NU | Opstelten en Teeven stappen op

teeven+opstelten

Opstelten en Teeven stappen op

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (beiden Justitie) stappen op naar aanleiding van de witwaszaak rond crimineel Cees H..

Eerder op de dag bleek dat Opstelten de Kamer eerder verkeerd heeft geïnformeerd. Zo bleek dat in 2001 door het Openbaar Ministerie niet 1,25 miljoen gulden, maar 4,7 miljoen gulden aan crimineel Cees H. werd overgemaakt.

De transactie van 4,7 miljoen was onderdeel van een schikking met de crimineel. Teeven was destijds de officier van justitie die de deal sloot.

“Deze informatie had eerder ontsloten kunnen worden. Dat brengt mij tot de conclusie dat er te lang onduidelijkheid is blijven bestaan over de omvang van de schikking. Ik draag en neem daarvoor mijn volle verantwoordelijkheid. Daarom heb ik mijn ontslag aangeboden aan de Koning”, aldus Opstelten tijdens een korte persverklaring op het ministerie.

Een verbitterde Teeven vulde aan dat hij het vertrek van Opstelten “onverteerbaar” vindt. Hij stapt ook omdat hij niet meer “geloofwaardig kan functioneren” gezien zijn betrokkenheid bij de zaak. Hij sloot af met de mededeling dat er met de schikking niks mis was. “Dat is gebeurd voor volk en vaderland”, aldus Teeven.

Opstelten: te lang onduidelijkheid over deal

<

Bevestiging

Eerder beweerde Opstelten nog dat “de feiten” aangeven dat er 1,25 miljoen is overgemaakt. Nadat betrokkenen beweerden dat het bedrag hoger lag stelde de minister dat hij niet wist wat er “feitelijk” is overgemaakt.

Nu blijkt dat er een “digitale bevestiging” is gevonden van een betaling van 4,7 miljoen gulden aan advocaat Doedens, ten behoeve van Cees H..

De nieuwe informatie komt uit “een financieel informatieoverzicht” van betalingen die onder het ministerie en de daaronder opererende diensten vielen.

Dit systeem zou niet meer actief zijn, maar door specialistische kennis weer zichtbaar zijn gemaakt. De woordvoerder spreekt van een “uiterst complex reconstructiecomplex”. Afgelopen zondag zou dit resultaat hebben opgeleverd.

Opstelten en Teeven stappen op

Nieuwsuur

Een onderzoek op zijn eigen ministerie en het Openbaar Ministerie leverde eerder geen bewijs op van wat er daadwerkelijk aan de crimineel was overgemaakt. Ook Teeven wist zich niet meer te herinneren hoe hoog het bedrag was.

Eerder deze maand onthulde Nieuwsuur echter dat er wel degelijk bonnetjes bij de diensten beschikbaar zijn die het bedrag van 4,7 miljoen bevestigen. Het was aanleiding voor Opstelten om opnieuw op zoek te gaan naar de bonnetjes.

Teeven: ik was niet meer geloofwaardig

Begrijpelijk

Bij de VVD-top wordt het vertrek van de bewindspersonen betreurd. “Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen”, aldus premier Mark Rutte, die benadrukt dat de twee zelf tot de conclusie zijn gekomen dat hun vertrek onvermijdelijk was.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: “Ik betreur het vertrek van minister Opstelten, maar het is begrijpelijk, nadat vandaag bleek dat de informatie over het bedrag dat aan Cees H. is overgemaakt, toch op het departement aanwezig was.”

Zijlstra heeft daarnaast “respect” voor het besluit van Teeven: “Met het vertrek van Opstelten en Teeven verliest het kabinet een kundig minister en staatssecretaris, die de afgelopen jaren met hun beleid een grote bijdrage hebben geleverd aan een veiliger Nederland. Opstelten is daarnaast voor de VVD jarenlang in diverse functies van zeer groot belang geweest.”

Diederik Samsom (PvdA): “Een ingrijpend besluit van beide bewindspersonen. En een begrijpelijk besluit op basis van de gebleken feiten.”

Oppositie

Oppositiepartijen noemen het vertrek van de bewindspersonen onvermijdelijk. Sybrand Buma (CDA) wil opheldering van premier Rutte over zijn rol in deze zaak. Ook Arie Slob (ChristenUnie) wil alsnog een debat over de kwestie.

D66 betreurt het dat Opstelten en Teeven zijn opgestapt voordat zij verantwoording zouden afleggen in de Tweede Kamer. Dit debat staat voor dinsdagmiddag gepland.

De vervangers van Opstelten en Teeven worden vermoedelijk pas na de verkiezingen van 18 maart bekendgemaakt.

Profiel: Rasbestuurder Opstelten valt over zaak-Cees H.

Achtergrond: Witwaszaak Cees H.-Teeven

Door: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *