26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

OM | Vonnis Bientu zaak

HomeMediaOM | Vonnis Bientu zaak

Met vonnis

Vonnis: 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met proeftijd 3 jaar. Nafl 72,5 miljoen verbeurd. Boetes Jamaroma, The Money Game en Administratiekantoor Dollar 25.000, 50.000 en 50.000 gulden
Vonnis in Bientu zaak OM vs Robbie dos Santos 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met proeftijd 3 jaar. Nafl 72,5 miljoen verbeurd. Extra boetes

Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao heeft op vrijdag 1 april 2016 uitspraak gedaan in de zogenoemde Bientu-zaak.

Verdachte R.A.D.S. is vrijgesproken van het vervalsen van loten. Bewezen zijn geoordeeld vuurwapenbezit, witwassen, het doen van onjuiste belastingaangiften, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie.

Daarvoor is R.A.D.S. veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voorwaardelijk. Voorts is een bedrag van NAf 72,5 miljoen verbeurd verklaard. Met R.A.D.S. stonden ook drie vennootschappen terecht. In de zaken van die vennootschappen zijn alle feiten bewezen verklaard, te weten het doen van onjuiste belastingaangiften, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie. De vennootschappen zijn veroordeeld tot geldboetes van NAf 25.000 (J.L. N.V.) respectievelijk NAf 50.000 (T.M.G. N.V. en A.K.D. N.V.)

Het gerecht oordeelt dat verdachte met opzet een onvolledig inkeerverzoek heeft gedaan en van enig beleid van de overheid en het openbaar ministerie om te gedogen dat in de loterijbranche feiten als witwassen, belastingontduiking en valsheid in geschrift gedoogd worden niet is gebleken. De daarop gerichte verweren van de verdediging zijn alle verworpen.

In essentie draait de Bientu-zaak om belastingontduiking. De verdienste van het RST-onderzoek is in het bijzonder geweest dat de grootschaligheid daarvan en daarmee ook de grootschaligheid van het illegale loterijcircuit in Curaçao en Sint Maarten in kaart is gebracht.

De verdachten hebben gedurende vele jaren delen van de omzet stelselmatig buiten de boeken gehouden. Daardoor is de overheid in totaal NAf 50 miljoen aan belastingopbrengsten misgelopen. Belastingontduiking is een klap in het gezicht van alle burgers die wel keurig belastingaangifte doen en belasting betalen. Daarnaast getuigt deze van gebrek aan maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef.

De belastingontduiking is bovendien gepaard gegaan met witwassen door vermogen met opzet aan het oog van de fiscus te onttrekken en met valsheid in geschrift door jaarstukken, belastingaangiften en commissieoverzichten te vervalsen. Dat verhoogt de strafwaardigheid van de belastingontduiking.

Het vonnis wil voorts het signaal afgeven dat op belastingontduiking met gevangenisstraf gereageerd kan worden. Gevangenisstraf is om deze redenen onontkoombaar. Die wordt geheel voorwaardelijk opgelegd omdat niet eerder een zaak van belastingontduiking aan de strafrechter is voorgelegd en omdat de straf van verbeurdverklaring van NAf 72,5 miljoen gulden als een zwaar, maar zeer effectief, onderdeel van het sanctiepakket kan worden aangemerkt.

Het voorwaardelijk karakter van de opgelegde gevangenisstraf beoogt te bevorderen dat R.A.D.S. (en zijn vennootschappen) voortaan wel juiste belastingaangiften doen. De verdachten en de officier van justitie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Bron: Openbaar Ministerie

Naschrift KKC

2016 04 01 Vonnis Openbaar Ministerie vs Robbie Dos Santos en Companies

7 reacties

  1. Helemaal eens met de conclusie van Joep Meloen. Dat DS ruiterlijk heeft toegeven compleet fout te zijn geweest, heeft hem een zware gevangenisstraf bespaard. Dat zouden er meer moeten doen, dan is er nog hoop voor Curaçao.

  2. Joep, Overheid en Politie functioneren niet op Curacao. Mag daarom iedereen maar doen wat God heeft verboden? DS heeft nu pas toegegeven wat hij heeft uitgespookt, daarnaast sponsorde DS criminele politici met dit geld die daarna Curacao naar de afgrond brachten. En indien dit geld al meteen was betaald dan was er wel geld voor educatie en meer werk en zouden de jonge criminelen van nu wel goede burgers zijn geweest.

  3. Kan me wel vinden in deze straf.
    Ten eerste heeft hij direct toegegeven dat hij dit heeft gedaan, had Schotte een voorbeeld aan kunnen nemen.

    Ten tweede heeft de overheid dit gedrag ook gefaciliteerd en jarenlang min of meer goedgekeurd. De desbetreffende overheidsfunctionarissen stonden hier vreemd genoeg niet terecht, terwijl ze net zo schuldig zijn.

    Ten derde blijft hij nog altijd vervolgbaar voor andere criminele activiteiten. Zou bv kunnen worden bewezen dat hij actief politici heeft omgekocht dan levert dat weer een nieuwe aanklacht op. Ik lees niets in het vonnis dat daar op duidt.

    Het enige dat ik wel hoop is dat de 35 miljoen euro niet slechts een klein deel van zijn totaal is. Wanneer hij bv 300 miljoen op zijn rekening heeft staan dan betaald hij die 35 miljoen min of meer lachend en dat zou niet terecht zijn.
    Goed dat de rechter besluit dat de bedrijven niet kapot hoeven, scheelt ook werk voor zeer veel mensen op dit eiland, maar iemand nog zoveel laten bezitten dat hij zijn levensstijl niet hoeft aan te passen en in een paar jaar tijd weer alles heeft terugverdiend is niet correct.

    Moet wel stellen dat de overheid nu aan zet is. Bientu is afgelopen, maar nu moet de overheid komen met regelgeving en handhaving dat dit soort illegale praktijken niet meer voor kunnen komen. Vrees alleen dat de overheid die taak weer laat veslonzen (zoals altijd op Curacao) en dat daardoor weer nieuwe witwaspraktijken kunnen beginnen of door kunnen gaan.

  4. Jammer dat een crimineel die voor vele tientallen miljoenen heeft gefraudeerd NIET de gevangenis ingaat.

    Leg dat eens uit aan een kleine man die voor het smokkelen van een paar gram cocaine wel de gevangenis ingaat.

    Les van het vonnis: tot 72.5 miljoen mag je frauderen zonder dat je de gevangenis ingaat.

    Hopelijk gaat de Officier in hoger beroep. Deze uitspraak is niet goed voor ons rechtsgevoel.

    Overigens is het ook belachelijk dat de voorwaardelijke straf slecht voor 3 jaar geld in plaats van voor 30 jaar. In 2019 mag Robbie dus weer beginnen met zijn criminele activiteiten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties