NU.nl: Pijnlijke herinnering te wissen met elektrische schok

herinnering-wissenWetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn erin geslaagd om herinneringen te wissen uit het geheugen van mensen met een depressie.
Met behulp van elektrische schokken verwijderden de onderzoekers herinneringen aan onplezierige foto’s bij enkele tientallen proefpersonen.

Advertentie

Een dag na het experiment konden de deelnemers zich de fotoserie niet goed meer voor de geest halen en lukt het hen niet meer om vragen over de beelden goed te beantwoorden.
Dat melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

Stroomstootjes
Aan het onderzoek namen 42 zwaar depressieve personen mee. Ze werden allemaal al langere tijd behandeld met electroconvulsieve therapie, een techniek waarbij stroomstoten worden toegediend aan het brein om epileptische aanvallen op te wekken.

Bij zeer ernstige depressies kan deze behandeling tot herstel leiden, maar de techniek heeft ook vervelende bijwerkingen, zoals geheugenverlies.

De wetenschappers testten bij hun onderzoek in hoeverre dat geheugenverlies gestuurd kan worden. Kortom: ze probeerden specifieke herinneringen te wissen.

Auto-ongeluk
De onderzoekers lieten de proefpersonen eerst kijken naar twee onplezierige fotoseries, van een auto-ongeluk en een mishandeling.

Een week later kregen de patiënten één van de twee fotoseries nog eens te zien, waarna ze een elektrische schok ontvingen.

Meteen na deze stroomstoot konden de proefpersonen veel vragen over de laatst vertoonde fotoreeks nog goed beantwoorden.
Maar een dag later herinnerden ze zich nauwelijks nog iets van de beelden, zo bleek uit de antwoorden die ze invulden op vragenlijsten.

De fotoreeks die ze niet vlak voor de elektroshock hadden gezien, maar alleen een week eerder, konden ze zich nog wel voor de geest halen.

Trauma
Volgens hoofdonderzoeker Marijn Kroes toont de techniek aan dat herinneringen vlak nadat ze opnieuw worden opgehaald door het brein, vatbaar zijn voor verstoring en kunnen worden gewist.

De experimentele techniek biedt nieuwe mogelijkheden om mensen van trauma’s af te helpen.

Het vermogen om herinneringen permanent te veranderen, zou kunnen leiden tot nieuwe, betere behandelingen“, verklaart Kroes op Nature News.

bron: NU.nl

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *