Onderzoeksschip 6 weken op Curaçao

 

WILLEMSTAD — Het onderzoeksschip Joides Resolution (Joint Oceanographic Institutions for Deep Earth Sampling – Joides) dat gespecialiseerd is in het afnemen van bodemmonsters op grote diepte, is vanochtend bij de Caracasbaai aangemeerd, waar het zes weken zal blijven liggen.

Het lokale scheepvaartagentschap Dammers Shipagencies laat weten dat Joides Resolution tussen researchopdrachten in, voor een tussenstop op Curaçao is.

Het schip heeft bij haar laatste opdracht 12 meter lange staven/monsters van de aarde geboord en afgenomen. Deze monsters worden vervolgens in vier segmenten opgedeeld en zullen uiteindelijk in Houston in de Verenigde Staten worden opgeslagen. Deze monsters worden vervolgens in een gekoeld archief opgeslagen voor onderzoek. Deze kunnen dan vervolgens opgevraagd worden door wetenschappers en geologen voor hun onderzoek”, aldus Dammers-directeur Robert Van Heulen.

Het schip was oorspronkelijk een olie-exploratie schip en werd in 1985 omgebouwd voor boorwerkzaamheden in de aardkorst. Het schip werd vervolgens in 2009 uitvoerig gerenoveerd en reist de hele wereld over. Joides Resolution heeft geen thuishaven en wordt geëxploiteerd door de US Implementing Organization die uit een consortium bestaat van Ocean Leadership, Texas A&M University en de Lamont-Doherty Earth Observatory van de Columbia University.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *