OM | Aanbod gestolen motors neemt toe

 Het gaat om motoren of onderdelen waar fraude mee gepleegd is, want de waarneming is dat in die gevallen een vals voertuigidentificatie nummer is aangebracht

Gestolen motorfietsen aangetroffen op de openbare weg en ter keuring aangeboden bij het keuringslokaal nemen toe.

Het Openbaar Ministerie, het KPC en de Uitvoeringsorganisatie Verkeer en Vervoer (UOVV) constateren bij keuring van motorvoertuigen en staande- en/of aanhoudingen van verdachten steeds meer gestolen motoren. Het gaat om motoren of onderdelen waar fraude mee gepleegd is, want de waarneming is dat in die gevallen een vals voertuigidentificatie nummer (hierna: VIN) is aangebracht.

Met dit bericht wordt duidelijk gemaakt dat geen enkele motorfiets gekeurd zal worden als blijkt dat het VIN niet fabrieksmatig is aangebracht. Motoren die ter keuring worden aangeboden en die tijdens het keuringproces van diefstal afkomstig blijken of lijken te zijn, worden overgedragen aan het KPC voor nader strafrechtelijk onderzoek. Inmiddels beraden voornoemde drie overheidsorganisaties zich op de mogelijkheid de invoer van deze motoren en goederen met een valse vin tegen te houden. Hiervoor wordt overleg gevoerd met de Douane.

Het is en blijft de verantwoordelijkheid van degenen die motoren en motorblokken invoeren, zich van de legale herkomst hiervan te vergewissen.

Personen die ervoor kiezen om bij derden een (tweedehands) motor aan te kopen, hebben een onderzoeksplicht en dienen zoveel mogelijk na te gaan of het VIN-nummer origineel is en of en de verkoper te goeder trouw handelt. Een zelf (scheef) ingeslagen of een VIN die anderszins niet door de voertuigfabrikant is aangebracht, is reden om de motor niet te kopen. Het mag duidelijk zijn dat ook fraude met personenauto’s, quads en andere voertuigen tot inbeslagname bij keuring kan (en zal) leiden.

Onder geen voorwaarde wordt toegestaan dat overheidsdienaren tijdens het uitoefenen van deze taak worden bedreigd of beledigd. Mensen die verhaal wensen te halen, dienen zich in dat geval te richten tot hun contractspartij.

Bron: Openbaar Ministerie

3 Reacties op “OM | Aanbod gestolen motors neemt toe

 1. Joep Meloen

  Het is de plicht van de douane de VIN nummers te checken wanneer een auto of motor hier op het eiland aankomt. En ik moet zeggen dat ik ze dat ook altijd heb zien doen.
  Dus mogen we concluderen dat, wanneer de douane dit soort voertuigen wel doorlaat er dus sprake is van samenwerken met de criminelen.
  Klinkt hard, maar is de enig logische conclusie

 2. Ach ja, motorrijders, Brian S.

  Altijd weer blij als ik een foto van hen in de krant zie in een kader van vier zwarte lijntjes.

  Zoals Wacko Wely Westpunt.

  Niet dan, Norman Serphos?

 3. Veel motorrijders hebben al een strafblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *