OM | Rechter straft streng in zaak poging plofkraak op ATM Corriweg (Girobank)

Op het plegen van een plofkraak en gepakt worden ligt een hoge straf | Extra

Op 15 mei 2019 diende in de middag de strafzaak tegen de verdachten R.B. (21 jaar), J.X.F.J. (27 jaar), F.W.B (37 jaar) en C.D.P. (37 jaar). Zij poogden op 11 januari 2019 gezamenlijk een plofkraak te plegen, hetgeen door de bank in samenwerking met de politie werd voorkomen.

Tijdens de vlucht reden de oudste twee verdachten in hun auto tegen de politie aan, waarbij op die twee verdachten raak geschoten werd ter aanhouding. Beide verdachten zijn herstellende van die schotwonden. Alle vier bekenden hun aandeel in dit strafbare feit. Zij raakten hun reguliere baan kwijt door het thans vastzitten in de SDKK.

De officier van Justitie vroeg om hoge straffen omdat Curacao geplaagd wordt door plofkraken. In 2018 waren het er vier, thans in 2019 reeds zes. Deze plofkraak was extra gevaarlijk omdat mensen in de appartementen boven de ATM lagen te slapen. Niet alleen het proberen te stelen was tenlaste gelegd, ook het veroorzaken van een ontploffing met gevaar voor goederen en mensen. De rechter volgde in een streng vonnis om duidelijk te maken aan andere potentiele verdachten niet het pad van de plofkraak te kiezen (generale preventie).

De oudste verdachten kregen een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren. De jongste twee verdachten (werknemers van de andere twee) kregen een straf van 30 maanden gevangenisstraf waarvan 15 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Drie van de vier verdachten kregen daar een toezicht van de reclassering bij opgelegd.

Op het plegen van een plofkraak en gepakt worden ligt een hoge straf. Lukt het ook daadwerkelijk om geld te pakken, maar je wordt aangehouden door de politie en het OM, dan zal de straf minimaal nog een derde hoger worden. Het OM voorziet ook nieuwe aanhoudingen op korte termijn in andere gepleegde plofkraakzaken.

Bron: Openbaar Ministerie

3 Reacties op “OM | Rechter straft streng in zaak poging plofkraak op ATM Corriweg (Girobank)

 1. Irma Lips strikes again.

  Met een beroep op het Brian Mariano arrest hoeven ze mogelijk niet eens het gevang in.

 2. Joep Meloen

  36 maanden, waarvan 6 maand voorwaardelijk, maakt 30 maanden.
  Dan aftrek van voorarrest oftewel nog eens een maand of 8 eraf.
  Blijven er dus 22 maanden over, waar je dus 1/3 korting op krijgt oftewel er blijven nog net 14 maanden over.
  De andere 2 kregen maar liefst 15 maanden, met aftrek van voorarrest oftewel die worden meteen vrijgelaten.
  En dat is dan een zware straf voor het ontwrichten van het betalingsverkeer ?

  D’66 is ook aanbeland op Curacao.
  Wat is volgens hen dan een lichte straf ? Geld toe ?

 3. is dit een Hoge straf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *