OM | Veroordeling voor moord op echtgenote in Curaçao blijft in stand

Veroordeling voor moord blijft in cassatie tot stand

De veroordeling van een inmiddels 47-jarige man (A.H.) wegens onder meer moord op zijn echtgenote (Cristina Elisabeth Barry) in maart 2015 in Curaçao, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie veroordeelde de verdachte op 24 november 2016 tot 24 jaar cel. Het Hof verklaarde bewezen dat de man in eerste instantie iemand anders had benaderd om tegen betaling zijn echtgenote om het leven te brengen. Toen de beoogde huurmoordenaar afhaakte, paste de verdachte zijn plannen aan en bracht hij zijn vrouw een paar weken later zelf om het leven.

De verdachte heeft tegen deze veroordeling beroep in cassatie ingesteld. In cassatie is onder meer geklaagd over de verwerping van een zogenoemd bewijsuitsluitingsverweer door het Hof. Volgens de verdediging van de verdachte is een onderzoek in het hotmailaccount van de verdachte op onrechtmatige wijze gedaan en moet de informatie die uit dit onderzoek is verkregen dan ook worden uitgesloten van het bewijs. Het Hof heeft dit verweer verworpen omdat het van oordeel is dat van een onrechtmatig onderzoek geen sprake is.

De Hoge Raad laat het oordeel van het Hof in stand. Wat de verdediging had aangevoerd vormde geen reden om bewijsuitsluiting toe te passen. Ook de overige cassatieklachten geven geen aanleiding tot vernietiging van de uitspraak. De veroordeling is daarmee definitief.

Vanwege de duur van de procedure in cassatie wordt de straf 23 jaar en tien maanden.

Bron: Openbaar Ministerie

Naschrift KKC

Arthur Hoogesteger en echtgenote Cristina Elisabeth Barry

13 Reacties op “OM | Veroordeling voor moord op echtgenote in Curaçao blijft in stand

 1. Arthur heeft gewoon pech. Of hij het nu wel of niet gedaan heeft, hij had het in ons land wellicht een eerlijker proces gehad. Dat is een feit. Onwettig verkregen bewijs mag je niet gebruiken. Dat curaçao daar anders in staat heeft hem geen geluk gebracht. En mocht hij het wel gedaan hebben, dan had ie dat beter hier kunnen doen. Was ie nu al alweer buiten geweest.

 2. John Bash

  @Brian, de discussie is al jaren gaande en mogelijk wordt de term roekeloos verwijderd uit de wet of nader gedefineerd.
  Voorbeeld: iemand rijdt met 20 glazen bier in een auto en veroorzaakt een dodelijk ongeluk. De hoge raad heeft bepaald dat dit geen roekeloos rijgedrag is maar een verzwarende omstandigheid. De verkeerswet definieert namelijk niet wat roekeloos rijgedrag is.
  Heel krom en raar maar waar

 3. @John Bash, Dus Arthur had gewoon met zijn auto over zijn moeten rijden..

  Welke straffen kan de rechter opleggen bij een dodelijk verkeersongeluk?

  Ik lees anders dat de straf bij roekeloos min 6 jaar is. We weten dat Nelson zeer roekeloos reedt. Daarnaast als jij zonder rijbewijs toch gaat rijden dan Mogen we wel spreken van voorbedachte rade. Je weet immers dat je niet mag rijden en als je dat wel doet kan je iemand doodrijden.

  Dat varieert van een boete, een taakstraf, ontzegging van de rijbevoegdheid tot een (voorwaardelijke) gevangenisstraf. Gaat het om een overtreding, dan volgt een relatief lichte straf: hoogstens twee maanden hechtenis en 3.900 euro boete. De maximale ontzegging van de rijbevoegdheid is twee jaar. Is de bestuurder schuldig en gaat het om een misdrijf, dan kan de rechter een beduidend zwaardere straf opleggen: maximaal 9 jaar gevangenisstraf en 20.250 euro boete. Bij roekeloos rijgedrag is het strafmaximum voor een dodelijk ongeluk hoger dan bij lagere categorieën van schuld: 6 jaar gevangenisstraf in plaats van 3 jaar. Beide maxima kunnen door de rechter met de helft worden verhoogd als sprake is van extreem gevaarlijk rijgedrag (bijvoorbeeld een wilde achtervolging en/of excessief drankgebruik). Zo kan de 6 jaar cel voor roekeloos rijgedrag worden opgehoogd tot 9 jaar

 4. John Bash

  Brian en Laswitz, Verkeerswetgeving en strafrecht zijn 2 verschillen.
  De Wegenverkeerswet heeft een eigen strafbepaling betreffende dood door schuld.
  Zie https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Tekst-en-uitleg-over-straffen-bij-dodelijke-verkeersongelukken.aspx

 5. @lastiwz, Dan blijft 2 maanden voor 1 dode nog te weinig! Vooral aangezien mr dos Santos nooit die auto had Mogen rijden!

  Art. 287. Wetboek van Strafrecht Hij die opzettelijk een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan doodslag, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie.

 6. @Brian S: nee, dat is doodslag, heel wat anders dan moord.

 7. @laswitz, Lijkt me toch wel moord.. Zonder rijbewijs toch auto rijden en dan nog keihard rijden.. Staat gelijk aan moord! 3 mensen dood door Nelson dos Santos en dan 6 maanden krijgen..

 8. @Brian S: omdat de ene iemand heeft vermoord en de andere niet.

 9. @eric, volgens mij worden er ook aardig wat YDK vrouwen vermoord door hun partners..

  Waarom krijgt deze heer 24 jaar voor 1 moord en Nelson dos Santos mag 3 mensen doodrijden en krijgt 6 maanden?

 10. Ericlapas? Alles ok?
  Lekker verbanden maken die er niet zijn? “Nederlanders met het moorden van hun echtgenotes?”. Dus, als je Nederlander bent dan vermoord je (vaker) je echtgenoot?
  De marine officier als voorbeeld? Deze persoon is een verdachte, laten ze het maar eerst bewijzen. Joran van der Sloot? Wat heeft dit in godsnaam te maken met bovenstaande artikel. Joran was niet getrouwd met zijn slachtoffer, sterker nog, ze kenden elkaar nauwelijks..
  Volgens mij hoeven wij jou niet serieus te nemen, grappenmaker.

 11. redactie curacao

  @Beste Caroline,

  Het artikel is copy paste van het OM en we respecteren hun copyrights en normen als zodanig. Een eventueel naschrift is van ons. De naam van de veroordeelde is in alle media afgelopen jaren zo frequent voluit geschreven dat we meenden dat dit in een naschrift niet ongepast was, ook in verband met deze schokkende moord. Wel hebben we het balkje aangebracht in de foto. Hopende u hiermee over onze overwegingen te hebben geïnformeerd,

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 12. ericlapas

  Wat hebben die Nederlanders toch met het moorden van hun echtgenotes? Onlangs is ook een marine officier opgepakt op verdenking van moord op zijn vrouw. Een tijd terug was ook een Nederlander op Aruba, Joran van der Sloot die kon niet eens wachten, die vermoord ze al bij de eerste date. Als hij niet in Peru tegen de lamp liep, wie weet hoe hoog de teller nu stond.

  Ik hoop dat deze Nederlanders dit in Nederland en niet hier doen zij bezorgen onze eilanden een slechte naam.

  Aan de andere kant moet ik wel bij zeggen dat sommige vrouwen zelf om vragen. Zo had ik een Colombiaanse vriendin die elke keer als ik boven haar lag, schreeuwde, matame, matame papi.

 13. Caroline

  Dat is raar! In het artikel schrijven jullie de naam van de verdachte dmv zijn initialen (zoals het hoort) masr onder de bijgaande fito schrijven jullie zijn naam vooruit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *