29 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NU | Obama pleit in afscheidsspeech voor beschermen democratie

HomeDiversenANPNU | Obama pleit in afscheidsspeech voor beschermen democratie


Barack Obama heeft dinsdagavond (lokale tijd) zijn laatste toespraak gehouden als president van de Verenigde Staten. In Chicago sprak hij het Amerikaanse volk toe over democratie, economische gelijkheid en rassengelijkheid.

Obama (55) werd verwelkomd met een minutenlang applaus. “Blijf! Nog eens vier jaar”, scandeerde het publiek gedurende zijn toespraak. “Vanavond is het aan mij om jullie, het Amerikaanse volk, te bedanken. Jullie maakten mij een betere president, een betere man.”

“Na acht jaar als jullie president geloof ik dat verandering alleen kan plaatsvinden als gewone mensen worden betrokken en samenkomen om die verandering te eisen.”

“Democratie is altijd moeilijk, omstreden en soms ook bloedig geweest. Voor elke twee stappen die we vooruitgaan, voelt het soms alsof we er weer één teruggaan”, aldus Obama, die in een groot deel van zijn toespraak sprak over democratie.

Obama noemde de beëdiging van aankomend president Trump, volgende week vrijdag, als een voorbeeld voor democratie. “De wereld zal getuige zijn van een mijlpaal in onze democratie: een vredige machtsoverdracht van een door het volk gekozen leider naar de volgende.”

Bubbel

Volgens Obama ligt er een goede toekomst voor Amerikanen in het verschiet, zolang de democratie wordt beschermd. “Dankzij onze jeugd, drijfveren, diversiteit, openheid en vernieuwing”, vervolgde Obama. “Maar die toekomst kan er alleen komen als de politiek het fatsoen van het volk vertegenwoordigt.”

Ook solidariteit is volgens Obama belangrijk. “Het idee dat ondanks onze verschillen, we er met z’n allen verantwoordelijk voor zijn. Samen staan of vallen we.”

Obama benoemde in zijn betoog dat steeds meer Amerikanen zich afsluiten van mensen die anders zijn dan zij. “Het is veiliger om in je eigen bubbel te blijven en je te omringen door gelijkgestemden”, aldus de president. “Het uitgangspunt is dat andere Amerikanen net zoveel houden van ons land als jij.”

Compromis

Volgens de vertrekkend president moeten mensen open blijven staan voor anderen. “Politiek is een strijd; we hebben verschillende doelen en manieren om die te bereiken. Maar zonder de juiste feiten is een compromis onmogelijk.”

“Hoe kunnen we ethische tekortkomingen in onze eigen partij goedpraten, terwijl we erop hameren als de andere partij hetzelfde doet?”, vroeg Obama zich hardop af. “Het selectief omgaan met de feiten is niet alleen oneerlijk, maar contraproductief.”

Afscheidsspeech Obama

Obama vervolgde dat angst een gevaar is voor de democratie. Als president heeft hij naar eigen zeggen geprobeerd terrorisme te bestrijden. “Onze manier van leven beschermen is meer dan ons leger”, aldus de president.

“Islamitische Staat zal proberen om onschuldige burgers te doden, maar ze verslaan Amerika nooit, tenzij we onze principes verraden. Landen als China en Rusland kunnen onze invloed in de wereld nooit evenaren, tenzij we opgeven waar we voor staan.”

Rassengelijkheid

Volgens Obama is er nog veel werk aan de winkel om betere rassengelijkheid te krijgen. De hoogste inkomens zijn volgens hem nog altijd bestemd voor de blanke middenklasse. “Als we weigeren om te investeren in kinderen van immigranten, alleen omdat ze er anders uitzien, dan verkleinen we de toekomst voor ons eigen kinderen.”

“We moeten blijven strijden voor wetten tegen discriminatie. Voor gelijke banen, huisvesting, onderwijs en strafrecht. Toch zijn wetten niet voldoende: de mensen zelf moeten veranderen.”

“Donkere mensen en andere minderheden moeten omgaan met hun worsteling voor gerechtigheid. Maar ook de blanke man van middelbare leeftijd, waarvan op het eerste gezicht lijkt dat hij een voorsprong heeft, maar die zijn wereld heeft zien veranderen door economische, culturele en technologische groei”, legde Obama uit.

Michelle Obama

Aan het einde van zijn toespraak bedankte hij zichtbaar geëmotioneerd zijn vrouw Michelle Obama en zijn dochters Malia en Sasha. Hij noemde de First Lady een rolmodel voor Amerika. Tegen zijn dochters zei hij: “Jullie hebben jarenlang in de spotlights moeten staan. Ik ben trots om jullie vader te mogen zijn.”

Obama sloot zijn speech af met zijn bekende leus: “Yes we can. Yes we did. Yes we can”. Het publiek gaf de vertrekkend president daarop een staande ovatie.

Bron: Nu.nl/ANP

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Tip voor Gerrit de Raaf prent deze speech goed in dat lege hoofd van je, mischien bereik je dan ooit nog wat, net zoals die na aaper van een Jesse Klaver “groenlinks” die luld net zoals Obama, en denkt dat hij Obama zelf is. trouwens Obama is mij zwaar tegen gevalen !

  2. Ik weet niet of democratie het beste is voor een land.

    Van waar stemrecht voor de mondi toe kan leiden, is Curacao het beste voorbeeld.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties