NU | Ministerraad stemt in met meldingsplicht faillissementsfraude curatoren

Ministerraad stemt in met meldingsplicht faillissementsfraude curatoren

Ministerraad stemt in met meldingsplicht faillissementsfraude curatoren

Curatoren krijgen mogelijk de verplichting om bij een faillissement “onregelmatigheden” te melden bij de rechter-commissaris. Hierna kan een melding of aangifte van de fraude volgen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd een wetsvoorstel van de voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten voor advies naar de Raad van State te sturen, zo meldt het ministerie vrijdag.

De curator heeft nu als taak om de belangen van de schuldeisers te behartigen bij het faillissement van een bedrijf. Vaak is de curator ook de eerste die signalen krijgt dat de administratie niet klopt of dat er goederen ontbreken uit de boedel.

“Door hem meer ruimte te geven om in die gevallen actie te ondernemen, wordt de aanpak van faillissementsfraude effectiever”, aldus het ministerie.

Om de curator meer mogelijkheden te geven ook de fraude op het spoor te komen, worden de informatie- en medewerkingsverplichtingen aangescherpt en verduidelijkt. Zo moet de curator worden ingelicht over vastgoed en tegoeden in het buitenland.

Hier moet je op letten bij een faillissement | Vijf vragen over faillissementen

2 Reacties op “NU | Ministerraad stemt in met meldingsplicht faillissementsfraude curatoren

  1. *) Marcel;
    Dit gaat wel over Nederland! Het zou trouwens wel goed zijn als dit op Curaçao ook ingevoerd werd.

  2. Jammer dat die regeling er nog niet was toen Schotte twee maal failliet ging en natuurlijk rechter Irma Lips nog in Nederland zat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *