NU | Sint-Eustatius ‘vastbesloten te vechten’ voor meer autonomie van Nederland

Sint-Eustatius ‘vastbesloten te vechten’ voor meer autonomie van Nederland

Het gemeentebestuur in de Caribische gemeente Sint-Eustatius is vastbesloten meer autonomie af te dwingen van Nederland. Een gang naar het Internationaal Gerechtshof behoort tot de mogelijkheden, aldus coalitieleider Clyde Van Putten.

De Nederlandse regering weigert al jaren het gesprek over meer autonomie voor het eiland aan te gaan, zei Van Putten van de Progressieve Partij voor de Arbeid (PLP) tegen Caribisch Netwerk.

Sint-Eustatius diende begin januari een officieel protest over de Nederlandse gesprekshouding in bij de Rijksministerraad en bij premier Rutte. Daar is nog geen reactie op gekomen, aldus Van Putten.

Zelfbeschikking

Tegen NU.nl herhaalt de politicus dat “de inwoners van Sint-Eustatius vastbesloten zijn hun recht of zelfbeschikking uit te oefenen”.

Van Putten ziet de Nederlandse regering als “roofdieren”, die een “ongewenste staatsentiteit” bij Sint-Eustatius hebben afgedwongen. Daarmee doelt hij op de status van bijzondere gemeente, die het eiland in 2010 verwierf.

Hoewel er nog geen concrete plannen voor een zaak bij het Internationale Gerechtshof zijn, is het gemeentebestuur volgens Van Putten begonnen de eilandbevolking in te lichten over “alle opties die ons ter beschikking staan”.

In 2014 werd een referendum gehouden over de vraag of Sint-Eustatius meer autonomie moest krijgen of een bijzondere gemeente van Nederland zou blijven. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) beschouwt die volksraadpleging als ongeldig, omdat het vereise opkomstpercentage van 60 procent niet werd behaald.

Opgeschoond

Het eilandbestuur spreekt die conclusie tegen. Van Putten: “Er stonden op de oproeplijst van het bevokingsregister heel veel mensen die al jaren dood zijn of al tien tot vijftien jaar niet meer op het eiland wonen.”

Nadat het register werd opgeschoond, werd het vereiste opkomstpercentage voor het referendum met terugwerkende kracht gehaald, zegt hij. Maar Den Haag gaf toen al niet meer thuis. “Een referendum is geldig wanneer het de Nederlanders goed uitkomt. Om ons te koloniseren, een ‘openbaar lichaam’ van ons te maken.”

‘Twee maten’

Van Putten beschuldigt Nederland van het meten met twee maten. De meeste Statianen gaven bij een eerder refendum in 2005 te kennen dat zij wilden dat het eiland deel bleef uitmaken van de Nederlandse Antillen. Ook als dat betekende dat Sint-Eustatius het laatst overgebleven eiland met die status zou zijn, aldus Van Putten. Desondanks kreeg Sint-Eustatius de status van bijzondere gemeente.

“Het is alsof je een huis hebt met meerdere bewoners”, zegt Van Putten tegen NU.nl. “De meeste van die bewoners vertrekken uit het huis, maar er blijft ook nog iemand wonen. En toch wordt het huis gesloopt.”

Statiaanse politici hebben in de afgelopen maanden gelobbied bij de Verenigde Naties in New York om steun te vergaren voor de autonomie van het eiland. Ook is er gepraat met de autonome eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

Bron: NU.nl

Een Reactie op “NU | Sint-Eustatius ‘vastbesloten te vechten’ voor meer autonomie van Nederland

  1. Lekker onafhankelijk maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *