30 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024 10:46

OM | FIU (MOT) en OM starten “niet-melders project”

Makelaars op Curaçao onder de loep

FIU (MOT) en OM starten “niet-melders project”

FIU Curaçao (Financial Intelligence Unit Curaçao), voorheen het MOT, is in samenwerking met het OM gestart met een campagne gericht op het melden van ongebruikelijke transacties en het doen van cliëntenonderzoek en naar de herkomst van geld op Curaçao.

Het doel van het “niet melders project” is dat er meer, tijdige en betere meldingen van ongebruikelijke transacties worden gedaan aan de FIU.

Om het witwassen van geld te bestrijden, moeten meldplichtigen zoals bijvoorbeeld banken, notarissen, autohandelaren, casino‟s, trustkantoren en makelaars ongebruikelijke transacties melden bij de FIU. Ook moet het FIU hun cliënten identificeren en in voorkomende gevallen „source of funds‟ onderzoek doen. Deze zogenoemde „poortwachters‟ zijn onmisbaar in de aanpak van witwassen en daarom is het van belang dat zij hun wettelijke verplichtingen op dit gebied nakomen.

De FIU beoordeelt of gemelde ongebruikelijke transacties verdacht zijn. Als een transactie als „verdacht‟ wordt aangemerkt dan wordt deze doorgestuurd aan opsporingsinstanties voor verder onderzoek. Als meldplichtigen ongebruikelijke transacties niet melden aan de FIU of als zij dit opzettelijk te laat doen, dan werkt dit ondermijnend en concurrentievervalsend. Bij dergelijk
verzuim kan het OM strafrechtelijk optreden.

De FIU trapt deze campagne af met het doen van audits en analyses gericht op de makelaarsbranche.

Uit jaarcijfers van de FIU blijkt dat makelaars weinig of geen ongebruikelijke transacties melden bij de FIU. De resultaten van de onderzoeken worden met het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao besproken. Daarbij wordt bezien of strafrechtelijk optreden op zijn plaats is.

Niet alleen moeten aan de FIU meldingen worden gedaan. De FIU is op Curaçao ook een van de drie Toezichthouders die controleren op de naleving van de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (LvMOT) en de Landsverordening identificatie bij dienstverlening (LID). Elke meldplichtige instelling / beroepsgroep is wettelijk verplicht zich te registreren bij de
FIU om te kunnen melden EN bij hun eigen Toezichthouder.

De aanpak van witwassen is belangrijk voor de effectieve bestrijding van zware criminaliteit en de bescherming van de financieel-economische markt van Curaçao. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om ongestoord van het criminele vermogen te genieten.

Meer informatie over de FIU, welke instellingen en beroepsgroepen moeten melden, de regels die gelden voor meldplichtigen en hoe te melden kunt u vinden op http://www.fiucuracao.cw

Bron: Openbaar Ministerie

6 reacties

  1. NB
    Bovendien is de MOT een door en
    Ism het Koninkrijk ingesteld orgaan. M.a.w. mr. Kemma zit hier namens NL en Curacao. Waarvan akte.
    Sorry hoor @Hans @Maurice jullie zijn duidelijk niet de smartest boyz in de klas.

  2. Volgens mij heeft Delvira wel een hoge functie bij het MOT terwijl ze al lang ontslagen had moeten worden voor haar volstrekt onverantwoorde sex affaires met het hoofd van het VDC die bekend staat als een loopjongen van Schotte.

    Maar het lijkt erop dat Kenma het allemaal wel ok vind.

  3. Misschien is het voor jou een optie “to get your facts straight”. Eigenlijk raaskal je maar wat en ben je niet up-to-date.
    Ik citeer uit de Dutch Caribbean Legal Portal uit 2015:

    “Anne-Marie Kemna nieuwe hoofd MOT”.
    WILLEMSTAD —Anne-Marie Kemna is per 1 mei het nieuwe hoofd van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT). Ze volgt Elvira Rosaria-Statie op, die gedurende een jaar als waarnemend hoofd heeft gefungeerd na het vertrek van Kenneth Dambruck.
    Kemna heeft Rechten in Nijmegen gestudeerd en haalde een MBA aan de RSM Erasmus University. Sinds 2006 werkte ze als manager Corporate Legal & Regulatory Affairs bij UTS. Later kwam daar ook de taak van company secretary bij”. 2014 ging de boeken in als een recordjaar inzake ongebruikelijke financiële transacties. Het MOT bracht toen ruim 4500 meldingen naar het Openbaar Ministerie. De stijging had vooral te maken met de extra capaciteit die Nederland ter beschikking had gesteld.

  4. Zolang MOT hoofd Elvira Rosalia het hoofd van de VDC Michel Romer neukt, zou ik maar geen MFK gerelateerde MOT meldingen doen.

    Romer is een laffe trekpop van Schotte.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties