‘Ook Cariben moet alert zijn voor gedachtengoed IS’

 Anwar Plaate - Foto | Belkis Osepa

Anwar Plaate – Foto | Belkis Osepa

KRALENDIJK – Net als Nederland moeten de Caribische eilanden in het Koninkrijk alert zijn voor een mogelijke opmars van de Islamitische Staat (IS). Dat vindt moslim Anwar Plaate. Moslims op Bonaire distantiëren zich van de IS.
Deze groep is fout bezig. De terroristische praktijken behoren niet tot de Islam.” De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft geen informatie waaruit blijkt dat jihadistisch terroristische netwerken bijzondere aandacht hebben voor de BES-eilanden. Nederlandse gevechtsvliegtuigen hebben deze week voor het eerst doelen van IS gebombardeerd in Irak.

Kans
Tijdens het debat in de Tweede Kamer zei nationale coördinator Dick Schoof dat de risico’s van de missie tegen IS beperkt zijn.

“De kans op een terroristische aanslag in ons land is door de deelname ietsje gestegen.”

Volgens de nationale coördinator blijft het dreigingsniveau substantieel.
Plaate behoort tot de kleine moslimgemeenschap op Bonaire. Hij benadrukt dat er geen indicaties zijn dat er op Bonaire of Curaçao radicale moslims rondlopen.

“Nederland heeft een militaire basis op Aruba en Curaçao. Amerika is heel dicht bij Bonaire en de andere eilanden. Daar heb je ook moslims en daar zit ook IS”, zegt hij.

Wereldwijd

“IS is wereldwijd bezig, niet alleen in Irak en Syrië. We moeten dat niet vergeten”, benadrukt Plaate.

“Al zijn we heel ver van het Midden-Oosten en Europa moeten we toch alert blijven om onze mensen te beschermen. We moeten voorzichtig zijn en eventuele signalen doorgeven aan de overheid.”

Door Belkis Osepa

Bron: Caribischnetwerk.NTR

3 Reacties op “‘Ook Cariben moet alert zijn voor gedachtengoed IS’

 1. @Abraham,

  volgens mij was Rene van Aller cynisch…
  ik kan me ook niet voorstellen dat hij meent wat hij schrijft.
  alleen al de woorden vodoende communiceren doet mij in lachen uitbarsten.

 2. Abraham Mossel

  @Renée van Aller zegt gelukkig houden onze veiligheidsdiensten alles in de gaten en dat is een geruststellende gedachten.

  Die geruststellende gedachten zal zeker gelden voor de Criben maar niet voor Curacrim omdat onze lieve Gerrit de Raaf 4 jaar geleden de veiligheidsdienst van Curaçao om zeep heeft geholpen en dat alleen om aan de macht te komen/blijven .Gerrit de Raaf en zijn ministers kwamen niet door de screening op advies van de VDC, dus opruimen die tegen standers. Hierna heeft hij ook nog alle gegevens van de VDC van Curaçao in zijn opdracht laten ( verkocht) stelen door een zooitje Columbianen. Dus eindconclusie Curacrim heeft helemaal geen veiligheidsdienst ja alleen voor Gerrit en Jasjes.

 3. Renée van Aller

  De eilanden zijn extra kwetsbaar omdat veel Amerikanen de eilanden bezoeken als toerist en Nederland meedoet met het bombarderen van IS. Gelukkig houden onze veiligheidsdiensten alles in de gaten en dat is een geruststellende gedachte. Onze regeringen hebben ongetwijfeld passende veiligheidsmaatregelen ingevoerd en zullen onderling zeker voldoende communiceren. Degenen die iets onaangenaams in de zin hebben zullen onherkenbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *