Ontslagen RvC RdK dreigt met rechtszaak

WILLEMSTAD — De weg om nieuwe leden voor de Raad van Commissarissen (RvC) van Refineria di Kòrsou (RdK) te benoemen ligt open, nu de voormalige raad is ontslagen. Volgens demissionair minister van Financiën José Jardim ligt de focus op een evenwichtige RvC, die in het belang van RdK en de petroleumsector handelt. Nu de raad met de signatuur van kabinet-Schotte opzij is gezet, kan interim-directeur Herbert Mensche de instructies uitvoeren die hij van Jardim heeft gekregen om de energiekolom te herstellen.

De leden van de pas ontslagen RvC hebben gisteren geen gebruik gemaakt van hun recht om zich te verweren.
Het schriftelijk verweer dat president-commissaris Oswald van der Dijs een dag voor de aangekondigde algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) per e-mail verstuurde, is volgens de minister niet afdoende.
De regering, die de enige aandeelhouder is van de overheidsnv, had haar standpunt al ingenomen en was niet van plan om het ontslagproces te vertragen.

Bij de persconferentie van de ministerraad afgelopen donderdag zei Jardim dat hij niet verwachtte dat de argumenten van de commissarissen de regering van standpunt zouden doen veranderen.
Jardim kon gisteren geen namen noemen van de nieuwe RvC-leden die de regering op het oog heeft.
De kandidaten moeten conform de code corporate governance door adviseur SBTNO beoordeeld worden.
Als SBTNO geen zwaarwegende bezwaren heeft tegen benoeming van de voorgedragen leden, kan de regering in een AvA overgaan tot benoeming.

Volgens Van der Dijs zijn de leden van de RvC door de regering gecriminaliseerd.
De regering baseerde haar standpunt deels op wat er uit het onderzoeksrapport van het overheidsaccountantsbureau naar voren is gekomen.
Dit rapport, dat Van der Dijs gebrekkig noemt, heeft niet uitgewezen dat er misstanden hebben plaatsgevonden binnen RdK.

“De mate waarin Soab overigens haar werk heeft gedaan, is aanleiding geweest voor de RvC om tegen de accountants van Soab een klacht in te dienen bij haar beroepsorganisatie”

, aldus Van der Dijs in het verweer.
Ook kondigde hij aan dat hij het ontslag bij de rechter gaat aanvechten.
Volgens Van der Dijs is met de terugkeer van Mensche bij RdK, de ‘free for all-werkwijze – die vanaf 2010 met zorg door de RvC was uitgebannen – weer compleet teruggekeerd bij RdK’.

Exorbitant salaris
Mensche was van 2003 tot 2010 directeur van RdK.
Het bedrijf is de verhuurder van olieraffinaderij Isla.
De huur betrof in 2009 18 miljoen dollar.
Dat is volgens Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) een schamele huur, want voor het onderhoud van de raffinaderij en het milieuvriendelijker opereren ervan (de doelstellingen van het bedrijf) is veel geld nodig.
Uit de huur van de Isla kan dit niet gerealiseerd worden.

“Winstbelasting hoeft de Isla ook niet te betalen, dat wat economisch gezien dan nog overblijft naast de afnemende werkgelegenheid is die 18 miljoen dollar. Waar blijft dat geld?”

, vraagt SMOC zich af.
In 2009 had RdK elf werknemers. Het gemiddelde jaarsalaris van een RdK-werknemer blijkt 136.000 gulden te zijn.
Dat rekent de milieuorganisatie uit op haar website.
RdK had ook administratieve krachten in dienst, die logischerwijs aanzienlijk minder verdienden dan 136.000 gulden.
Hieruit leidt SMOC af dat sommige werknemers van RdK exorbitante salarissen incasseren, terwijl de milieudoelstellingen van het overheidsbedrijf niet worden gerealiseerd, evenmin als het streven naar maatschappelijke acceptatie van de Isla.

“Geloof het of niet: ook maatschappelijke acceptatie is een doelstelling van RdK”

, aldus SMOC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *