NU | Soldaten van Maduro houden hulpgoederen in Venezuela tegen volgens Guaidó

Soldaten van Maduro houden hulpgoederen in Venezuela tegen volgens Guaidó

Zelfverklaard interim-president Juan Guaidó van Venezuela heeft op Twitter laten weten dat de eerste humanitaire hulp vanuit Brazilië Venezuela binnen is gebracht. Meerdere vrachtwagens uit Colombia zijn in Venezuela tegengehouden volgens Guaidó.

“De eerste hulp is de grens overgestoken. Dit is een geweldige prestatie Venezuela”, meldt Guaidó. Een paar uur later meldde hij op Twitter dat de vrachtwagens uit Colombia in Venezuela zijn tegengehouden.

“Het regime belemmert de doorgang van de vrachtwagens. Ik snap niet hoe zij met zichzelf kunnen leven”, aldus Guaidó.

Andere hulp wordt door een menselijke keten de grens overgedragen, meldt de Colombiaanse organisatie voor migratie. Bij de grensbruggen stonden tientallen mensen te wachten op de hulp.

Maduro sluit luchtruim

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft het luchtruim boven Venezuela gesloten. Alleen overheidsvliegtuigen mogen nog in het land landen en opstijgen.

In dezelfde toespraak heeft Maduro de bandenmet Colombia verbroken, omdat het land Guaidó steunt. Al het ambassadepersoneel wordt het land uitgezet en Venezolaanse diplomaten worden teruggeroepen.

In de toespraak in hoofdstad Caracas noemde president Nicolás Maduro Guaidó een “marionet” van andere landen.

“Als je zo zeker bent dat je gaat winnen, roep dan verkiezingen uit”, zei Maduro tegen de zelfbenoemde interim-president.

Confrontaties in grenssteden

Ondertussen gaat het er grimmig aan toe in grenssteden. Daar zijn rellen uitgebroken tussen soldaten die nog achter president Nicolás Maduro staan en demonstranten. Militairen zouden met traangas hebben geschoten op demonstranten.

Op foto’s van een Britse journalist ter plekke is te zien dat meerdere mensen moeten worden afgevoerd nadat ze zijn beschoten met traangas. Veel demonstranten trekken zich terug door de beschieting van het leger.

Als reactie gooien de demonstranten stenen terug. Op beelden is te zien hoe mensen hekken die op de grens zijn geplaatst aan de kant gooien en “Queremos libertad” (“Wij willen vrijheid”) schreeuwen.

Eerder zaterdag vluchtten vier soldaten die de grens moesten bewaken naar Colombia.

Ook zijn er autobanden in brand gestoken. Venezolanen proberen over de grens naar Colombia te vluchten. Onder de aanwezige personen zouden ook gewonden zijn.

In Caracas zijn aanhangers van Maduro de straat opgegaan om te protesteren tegen Guaidó.

Bron: Nu.nl

2 Reacties op “NU | Soldaten van Maduro houden hulpgoederen in Venezuela tegen volgens Guaidó

  1. @Rens
    Niets aan toe te voegen, behalve dat het egoisme hoogtij viert.

  2. De vakbonden hier zijn het verlengstuk van maduro en zijn soldaten, betaald door een van de meest schaamteloze regimes in het zuid amerikaanse. Ik hoop dat de venezolanen een goed geheugen hebben en aan “hun vrienden” denken nadat de nu toch wel onafwendbare machtswisseling heeft plaatsgevonden. Geen druppel olie naar Curaçao zou een verdiend loon zijn. En dan zijn er nog die de vakbonden vormen van intelligentie toedenken, er allerlei complottheorieën aan ophangen en keihard voorbij gaan aan menselijke ellende. Om je dood te schamen, maar ja wat kun je verwachten van een eiland met voor een groot deel egoïstisch volk waar men zelf het kampioenschap handje ophouden in stand houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *