NU | Venezuela zegt 600 miljoen te hebben opgehaald met eigen cryptomunt

Voor Maduro is de petro vooral een manier om westerse sancties te omzeilen | AFP

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt zo’n 735 miljoen dollar (596 miljoen euro) te hebben opgehaald met de uitgifte van een eigen cryptomunt, de petro.

Dit schrijft Maduro in een bericht op Twitter.

De petro is, in tegenstelling tot veel andere cryptomunten, wel gekoppeld aan iets tastbaars, namelijk één vat Venezolaanse olie.

De opvallende manier om geld op te halen is ingegeven door de financiële problemen van het land. De koers van de fysieke munt van Venezuela, de bolivar, is ingestort en er is sprake van hyperinflatie. Venezolanen worden geconfronteerd met voedseltekorten door prijscontroles.

Voor Maduro is de petro vooral een manier om westerse sancties te omzeilen. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben sancties ingesteld vanwege dictatoriale maatregelen van het regime van Maduro.

Bron: Nu.nl

13 Reacties op “NU | Venezuela zegt 600 miljoen te hebben opgehaald met eigen cryptomunt

 1. @Locurito,
  Blijkbaar beschik jij over toegang tot de Internet. Google eens! Bijv.: https://cointelegraph.com/news/petro-ignited-venezuela-launches-pre-sale-of-oil-backed-national-cryptocurrency
  Succes!

 2. Hoedan ook.. Nou niks dus
  Dat de olie prijzen lager zijn is 1 ding maar, niemand wil z.n olie hebben, dat is z.n grootste probleem. Hoe gaat Maduro Petro dingen in euros, dollars of iets anders omzetten om eten en wc papier te kopen in Colombia.
  Crypto munten. Het is net als onze naf. niks waard zolang je het niet koppelt aan iets wat ergens anders wel waarde heeft. En wat je kan verhandelen.
  Dus als de sanctie tegen Venezuelaanse olie is. Dan kan maduro petros verzinnen maar niemand gaat die olie willen hebben. Crypto currency doet niets met de prijzen. De relatieve waarde van zo.n crypto veranderd alleen. Niks meer niks minder. Die Petro is niks waard gewoon een fictief iets. En hoe kunnen ze nu al zeggen dat er geld in t fonds zit. Die jongens hebben geen geld. Alleen olie.
  Kijk net als muntjes uitgegeven door een land is het niks waard als iemand anders er niets voor wil geven. Dat was vroeger de bewuste goud voorraad. Die gaf waarde aan een munt en verder wat het vertrouwen is of een land die waarde wel echt kan geven. Maar goud kan je niet eten.
  Het idee is dit. Jij verkoopt hamburgers in je trukkipan. 5 naf per stuk Maar je wil geen cash geld hebben denk je dus je werkt met speciale bonnetjes.Die dingen hebben een volgnummer en een speciale unieke code die genereer op je computer en meld ze vervolgens aan bij een speciale website waar je een geheime account hebt. Wil iemand een hamburger bij jou kopen dan moeten ze ook op die zelfde website bonnetjes kopen en dan kan met een credit card van een echte bank. Jij zegt een hamburger is 1 bon waard. De bon die je ontvangt meld je weer aan op de website en je account gaat 1 bon omhoog.
  Net als met bonnen campagne op Curacao is het maar net wat iemand voor een bon moet betalen en wat die er voor kan kopen en wat de bonnen uitgever weer terug betaald voor de bonnen.
  Op het moment dat de bonnen uitgever zegt ik geef niks voor die bonnen dan hangt het systeem. Of als de bonnen uitgever zegt de bonnen met serienummer x tm x die zijn e niet meer dan hang de koper van de bon. En als jij als hamburger verkoper zegt ik wil nu 2 bonnen voor een burger etc. etc.
  Nu kan je die bonnen ook onderling gaan doorverkopen en onderling afspreken op een andere website dat 1 bon ook privee een auto waard is of honder euro. Want de code is uniek. Dat maakt de bonnen weer onafhankelijker. En als er niet zoveel van die bonnen zijn denken mensen dat ze er snel bij moeteen zijn want de waarde zal dan stygen. Volslagen luchthandel.
  Western union, jij wisseld je nafjes of dollars in en je krijgt een printje met een uniek code en die code op die print die zorgt er aan de andere kant voor dat iemand z’n pesos kan ophalen… Stel nu dat western union nu niet eist dat er een uniek naam en adres op staat voor de ontvanger maar zegt iedereen die met die code komt, die echt is door een uniek controle code en voorkomt in de lijst van uitgegeven codes krijgt daar geld voor. En voor dat unieke nummer kan je weer een nieuwe controle code genereren en ze kunnen het weer opnieuw gebruiken.En stel dat western union nu ook nog eens zegt ik geef meer of minder pesos voor een code. Kijk dan zitten we al aardig in de richting van de (crypto) valutas.
  Het enige verschil met western union en crypto muntjes is dat western union verdient ook op de wissel koers en op de transactie net als normale banken nou stel dat ze dat niet doen maar alleen in de meer of minder peso uitbetaling gaan handelen.En dat het unieke nummer niet alleen bij western is te controleren maar privé ook door je zelf en dat zonder id maar met een eigen uniek usernaam. En dat er een lijstje bij wordt gehouden bij iedereen welke user hoeveel codes heeft.
  Nu heb ik in m.n. achtertuintje een bak met water staan 500 liter en dat is 500 miljoen waard zeg ik. Je kan mijn speciale water kopen met de curypto. Mijn curypto daar zijn er maximaal 500 van, (moet je nog wel even genereren). Heeft uniek volgnummer en controle code, en je wordt lid van de uniek blog met een geheime usernaam die die lijst bij houd welke nummers er zijn en hoeveel welke user heeft en er komt op de mailing lijst te staan die je verteld welk nummer bij welke unieke user hoort en welk nummer er van user is veranderd. Die curypto kan je bij mij kopen voor een miljoen per stuk. Of bij mijn dealer in Panama of op de kaayman eilanden. Of op Saba. Dus mijn curypto fonds is 500 miljoen waard zeg ik breed lachend in de amigoe. Wat heeft mijn crypto nu voor effect op de water prijs van aquaelectra..
  Nou niks dus.

 3. @Brain S,
  Ooit gehoord van een ‘leugentje om bestwil’?

 4. @hoedanook, De miljoenen waren de reden dat Insel 33 miljoen kreeg als lening.. Mogen aannemen dat dit echt waar is.

 5. @Lucorito,
  Ik begin nou sterk te twijfelen of jij crytocurrency betalingen met name m.b.t. tot de Petro en oliemarkt wel begrijpt. Hoewel Venezuela over waardevolle consumptiegoederen (commodities) beschikt kan het vanwege sancties geen dollars genereren om de handel levendig te houden. Vandaar nu de Petro. De etro is ook bedoeld om clandestine acties zoals jij voorstelt, i.e. betalingen via Panamá, tegen te gaan. Noord Korea doet dat en er zijn voorstellen om deze schepen te enteren of kapen. Daarnaast waren er een paar ‘slimmerikken’ van PdVSA (a la Lucorito) in VS die ook dachten op creatieve wijze de handel (met name voor zichzelf) levendig te houden. ‘Law enforcement’ in de VS maakt er nu zaak van en Maduro heeft de hele top vervangen met militairen (om het strategisch economisch belang te onderstrepen). Bij Curoil was er een aantal jaren terug ook een aantal ‘slimmerikken’ die ‘wat bijverdienden’ met verhandelen van olie. Wereldwijd worden afspraken gemaakt m.b.t. de productie van olie o.a. door de OPEC. Deze afsraken bepalen de prijs van een vat olie en moeten schommelingen in de olieprijs tegengaan. Als Venezuela, een grote olieproducent, een aparte systeem opzet om zijn olie te kunnen verkopen, dan zal dit van invloed zijn op de wereldwijde prijs van olie en ook op de waarde van de dollar.
  Dit, beknopt, is de reden waarom er nu een Petro is en de reden dat dollarisatie van de munteenheid dat CBCS hanteert nu wwarschijnlijk opnieuw actueel is. Tromp is er niet meer, ‘let’s see what Ys and Jardim will bring us’.

 6. @Locorito: don’t drink whilst typing

 7. Hoedanook. Die crypto borrel is leuk . Maar mt alle respect Leg mij nu eens uit wat er zo geheimzinnig of moeilijk is aan het kopen van Venezuelaanse olie. Je stort gewoon dollars op de bank in panamá of op de kaaiman eilanden en je stuurt maduro een lege boot en ze vullen het en klaar. Of wil je het nog goedkoper en krijg je het voor elkaar dat het maag aanmeren in je land dan struud maduro die boot gratis. Moet je wel rekening houden met zo.n 300 extra immigranten zeker. En anoniem olie kopen.. tuulijk bij noord Korea varen nu olie tankers uit Rusland en Venezuela zal ook wel een ladinkje onderweg hebben maar denk je nu echt dat zo.n een tanker van 70.000 ton niet opvalt. Zeker die tankers van Venezuela niet die herken je direct die hebben een kilometers lang olie spoor achter zich. Of 3 schoonmaak boten. Die dingen mogen bijna al nergens meer varen omdat ze zo vuil zijn. Venezuela heeft 25% minder tankers het is bijzonder rustig geworden in Bullebaai.. (recent artikel ook). Dat komt omdat ze of niet komen of aan de ketting liggen daar. Venezuela kan z.n olie niet kwijt. dat is hun probleem. Daarom gaat het zo slecht daar. Hij geeft olie gratis weg zo{n beetje je krijgt nu en je betaald over 10 jaar. Waarom bij ons de benzine en stroom nog niet gratis is geen idee. We moeten de prijzen zeker hoog houden voor onze elektriciteit prijzen zeker of voor het rendement van de windmolens. We hebben zo.n beetje de goedkoopste stook olie ter wereld voor de deur liggen en we kunnen het rustig verbranden want de rook gaat toch weer terug (meesta) maar we betalen de hoofdprijs voor brandstoffen en elektriciteit..
  Dus wat dat doet een petro crypto munt met de olie prijs eh nou niks. dus. Is een een verhaaltje voor de bevolking die niks van crypto munten snapt maar alleen leest of het iedee is dat je er geld mee kan verdienen en dat ze enorm in waarde stijgen. Wat gewoon gebakken lucht is.
  Het is gewoon bijzonder triest eigenlijk. En het is echt niet leuk daar. Colombia wil geen oorlog.. Colombia is bang binnenkort overspoelt te worden met hongerige vluchtelingen. Het wordt echt een nog groter drama binnen kort. Zodra de honger zo erg wordt dat ook de party genoten worden geraakt dan kan je hele rare dingen gaan zien daar. Maar de grenzen zijn giga groot daar. En als nu al bootjes door komen via het noorden omslaan en als meerdere personen verdrinken en dat geeft geen enkele reactie dan zegt dat ook iets.
  En dat goud verhaal is ook onzin. Er wordt al jaren en jaren in gehandeld.
  Weetje nog die boot met goud die beroofd werd en de andere goud overvallen.
  Op hato freezone zijn er al jaren handels posten. Die aanhouding op Aruba was voor de pers die jongen is vast al lang weer vrij. Pr stuntje.

 8. @Locurito,
  Als Maduro gelijk heeft is er een digitale “Petro Wallet” ter waarde van 596 miljoen euro. Hiermee kunnen Venezolaanse olie-transacties ‘verhandeld’ worden. Vraag is wel hoe dit in de wereldwijde olie-prijs zal reflecteren. De VS dollar is ook gekoppeld aan vaten olie, maar in tegenstelling tot de dollar is de Petro ook gekoppeld aan goud. In het verleden had de dollar ook een koppeling met goud maar dat is al geruime tijd niet meer. Van belang is of Rusland en China de Petro zullen steunen. China moet de dollar ook steunen vanwege de schuld dat de VS aan China heeft. Onlangs heeft Trump 1500 miljard van China geleend om zijn belastingkortingen te kunnen financieren.

  @Mossel,
  Cryptocurrency kan je ook gebruiken als je online een borrel wilt bestellen. Lekker anoniem.

 9. Beste Bram..
  Zoek je mossels vraag dat maar aan Abraham maar bij van Tweel verkopen ze de mossels duur. Wat gaat 300 km per uur en is grijs.. een mossel in een blender.
  Echt geen idee waar je het over hebt maar na een paar wijntjes of wat wáter voor m’n tanden snap ik het misschien beter. De tropen zei je toch was dat niet verkocht of met een nieuwe eigenaar Suikertuintje.. Donderdag.. Happy hour.

 10. Abraham Mossel

  @Locurioto, luis in de pels en onder de vazal naam hoedanook ppffheeeeeeeeeeeee Norbert G!! tot de orde van de dag Tweeling??? uit de tropen, betaal eerst jullie schuld maar eens aan suiker tuintje???

 11. Dat verhaal van insel met 100 miljoen tegoed had de curator al uitgezocht maar is blijkbaar niet echt en zeker niet invorderbaar.
  Anders had insel air nu mooi zo’n 200.000 vaten olie tegoed.
  Verder is het een onzin verhaal van Maduro. Want waar ga je die crypto munten dan mee kopen… dollars zeker…. Nou als iemand met een paar koffers dollars wil betalen voor olie in Venezuela dan staat Maduro je persoonlijk op te wachten bij de gate.
  En crypto munten en Venezuela…. pff. binnen no time is dat “gehacked” en verdwenen… Dat hele crypto verhaal is toch al gewoon een verkapte pyramide constructive. De jongens van het eerste uur zijn de winnaars. De houder van de kluis annex beurs dat zijn de money makers. Het kost alleen meer heel veel stroom en verder is het pure opgeklopte lucht handel. Of iemand moet een andere duistere bedoeling hebben met het vinden van unieke codes. Er zijn intussen al meer crypto munten gejat of verdwenen dan er echt in omloop zijn. en verder zal het minen echt zo snel niet meer gaan bij de volgende keer dat de blockwaarde halveerd. Op een zeker moment zijn de kosten van het minen meer dan het op brengt. Verder leent het hele gebeuren zich bijzonder goed voor koers manipulatie. en dat maximum van 21 miljioen bitcoins bijvoorbeeld kan niet eens gehaald worden. Nu is Maduro van huis uit een hoog geschoolde academicus die dat allemaal precies weet. ahum…
  Ik ga ook een curacrypt ontwikkelen.. Daar kunnen we dat fonds van 1 miljard mee gaan vullen. Ik weet zeker dat je dat hier in de politiek kan verkopen. Zijn ook van die bijzonder slimme jongens hier.
  Blijven lachen op deze klip dan maar…

 12. @Brain S,
  Geloof jij echt dat InselAir een tegoed van 100 miljoen in Venezuela heeft? Ooit een jaarrekening van InselAir (met deze vordering) gezien? Hoe staat het met de rechtsgang dat Heerenveen in de VS zou entameren? Is dat ooit betekend?

 13. En gaat Venezuela nu Insel het geld terug geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *