NU | ‘Nederlandse aanpak brievenbusfirma’s werkt niet’

Volgens de stichting zijn de geldstromen de afgelopen tijd sterk toegenomen, wat indruist tegen de beloftes van beleidsmakers | Thinkstock

Maatregelen die Nederland neemt om brievenbusfirma’s aan te pakken, hebben volgens Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) geen effect. Dat stellen onderzoekers van SOMO. Zij baseren zich op cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens de stichting zijn de geldstromen de afgelopen tijd sterk toegenomen, wat indruist tegen de beloftes van beleidsmakers.

Directe buitenlandse investeringen in brievenbus-bv’s zijn sinds 2008, het begin van de crisis, met 75 procent gestegen tot meer dan 4.000 miljard euro. Het beeld van de uitgaande geldstromen is vergelijkbaar. Zonder ingrijpen zal volgens de stichting ook dit jaar sprake zijn van een toename.

Als Nederland zijn fiscale reputatie wil opvijzelen, dan is volgens SOMO een wijziging van beleid noodzakelijk. DNB zou volgens de stichting meer duiding moeten geven bij de cijfers.

Verder moeten er wat SOMO betreft strengere eisen worden gesteld aan de reële aanwezigheid en economische activiteit van een bedrijf in Nederland.

Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën) benadrukt dat hij strengere eisen gaat stellen. Hij kondigde dat vorige maand aan toen hij zijn plannen presenteerde om belastingontwijking en -ontduiking aan te pakken.

Bron: Nu.nl

3 Reacties op “NU | ‘Nederlandse aanpak brievenbusfirma’s werkt niet’

  1. Renée van Aller

    Natuurlijk gaat het niet lukken. Men kan niet via de voordeur de trustsector en illegale goksites afschaffen en ze via de achterdeur slagvaardig in stand houden. Nederland en het Koninkrijk zijn niet voor niets het niet te evenaren witwasparadijs met 100 belastingverdragen, bedwelmende belastingafspraken (rulings) voor vermogende bedrijven en personen en een fantastisch en oogverblindend opgetuigde trustsector, witwasmachines en belastingontwijkingsmogelijkheden. Ley pa un ley pa tur geldt alleen voor sukkels zoals wij, gewone burgers. De rechtsstaat kent ook opvallend genoeg rangen en standen, terwijl in theorie toch iedereen voor het recht gelijk is, of toch niet? Renée van Aller & John de Vries

  2. Abraham Mossel

    Op Curacrim moeten ze gewoon de auto belasting in de brandstof gaan berekenen, wie veel gebruik maakt van de wegen, betaald wat meer en de minder gebruiker minder, kassa voor de belasting.

  3. Ontwijking en voorkoming van belasting is toegestaan, ontduiking is een vergrijp. De meeste goede belastingadvieskantoren hebben mensen in dienst die daarvoor bij de belasting de dienst uitmaakten. Niet verbazend dat steeds meer nieuwe, legale wegen worden gevonden om betaling te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *