NU | Nieuw inreisverbod Trump treft ook burgers uit Noord-Korea en Venezuela

Nieuwe inreisbeperkingen VS: nu ook voor Noord-Korea en Venezuela

De Amerikaanse regering gaat het omstreden inreisverbod verder uitbreiden. Ook burgers uit Noord-Korea, Venezuela en Tsjaad lopen straks tegen beperkingen aan als ze naar de Verenigde Staten reizen.

In vergelijking met het vorige inreisverbod blijven Iran, Libië, Syrië, Jemen en Somalië op de lijst staan. Inreisbeperkingen voor burgers uit Soedan worden opgeheven.

Het huidige inreisverbod van president Donald Trump verliep zondagavond, maar de nieuwe maatregel wordt pas op 18 oktober van kracht. Dat voorkomt dat reizigers worden overvallen door de maatregel. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris erkende overigens tegenover verslaggevers dat maar weinig Noord-Koreanen naar de VS reizen.

“Amerika veilig maken heeft voor mij de hoogste prioriteit”, schreef Trump na de bekendmaking in een tweet. Hij zei eerder op de dag tegen verslaggevers: “strenger is beter.” Volgens Amerikaanse functionarissen worden naar verwachting niet alle burgers uit de betreffende landen geweerd. De beperkingen kunnen per land verschillen. Ook is aangekondigd dat burgers uit Irak op verscherpte controles kunnen rekenen.

Kritiek

Trump bepaalde in januari per decreet dat vluchtelingen uit Irak, Iran, Libië, Somalië, Syrië, Soedan en Jemen voor onbepaalde tijd werden geweerd om daarmee terrorisme te voorkomen.

Het inreisverbod kon rekenen op een storm aan bezwaren. Diverse federale rechters schoten het decreet af. Ook een afgezwakte tweede versie kon rekenen op verwerping door de rechterlijke macht.

Bron: NU.nl/Reuters

2 Reacties op “NU | Nieuw inreisverbod Trump treft ook burgers uit Noord-Korea en Venezuela

  1. Demented Donnie on the go.

  2. Abraham Mossel

    slechter voor de mensen in dat Dictaro land kan het niet worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *