28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

OM | Gevangenisstraf gevraagd voor voormalige directeur immigratie en grensbewaking

HomeMediaOM | Gevangenisstraf gevraagd voor voormalige directeur immigratie en grensbewaking
Prison time requested for former Immigration and Border Protection Director

Het onderzoek ROBALO begint met een aangifte , waarin Minister van Justitie Edson Kirindongo de Landsrecherche verzoekt om een onderzoek te doen naar mogelijke strafbare handelingen binnen de Immigratiedienst.

Het lijkt ernamelijk op dat verdachte U.A. zich als directeur van de Immigratie- en Grensbewakingsdienst Sint Maarten schuldig heeft gemaakt aan mensensmokkel, aldus de aangifte. Op 5 mei 2016, als verdachte terugkomt van een reis naar de Dominicaanse Republiek voor een visa-conferentie, neemt de verdachte namelijk mevrouw N.M.C. mee naar buiten de airport, zonder dat haar paspoort is gestempeld en ze is ingeklaard, en brengt haar zo illegaal Sint Maarten binnen. De Officier van Justitie haalde een getuige aan die verklaarde over wat de directeur van de IGD verklaarde: “Make your mutatie and say: the director said”.

Naar aanleiding hiervan doet de (toenmalige) Minister van Justitie Kirindongo aangifte tegen U.A. en wordt door de Landsrecherche het onderzoek ROBALO opgestart. Kirindongo noemt in zijn brief een aantal incidenten waaronder het laten inreizen van mensen zonder een visum en het door U.A. ondertekenen van documenten namens de Minister zonder dat hij hiertoe gemachtigd was.

De Landsrecherche heeft vervolgens na opdracht van de Procureur-Generaal onderzoek gedaan naar deze feiten en dit heeft uiteindelijk geleid tot een flink dossier waaruit naar de mening van het OM blijkt dat U.A. en medeverdachte E.H. zich hebben schuldig gemaakt aan ernstige strafbare feiten. Deze strafbare feiten hebben als gemene deler dat U.A. en E.H. in een positie verkeerden waarin zij hun macht hebben gebruikt om de wet te omzeilen.

Verdachten U.A. en E.H. stonden vandaag terecht voor twee gevallen van mensensmokkel, valsheid in geschrift, misbruik van functie. U.A. is daarnaast nog vervolgd voor het bezit van twee balletjespistolen die niet van een echt vuurwapen te onderscheiden zijn. Deze pistolen waren ‘voor afdreiging geschikt’ en dus vuurwapens in de zin van de Vuurwapenverordening.

Alle ambtsmisdrijven op de tenlastelegging draaien om een buitenwettelijke ontheffing van visum-verplichtingen, namelijk een zogenaamdeDecision To Allow Entry (DTAE).
Tijdens de zitting hebben de officieren van justitie zich uitgelaten over de DTAE en waarom dit instrument in de visie van het Openbaar Ministerie onrechtmatig gebruikt is.

“Verdachte U.A. heeft zich echter steeds op het standpunt gesteld dat hij bevoegd was om ontheffing te verlenen omdat die bevoegdheid aan hem was gemandateerd. Als we kijken naar artikel 3 van de Mandaatregeling Immigratie 2012 zien we dat de directeur van de Immigratie- en Grensbewakingsdienst bevoegd is besluiten te nemen die vermeld staan in het mandaatregister.

“Uit dit mandaatregister blijkt dat de directeur van de IGD weliswaar gemandateerd is om tijdelijke of permanente verblijfsvergunningen te verlenen, maar niet om ontheffing te verlenen van een van de vereisten om voor een verblijfsvergunning in aanmerking te komen, waaronder de visumplicht.

“Heel eenvoudig gezegd: de directeur kan een verblijfsvergunning afgeven, mits aan de voorwaarden is voldaan of weigeren indien niet aan de voorwaarden is voldaan. Hij kan de vergunning echter niet afgeven als niet aan de voorwaarden is voldaan. De DTAE is niets anders dan een ontheffing. Die wordt immers afgegeven, juist omdat de aanvrager geen visum heeft. Het heeft er verder alle schijn van dat het systeem van DTAE’s buiten het zicht van de (toenmalige) Ministeri van Justitie Kirindongo moest worden gehouden.”

Vervolgens zijn de Officieren van Justitie ingegaan op de strafwaardigheid van het gedrag:
“In een kleine samenleving als Sint Maarten, met een kleine en kwetsbaar overheidsapparaat waar de IGD deel van uitmaakt, komen dergelijke strafbare feiten bovendien extra hard aan. Verdachten hadden dat – gelet op hun positie binnen de IGD – kunnen en moeten weten. Dat notabene de directeur van de IGD zich schuldig maakt aan mensensmokkel kan hem ernstig worden aangerekend. En dat dit in het zicht van meerdere medewerkers van de IGD gebeurt, maakt het nog kwalijker.”

De Officieren van Justitie hebben gevraagd om U.A. te veroordelen tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Voor E.H. is een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden gevraagd. Voor beide verdachten hebben de Officieren van Justitie gevraagd om hen voor de duur van 5 jaren uit het ambt te ontzetten.

Dit werd door de Officieren van Justitie als volgt gemotiveerd: “Het is zorgwekkend dat het land Sint Maarten geen rechtspositionele maatregelen neemt indien ambtenaren ernstige strafbare feiten plegen. Daar zijn inmiddels een paar voorbeelden van. Om die reden vordert het OM de ontzetting uit het ambt van deze verdachten. Het is immers niet wenselijk dat deze verdachten weer bij de overheid aan de slag gaan, waarbij moet worden opgemerkt dat verdachte E.H. tot op heden slechts de toegang tot het gebouw is ontzegd, maar hij is nog wel in dienst van de overheid. Het OM dient vanuit haar taakopvatting ook bij te dragen aan een integere overheid van het Land Sint Maarten, en daarom wordt de ontzetting dus gevorderd.”

Bron: Openbraa Ministerie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties