Oma lag 10 jaar dood in woning: overheid wil 120.000 euro pensioen terug

Bron: Algemeen Dagblad

Het huis in de Porcellisstraat in Rotterdam, waar een vrouw ongeveer 10 jaar dood heeft gelegen in haar woning op de eerste verdieping © anp

Het huis in de Porcellisstraat in Rotterdam, waar een vrouw ongeveer 10 jaar dood heeft gelegen in haar woning op de eerste verdieping © anp

De Nederlandse uitkeringsinstantie SVB vordert 120.000 euro pensioen terug die tien jaar lang is uitgekeerd aan Bep de Bruin, schrijft de krant Algemeen Dagblad. De Rotterdamse vrouw lag al die tijd dood in haar woning. Haar lichaam werd vorige week ontdekt.

Haar dochter doet er volgens een notaris daarom verstandig aan eerst goed te onderzoeken of ze de erfenis wel wil aanvaarden. Als de dochter de erfenis zonder voorbehoud aanvaardt, is zij privé aansprakelijk voor alle schulden van haar moeder.

De omvang daarvan is vooraf niet te overzien en de kans is groot dat de schulden de baten overstijgen“, stelt notaris Peter Kooijman van notariskantoor KooijmanLambert.

De belangrijkste schuldeiser is uitkeringsinstantie SVB (Sociale Verzekeringsbank). Sinds haar overlijden in 2003 ontving Bep de Bruin ongeveer 120.000 euro AOW (het Nederlandse pensioen, nvdr). SVB gaat proberen dit bedrag volledig terug te vorderen, bevestigt een woordvoerder van de uitkeringsinstantie.

De dochter kan de schuldeiser SVB van het lijf houden door de erfenis te verwerpen, stelt notaris Kooijman.

Maar dat zou ik niet adviseren. Als dan toch blijkt dat er ergens een rekening is met een klein fortuin, krijgt ze daar ook niets van.”

Curator
Ze kan ook respijt krijgen om uit te zoeken wat precies de bezittingen van haar moeder zijn, zegt Kooijman.

Dat is het zogenoemde beneficiair aanvaarden van een erfenis. Hierbij treedt de dochter in een rol die vergelijkbaar is met die van curator bij een faillissement. Je inventariseert de bezittingen en de schulden. Dat kan eventueel met behulp van een notaris. Als er te weinig bezittingen zijn, krijgen alle schuldeisers een voorstel om geheel of gedeeltelijk van hun rechten af te zien. De erfgenaam draait in die variant niet op voor de schulden.”

De 68-jarige dochter had 20 jaar geleden voor het laatst contact met haar moeder, die afgelopen donderdag in haar huis werd aangetroffen.
Zij meldde zich afgelopen vrijdagmiddag op de stoep van haar moeders woning in de Jan Porcellisstraat in Rotterdam-West.

Over de precieze financiële situatie van de overledene valt op voorhand niks te zeggen.
Het is onbekend of zij over spaargeld beschikte.
Dankzij een automatische overschrijving is de huur in de afgelopen 10 jaar keurig betaald.

Huisarts

Op basis van schattingen hebben wij maandelijks geld van haar rekening afgeschreven“, zegt een woordvoerder van energieleverancier Eneco.

De kans is groot dat de nabestaanden van ons geld terug krijgen als de meterstanden zijn opgenomen, maar zover is het nog niet.”

De gemeente Rotterdam onderzoekt hoe het mogelijk is dat de afgelopen 10 jaar bij instellingen geen alarmbellen zijn gaan rinkelen.
Daarbij wordt mogelijk ook de rol van de huisarts bekeken.

Allereerst is het de vraag of deze vrouw een huisarts had“, zegt een woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

Verder zijn er geen richtlijnen over hoe artsen met ouderen omgaan. Het is aan individuele artsen of zij actief contact zoeken met ouderen die nooit op het spreekuur komen.”

De gemeente Rotterdam helpt de dochter desgewenst bij de afhandeling van het overlijden van de vrouw.
Daartoe behoort onder meer het leegmaken van de woning.
Samen met haar echtgenoot heeft de vrouw de regie genomen in de organisatie van de uitvaart. Bep de Bruin wordt later deze week in stilte begraven.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *