OM | OM trekt cassatieberoep Saffier in; vrijspraak Tromp definitief

Openbaar Ministerie trekt cassatieberoep in zaak Saffier in; vrijspraak Tromp definitief | Persbureau Curacao

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 8 februari 2019 het beroep in cassatie in de zaak Saffier tegen M.E. Tromp ingetrokken. De vrijspraak van Tromp bij vonnis van 13 december 2018 door het Hof, wordt hiermee definitief.

In voorjaar 2016 startte een onderzoek naar strafbare feiten gepleegd door de toenmalige directeur van de Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten (CBCS). Na afronding van het eerste deel van dat onderzoek, werd Tromp in 2017 gedagvaard voor het plegen van belastingfraude in de privésfeer. Bij vonnis van 17 november 2017 werd Tromp daarvan vrijgesproken. Van dat vonnis ging het OM in hoger beroep, het Hof kwam, overigens om andere redenen, eveneens tot een vrijspraak. Daartegen stelde het OM beroep in cassatie in, die tijd was ook nodig om de verschillende vonnissen in hun samenhang te bestuderen en om te beoordelen of het recht geschonden is.

Het OM heeft Tromp gedagvaard voor het opzettelijk doen van een foutieve belastingaangifte. Het Hof deelde die mening niet. Of een belastingaangifte foutief is, en of een verdachte dit opzettelijk heef gedaan, zijn geen juridische vragen, maar vragen van feitelijke aard. Die vragen kunnen niet tot cassatie leiden.

De Hoge Raad beoordeelt niet het bewijs, maar de vraag of het recht en de regels zijn nageleefd, dan wel het recht geschonden is. Na onderzoek is het OM tot het oordeel gekomen dat een voortzetting van de cassatie geen redelijk doel dient. Daarom is het beroep vandaag ingetrokken.

Bron: Openbaar Ministerie

Een Reactie op “OM | OM trekt cassatieberoep Saffier in; vrijspraak Tromp definitief

  1. Renée van Aller

    Gerechtigheid. Het was bijna uitgelopen op een stijlvolle zelfdestructie van de rechtsstaat met een ongewone opportune (?) inzet van het OM. Men kan zich afvragen of er politieke bemoeienis plaatsvond, die de scheiding der machten niet scrupuleus in acht nam. Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *