OM | Uitlevering Rietwijk, Koeiman en Felecia een feit

Ramphis ‘Ronchi’ Rietwijk (1965), Rogelio “Greg” Koeiman (1968) en Gilbertico “Kalala” Felesia (1978) zijn vanmiddag uitgeleverd aan de Verenigde Staten

Hedenmiddag, woensdag 15 februari 2017, heeft de feitelijke uitlevering van Ramphis ‘Ronchi’ Rietwijk (1965), Rogelio “Greg” Koeiman (1968) en Gilbertico “Kalala” Felesia (1978) aan de Verenigde Staten plaatsgevonden. Zij verlieten Curaçao en Sint Maarten op een speciale vlucht van de Amerikaanse autoriteiten.
De uitlevering van Koeiman, Rietwijk en Felesia kent een lange geschiedenis. Deze is aangevangen in 2013 met het aanhoudings- en uitleveringsverzoek van het drietal door de Verenigde Staten.

Dit in verband met beschuldigingen van deelname aan minstens twee drugstransporten vanaf Philipsburg naar de VS. Hun aanhouding werd in juli 2013 bevolen door de US District Court for the Southern District of New York.

De zaak loopt sedert 2013. Het uitleveringsverzoek werd tweemaal door de Hoge Raad der Nederland behandeld. De Hoge Raad zetelt in Den Haag en is het hoogste rechtsorgaan binnen het Koninkrijk. Eerst gebeurde dat op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) omdat het Gemeenschappelijk Hof had geadviseerd om niet tot uitlevering over te gaan.

Ramphis ‘Ronchi’ Rietwijk, Rogelio “Greg” Koeiman, en Gilbertico “Kalala” Felesia

De Hoge Raad stelde het OM in het gelijk. Na de nieuwe behandeling door het Gemeenschappelijk Hof wendde de advocaat van deze drie personen zich tot de Hoge Raad. Op 15 november 2016 oordeelde de Hoge Raad uiteindelijk dat het uitleveringsverzoek zondermeer toelaatbaar was.

Ramphis ‘Ronchi’ Rietwijk,  Rogelio “Greg” Koeiman, en Gilbertico “Kalala” Felesia

Daarna poogden de advocaten van deze drie personen nog via enkele civiele korte gedingen de feitelijke uitlevering te voorkomen, die korte gedingen werden allemaal verloren. Tenslotte namen de Gouverneur van Curaçao en de Gouverneur van Sint Maarten op 16 januari 2017 de definitieve beslissing tot uitlevering.

Bron: Openbaar Ministerie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *