Stef Blok heeft in ieder z’n denkbeelden vrijgegeven, en dat mag hij te allen tijde doen!

  7. Dat Suriname gedeeltelijk een failed state is moge duidelijk zijn. Dat dit het gevolg zou zijn van multi ethniciteit is natuurlijk uit de duim gezogen van dhr. Blok. Het predikaat failed state van Suriname is te wijten aan een overhaaste onafhankelijkheid in 1975 en de door Nederland ondersteunde sergeantenopstand in 1980; kortom falend Nederlands dekolonisatie beleid zoals destijds ook in Indonesie. Hr. Blok doet er goed aan de hand in eigen boezem te steken.

  8. Curacao is redelijk vreedzaam tot aan een punt maar vreemdelingen haat is zeer aanwezig. Aantal politieke partijen maakt hier handig gebruik van!

  9. Tja, de waarheid is soms hard, maar daarom niet minder waar.
    Misschien snapt Blok nu zelf ook waarom de voormalige Oost-bloklanden blijven weigeren kansloze economische vluchtelingen op te nemen. Hun maatschappij kent niet de ellende die veel andere landen in West Europa inmiddels wel kennen. Ze zien dat en hebben besloten: ‘daar doen wij niet aan mee !’
    En ik kan ze geen ongelijk geven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties