Onderhandelingen Aqualectra kunnen van start

actie bij Aqualectra

Onderhandelingen Aqualectra kunnen van start

WILLEMSTAD — De directie van nutsbedrijf Aqualectra heeft samen met de vakbonden STK, STKo en SEU gisteren een bemiddelingsprotocol ondertekend. Dit gebeurde ten overstaan van landsbemiddelaar Randolph Gijsbertha.

Morgen starten de onderhandelingen over de door- en nawerking van de cao-loze periode waarin het bedrijf momenteel zit. De directie en vakbonden zijn in een impasse geraakt. De cao die vorig jaar afliep werd door de directie opgezegd. Maar de onderhandelingen over een nieuwe cao kwamen maar niet van de grond. In de tussentijd liggen partijen met elkaar overhoop over de cao-loze periode. De directie wil bezuinigingen doorvoeren. Zo moet er dit jaar 18 miljoen gulden worden bezuinigd op personeelskosten anders zijn ontslagen niet uit te sluiten.

De vakbonden staan echter op het punt dat zolang er geen nieuwe cao is, de cao-loze periode geen rechtenloze periode is. Ze voelen zich gesterkt door een uitspraak van de rechter hierover. SEU-voorzitter Errold Bishop zegt dat de door- en nawerking van de cao-loze periode het belangrijkste aspect wordt tijdens de onderhandelingen.

Uitbetaling van het volledige vakantiegeld en een eenmalige bonus die al in april hadden moeten plaatsvinden zijn hier onderdelen van. Ook zullen de vakbonden vasthouden aan hun mening dat zolang er geen nieuwe cao is, de ziektekostenregeling van Aqualectra intact blijft en er niet wordt overgegaan op de basisverzekering ziektekosten.

Met de ondertekening van het protocol gisteren heeft de directie van Aqualectra ook het kort geding dat tegen de vakbonden werd aangespannen om alle werknemers weer naar het werk te sturen in het geval ze gaan staken, weer ingetrokken.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *