26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

‘Oliehoudend bassin en afvaldump naast COT onderzocht’

HomeMedia‘Oliehoudend bassin en afvaldump naast COT onderzocht’
Het oliehoudend bassin heeft een omvang van ongeveer 20 bij 20 meter en een diepte van 1,5 meter. De GMN-woordvoerder, Jair Santos Gonçalves, gaf aan ‘niet de indruk te hebben dat deze recent zou zijn gebruikt’. Inzet: De inhoud van het bassin bestaat uit een stroperige oliemassa. Foto |  Ad van Loon
Het oliehoudend bassin heeft een omvang van ongeveer 20 bij 20 meter en een diepte van
1,5 meter. De GMN-woordvoerder, Jair Santos Gonçalves, gaf aan ‘niet de indruk te hebben
dat deze recent zou zijn gebruikt’. Inzet: De inhoud van het bassin bestaat uit een stroperige oliemassa. Foto | Ad van Loon

WILLEMSTAD — De vervuiling in het gebied naast de Curaçao Oil Terminal (COT) die bij Bullenbaai gevestigd is, aan de zijde van het gebied Hermanus, wordt door de uitvoeringsorganisatie Milieu- en Natuurbeheer (UO-MNB) – de vroegere Milieudienst – onderzocht.

Op ongeveer 75 meter afstand van het COTterrein dat door PdVSA geëxploiteerd wordt, ligt een betonnen bassin gevuld met een oliehoudende stroperige massa en vlak naast het hek van het terrein, een dumpplek van afval waaronder ook een grote hoeveelheid PdVSA-documenten.

Caribisch Netwerk ‘NTR’, berichtte gisteren hierover, waarbij er bezorgdheid over de aanwezige vervuiling werd uitgesproken. Het interimhoofd van Milieu- en Natuurbeheer, Pablo Burgos, laat in een reactie hierop weten dat de uitvoeringsorganisatie afgelopen maandag een melding binnen kreeg over de heersende omstandigheden.

Aangezien handhaving, controle en meldingen van klachten of milieuovertredingen onder haar taken valt, laat Burgos weten dat er door de uitvoeringsorganisatie de volgende dag op locatie een inspectie is uitgevoerd. Bij deze inspectie was ook de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Jair Santos Gonçalves, aanwezig die over zijn indruk vertelt:

“We hebben ter plaatse een betonnen bassin aangetroffen met, naar mijn indruk, oude olie want het had een verharde bovenlaag. De inhoud kan dus niet zomaar de natuur instromen. Het is niet zeker of de inhoud van het bassin afkomstig is van de huidige exploitant, het kan heel goed zijn dat dit nog een overblijfsel is van de vorige exploitant, Shell. Dit zal nu worden onderzocht.”

Santos Gonçalves licht verder toe dat er vooralsnog geen terugkoppeling kan worden gegeven, aangezien het onderzoek nog gaande is, en er in de middaguren (na het te perse gaan van deze krant, red.) een evaluatie gepland stond met de betrokken inspecteur en Burgos.

“Zo zal er tevens gekeken worden of de bewuste locatie onder de vergunning van de exploitant valt, daar is men nu mee bezig. Zo heeft PdVSA bijvoorbeeld wel een vergunning voor afval verwerking op het Isla-terrein en is het vooralsnog niet duidelijk of er een dergelijke clausule voor dit gebied geldt.”

De woordvoerder van de Isla-raffinaderij, Kenneth Gijsbertha, liet vanochtend omstreeks negen uur weten zelf op locatie poolshoogte te zijn gaan nemen naar aanleiding van de eerdere berichtgeving door NTR. “Wij zijn nu in het gebied en naar ik begrijp heeft men een brandkuil in het gebied die gebruikt wordt voor het verbranden van oude documenten, die bijvoorbeeld ouder dan 10 jaar zijn. We willen nu dan ook uitzoeken waarom de bewuste documenten daar zo zijn achtergelaten”, aldus Gijsbertha, die vervolgens voor een update niet meer bereikbaar was voor commentaar.

De bezorgde wandelaar, Ad van Loon, ging vanochtend ook op onderzoek uit en deelt de indruk dat het oliehoudend bassin ‘mogelijk een erfenis van de Shell is’:

“Ik denk dat dit een oud milieuschandaal betreft want de bovenlaag van het oliederivaat in de stortbak, van ongeveer 1 centimeter, was verhard. Daaronder bevond zich een stroopachtige massa. Anders is het gesteld met het blijkbaar illegaal verbranden van allerlei afval, naar mijn mening voor ongeveer voor 90 procent ‘schoon afval’, bestaande uit materialen zoals papier, bouw puin en metaalafval. Dichter bij het hekwerk van het terrein, ligt hier en daar olie, een soort zwarte smeerpasta. Er lag tevens een kapot vat met olieresten.”

Van Loon meent dat het betonnen bassin een omvang van ongeveer 20 bij 20 meter, met een diepte van 1,5 meter heeft.

“Ik schat dat de inhoud ongeveer 500.000 liter bedraagt.”

De wandelaar bericht dat er bij ‘de brandkuil’ omstreeks elf uur sprake was van opruimwerkzaamheden waarbij hij meerdere personen heeft kunnen observeren.

 

Bron : Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties