Onderzoek naar mensenhandel moet eerst in Nederland starten

mensenhandelWILLEMSTAD — In plaats van een onderzoek naar mensenhandel op Curaçao, Aruba, St. Maarten en de BES-eilanden te laten doen, zou de Nederlandse regering eerst een onderzoek in eigen land moeten starten. Dat zegt Justitie-minister Nelson Navarro op vragen van Statenlid Alex Rosaria (Pais).

Advertentie

De vragen van Rosaria werden gesteld in verband met een door de Tweede Kamer aangenomen motie.
In die motie wordt de Nederlandse regering verzocht om te bezien of er gezamenlijk met de ministeries van de genoemde eilanden een onafhankelijk onderzoek ingesteld kan worden naar de aard en omvang van mensenhandel, gedwongen prostitutie en seksueel misbruik op deze eilanden en naar de effectiviteit van het huidige beleid.

Rosaria is zelf van mening dat deze motie anders geformuleerd had kunnen worden. Volgens het Statenlid zou er een motie ingediend moeten worden om een onderzoek te laten doen naar mensenhandel in het hele Koninkrijk.
Deze mening deelt de minister dus ook.

Het probleem van mensenhandel is veel groter in Nederland dan hier, dus zou Nederland de situatie daar eerst moeten aanpakken.”

Dat er op het eiland sprake is van mensenhandel en moderne slavernij, zoals uit het rapport Trafficking in Person blijkt, is simpelweg onacceptabel en moet zeker bestreden worden.
Ook deze mening deelt Navarro.
Volgens de minister wordt er hier op het eiland – conform de consensus rijkswetten – extra aandacht besteed aan deze problematiek.
Er is een werkgroep geïnstalleerd die zich hierover buigt.
Verder zal hij het voorstel van Rosaria bestuderen, om een officier van justitie aan te wijzen die zich alleen gaat bezighouden met mensenhandel-zaken.

De parlementariër maakt zich zorgen over dit fenomeen op Curaçao, aangezien twee buitenlanders zelfmoord hebben gepleegd.

Deze buitenlanders krijgen een baan als bijvoorbeeld manager aangeboden. Maar als ze eenmaal op het eiland zijn aangekomen, worden ze als slaven behandeld.
Ze moeten dan zestien of achttien uur per dag werken onder onmenselijke omstandigheden en krijgen een heel klein kamertje om in te wonen.” Tevens worden de buitenlanders de prostitutie ingestuurd, aldus Rosaria.

Wat nog erger is, is dat er personen zijn die weldegelijk op de hoogte zijn van dit soort gevallen, maar die doen alsof hun neus bloedt, zei het Statenlid tijdens de begrotingsbehandeling.
Hij kan niet begrijpen hoe het mogelijk is dat er personen zijn die zelf afstammelingen zijn van slaven, maar die toch deze praktijken tolereren.

Ik ben zelf een afstammeling en kan dus moderne slavernij niet accepteren. Daarom ook mijn verzoek aan de minister om alles uit de kast te halen om dit te bestrijden.”

bron: Amigoe

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *