NU | Trump komt niet opdagen bij verhoor afzettingsonderzoek

Trump komt niet getuigen in het onderzoek naar zijn afzettingsprocedure | EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag laten weten dat zijn advocaat hem aanstaande woensdag niet zal vertegenwoordigen bij de hoorzitting in zijn afzettingsonderzoek. De Amerikaanse president is zelf niet aanwezig omdat hij maandag naar Londen vliegt voor de NAVO-top.

Het door de Democraten geleide justitiecomité, dat verantwoordelijk is voor de hoorzittingen, had de Amerikaanse president uitgenodigd aanwezig te zijn bij het eerste gerechtelijke verhoor van woensdag 4 december.

In een openbare brief aan het comité wijst het Witte Huis de uitnodiging af omdat de hoorzitting niet eerlijk zou verlopen. “Er kan niet verwacht worden dat we deelnemen aan een hoorzitting waar sommige getuigen nog genoemd moeten worden en waar het onduidelijk blijft of de president een eerlijk proces zal krijgen”, schrijft een vertegenwoordiger van het Witte Huis aan Jerry Nadler, de voorzitter van het justitiecomité.

Het afzettingsonderzoek werd in gang gezet nadat een klokkenluider binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten op 12 augustus intern alarm sloeg over een telefoongesprek tussen president Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op 25 juli. Trump zou zijn buitenlandse ambtgenoot onder druk hebben gezet om de Democratische Partij, presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter strafrechtelijk te onderzoeken.

Woensdag begint de eerste gerechtelijke hoorzitting, waarbij experts van de Amerikaanse grondwet gevraagd wordt of de president tijdens het telefoongesprek de grondwet heeft overtreden. Op basis van die verklaringen zal het justitiecomité bepalen of zij een officiële afzettingsprocedure tegen de president gaat beginnen. Wie die experts zijn, is nog niet bekend gemaakt.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *