NU | Vijftig doden na schietpartij in homoclub Orlando

homoclub-orlando

FBI sluit niet uit dat de dader banden had met een jihadistische beweging

In een nachtclub in de Amerikaanse stad Orlando is zaterdagnacht (lokale tijd) een schietpartij geweest. Daarbij zijn minstens vijftig personen om het leven gekomen en 53 mensen gewond geraakt.

De toestand van enkele gewonden is nog kritiek. Er zijn in totaal zes trauma-chirurgen aan het werk om de slachtoffers te helpen.

De schietpartij speelde zich om 2.00 uur plaatselijke tijd af in nachtclub Pulse, een plek waar veel homoseksuelen komen. De dader schoot met een automatisch geweer en een pistool en had mogelijk explosieven bij zich.

Nadat hij voor korte tijd naar buiten was gegaan en schoten had gelost, keerde de man weer terug om een grote groep mensen te gijzelen.

Rond 5.00 uur besloot een arrestatieteam de nachtclub binnen te vallen. Meerdere agenten openden het vuur en schoten de dader dood. Een van de agenten raakte daarbij lichtgewond.

Het is de dodelijkste schietpartij ooit die in de Verenigde Staten door een enkele schutter werd uitgevoerd. De burgemeester van Orlando heeft inmiddels de noodtoestand afgeroepen, meldt de Orlando Sentinal.

Video: Tientallen doden en gewonden in homoclub Orlando

Onderzoek naar schutter

Volgens Amerikaanse media is de dader de 29-jarige Omar Mateen, een Amerikaan wiens ouders afkomstig zijn uit Afghanistan. De FBI gaf aan dat er op dit moment volop onderzoek wordt gedaan naar de achtergrond en motieven van Mateen, die in Port St. Lucie woonachtig was.

De politie spreekt over de schietpartij als een mogelijke terroristische aanslag. De FBI sluit niet uit dat de dader banden had met een jihadistische beweging.

“We hebben aanwijzingen dat dit individu wellicht dergelijke banden had, met die specifieke ideologie,” zei een woordvoerder op de eerste persbijeenkomst. “Maar we kunnen dit nog niet met zekerheid stellen.”

President Obama heeft de hulp toegezegd van alle overheidsdiensten om de toedracht te onderzoeken.

Dodental

De politie sprak in een eerdere persconferentie van een dodental van rond de twintig. In de tweede persconferentie werd dit aantal door Buddy Dyer, burgemeester van Orlando, bijgesteld naar tenminste vijftig.

Het is de tweede grote schietpartij in Orlando dit weekeinde. Vrijdag werd tijdens een concert in het Plaza Live Theater zangeres Christina Grimmie, bekend van het programma The Voice, doodgeschoten.

Bron: NU.nl/Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *