‘Ontslag militair om smetje’

Ook Colombia en Venezuela op ‘zwarte lijst’

'Ontslag militairen om smetje'

‘Ontslag militairen om smetje’

DEN HAAG – Defensie stuurt uitstekend functionerende militairen de laan uit vanwege een smetje op hun verre verleden of om de nationaliteit van hun partners. Tientallen militairen met een lange, uitstekende staat van dienst zijn afgelopen jaar zonder pardon op straat gezet omdat hun partner een ’verkeerd’ paspoort heeft. Anderen is na een probleemloos dienstverband plotsklaps de periodiek verstrekte verklaring van geen bezwaar (VGB) ontzegd vanwege oude strafrechtelijke veroordelingen die al bij indiensttreding bekend waren.

Militaire vakbonden en advocaten luiden de noodklok over de heksenjacht die in hun ogen is ontketend. De ontslagen zijn volgens hen vaak tegen het zere been van de commandanten. Zij willen hun door de militaire inlichtingendienst MIVD opgeknoopte (onder)officieren en manschappen vaak zo graag behouden dat ze hen zelfs persoonlijk bijstaan bij beroepszaken.

Advocaat Michael Ruperti heeft hierover een brandbrief gestuurd naar de Vaste Kamercommissie voor Defensie. Hij roept de leden op om defensieminister Hennis aan te sporen tot een minder strikte naleving van de regels. Bovendien wil hij een discussie over de vraag of alle militairen wel helemaal doorgelicht moeten worden vanwege hun vertrouwenspositie.

„Lang niet elke militair komt met geheime informatie in aanraking”, aldus Ruperti.

Defensievakbond AFMP zet vraagtekens bij tientallen ontslagzaken vanwege de herkomst van de partners van militairen. Bij gebrek aan samenwerkingsovereenkomsten met veel landen, lukt het Defensie niet om hun antecedenten te achterhalen. Uit angst voor spionage vliegt de militair dan simpelweg de laan uit. Defensie kent geen pardon om deze ’foute’ liefjes.

Formeel laat Defensie niet los welke landen op de zwarte lijst staan. Die lijst zou zelfs staatsgeheim zijn. Maar eventjes turven bij de beroepszaken die tegen het partnerontslag zijn gevoerd, geeft volgens de AFMP een goed beeld.

De landen die Defensie zeker niet vertrouwt, zijn Turkije, China, Jemen, Indonesië, Colombia, Venezuela, Marokko, Zambia, Ghana, Burundi, Rusland, Servië, Wit-Rusland en Moldavië.

Volgens militair strafrechtadvocaat Sébas Diekstra is de lijst nog veel langer:

„Van de volgende landen zijn er duidelijke aanwijzingen dat zij als onbetrouwbaar worden aangemerkt: Afghanistan, Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Irak, Iran, Kazachstan, Kirgizstan, Noord-Korea, Pakistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oekraïne en Oezbekistan. Ten aanzien van verblijf in deze landen geldt namelijk een specifieke meldingsplicht voor de ambtenaar of sollicitant.”

Militairen die uit alle genoemde landen een liefje halen, kunnen hun carrière binnen Defensie vergeten. Diekstra: „Onmenselijk beleid. We gaan door met het compleet maken van de lijst. Militairen verdienen duidelijkheid, want als ze eenmaal verliefd worden op iemand uit een ’fout’ land, is het te laat.”

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *