Ontwikkeling Caracasbaai met oog voor milieubehoud

Belang cruisetoerisme door minister belicht

WILLEMSTAD — De minister van Economische Ontwikkeling, Stanley Palm (Pais), heeft een rondleiding gehad op het Caracasbaai-schiereiland, waarbij hij uitleg kreeg over de natuur, de monumenten en archeologische vondsten en de recreatiefunctie van het gebied voor de bevolking. De minister ziet een grote economische potentie in ontwikkeling van het gebied, mede door de getoonde interesse in een gedeelte van het gebied door cruisemaatschappij Royal Caribbean.

Advertentie

Minister Palm in gesprek met Yvette Raveneau, de voorzitter van Amigoe di Tera, restauratie-architect Michael Newton en de voorzitter van ProMo, Dennis Klaus.

Minister Palm in gesprek met Yvette Raveneau, de voorzitter van Amigoe di Tera, restauratie-architect Michael Newton en de voorzitter van ProMo, Dennis Klaus.

De minister wil tot een plan voor ontwikkeling komen, waarbij rekening wordt gehouden met zowel de belangen van de bovengenoemde cruisemaatschappij als die van de verschillende organisatie die zich onder andere voor natuur- en monumentenbehoud inzetten. Palm benadrukt het belang van toeristische ontwikkeling van het gebied, waarbij ook recreatiemogelijkheden voor de bevolking worden geschapen.
Anderzijds stelt de minister dat het gebied vrij toegankelijk dient te blijven en het uiteindelijke plan rekening dient te houden met het milieu.
De voorzitter van milieuorganisatie Amigu di Tera, Yvette Raveneau, de voorzitter van Fundashon Pro Monumento (ProMo), Dennis Klaus, en de restauratie-architect van de Stichting Monumentenfonds, Michael Newton, kregen bij het bezoek de kans om uit te leggen waarom zij menen dat het gehele schiereiland tot Nationaal Park dient te worden uitgeroepen.
ProMo heeft in het verleden samen met de ngo’s Amigu di Tera, Naam, Stichting Monumentenzorg, Reefcare, Team Cactus en Saia het initiatief genomen om een ontwikkelingsplan te maken, waarbij het Caracasbaai- schiereiland de status van Nationaal Park zou krijgen en als zodanig beheerd wordt.
ProMo meent dat het Caracasbaai-schiereiland niet grootschalig toeristisch ontwikkeld zou moeten worden, maar dat het ingericht moet worden als een vrij toegankelijk natuur- en recreatiegebied voor de lokale bevolking, waar ook toeristen welkom zijn.
De minister heeft de aanwezigen tijdens het bezoek aan het schiereiland ook ingelicht over het feit dat hij op 9 december een gesprek aan zal gaan met de Royal Caribbean omtrent de getoonde interesse van de cruisemaatschappij.
Minister Palm wil dan met een plan komen waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende betrokken partijen.

Klaus: “We waarderen het enorm dat de minister het gesprek, dat in neutrale sfeer is verlopen en waar nog geen conclusies uit kunnen worden getrokken, is aangegaan. Wij hebben in ieder geval geprobeerd om uitleg te geven waarom het gebied tot ‘Parke Nashonal’ dient te worden uitgeroepen. Dit ongerepte gebied is nog het enige gebied waar de bevolking zonder betaling kan recreëren. Als men daar op een heuvel gaat staan, ziet men het belang van behoud van dit natuurgebied in. Dit aangezien alles daaromheen al volgebouwd is.”

Hij licht toe dat ‘juist omdat men toeristische ontwikkeling hoog in het vaandel heeft’, het gebied gespaard zou dienen te blijven.

De toerist is nou juist op zoek naar een bestemming die zich onderscheidt en waar nog sprake is van een ongerepte natuurdiversiteit.
Als we alles kapot maken, dan blijft de toerist op een gegeven moment weg en gaat op zoek naar andere bestemmingen.
Uiteindelijk hopen wij niet dat de cruisemaatschappij in dit gebied komt. Dit mede omdat we menen dat het een negatief effect zal hebben op de binnenstad die, zoals men weet, steeds meer leegstroomt”,
aldus de ProMovoorzitter.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *