OM | Drugskoerier veroordeeld tot ‘ontneming recht om 3 jaar Curaçao in te reizen’

Straf fors verlaagd in hofzaak drugscontainer  | Foto Persbureau Curacao

Drugskoerier veroordeeld tot ‘ontneming recht om 3 jaar Curaçao in te reizen’ | Foto Persbureau Curacao

Onlangs heeft het Gerecht in Willemstad, conform de eis van de Officier van Justitie (OvJ) van Curaçao, de vrouw V.M. (37) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden voor een drugstransport. Zij werd betrapt met 150 gram cocaïne verstopt in een condoom in haar vagina.

Het betrof een recidivist die reeds eerder driemaal in het verleden voor een soortgelijk feit is veroordeeld. Als bijkomende straf kreeg de vrouw ditmaal dat zij voor de duur van 3 jaar Curacao niet mag inreizen.

Het betreft een vrouw geboren op Curacao maar reeds enkele jaren woonachtig in Rotterdam, Nederland. Het is de eerste maal dat deze additionele straf is toegepast in het Koninkrijk.

De vrouw in kwestie is inmiddels terug in Nederland. Zij werd bij verstek door de rechter veroordeeld omdat zij niet aanwezig was in de rechtszaal. Zij was wel vertegenwoordigd door haar advocaat.

Het wetboek van Strafrecht Curaçao stelt in paragraaf 11 “ontzetting van rechten” artikel 1:64 lid dat “de rechten waarvan de schuldige, in de bij wet bepaalde gevallen, bij rechterlijke uitspraak kan worden ontzet, zijn: d. het recht om enig land of openbaar lichaam van het Koninkrijk, waar de schuldige zijn woonplaats heeft, uit te reizen, dan wel het recht tot het inreizen in enig land of openbaar lichaam van het Koninkrijk; e. het recht zich vrijelijk in alle delen van Curaçao te bevinden.”

Bron: Openbaar Ministerie

3 Reacties op “OM | Drugskoerier veroordeeld tot ‘ontneming recht om 3 jaar Curaçao in te reizen’

  1. Als dit over en weer gebeurt bestaat de kans dat deze dame aan beide kanten toegang wordt ontzegd en wij een situatie krijgen op Hato als dat van de Iranier die 18 jaar binnen in Charles de Gaulle Airport leefde (film uit 2004 met Tom Hanks; The Terminal). Hij mocht Frankrijk niet in en kon ook niet vertrekken.
    De uitspraak van de rechter zou ook de aandacht van CTB, CAH en CAP moeten trekken i.v.m. verbouwing/aanpassing van Hato.

  2. het schept een jurisprudentie, NL mag nu ook criminele Curacaoenaars weigeren….

  3. En wanneer men in Nederland exact hetzelfde wil doen dan is ineens het hek van de dam en schreeuwt men discriminatie.
    Meten met 2 maten zijn we hier heel erg goed in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *