Operatiekamers Sehos compleet vernieuwd

Operatiekamers Sehos compleet vernieuwd

Ook operatie-assistenten zijn blij met vernieuwingen: Het is nu lekker koel in de operatiekamer.

WILLEMSTAD — Ruim een halfjaar en 1,2 miljoen gulden hebben de renovatiewerkzaamheden gekost, maar het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) beschikt nu over ‘ultramoderne operatiekamers’, aldus de directie.

Tijdens de verbouwing zijn de wanden, vloeren en plafonds van enkele operatiezalen aangepakt.

De belangrijkste vernieuwing is echter het nieuwe luchtbehandelingsysteem, waardoor alle ingrepen in een steriele omgeving plaatsvinden.

Sehos-directeur Javier Hernandez laat trots de vernieuwde ‘operatietheaters’ zien. “Kijk, de steriele lucht komt via het plafond binnen en in de hoeken van de kamer zit een afvoersysteem waar de lucht meteen weer naar buiten getransporteerd wordt”, legt Hernandez enthousiast uit. Het nieuwe luchtbehandelingsysteem zorgt ervoor dat de lucht in de operatiekamer steriel blijft.

De laatste tien jaar is een vergelijkbaar luchtsysteem in veel ziekenhuizen ingevoerd, ook in Nederland en ziekenhuizen die vergelijkbaar zijn met het Sehos. Het systeem heeft het Sehos 850.000 gulden gekost. “We zijn blij dat we erover kunnen beschikken, want het maakt de kwaliteit van je operatietheaters beter. Mensen zijn nu gegarandeerd dat alle ingrepen in een steriele omgeving gebeuren. In dat aspect hebben we volledig voldaan aan de aanwijzing van de Inspectie”, licht Bob Harms, hoofd communicatie, toe.

In 2009 bracht de Inspectie van Volksgezondheid een rapport uit over diverse gebreken van de operatiezalen van het Sehos. Naar aanleiding daarvan zijn de renovatiewerkzaamheden uitgevoerd. “We hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om van alles te vernieuwen. Ook op het gebied van apparatuur hebben we investeringen gedaan waardoor we nu echt ‘state of the art’ faciliteiten hebben. Daarmee hebben we aan de eisen van de Inspectie voldaan. Overtroffen zelfs”, zegt Harms. De investeringen zijn betaald met gelden van donaties, de overheid en SVB, aangevuld met een bijdrage van directeur Hernandez zelf.

“Het voordeel van dit renovatieproject is ook dat we over genoeg kamers beschikken. Niet alleen om aan alle eigen aanvragen voor chirurgische ingrepen te kunnen voldoen, maar ook van bijvoorbeeld de Taamskliniek”, vertelt Harms. Op het moment dat de Taamskliniek een paar weken geleden moest sluiten vanwege de personeelsstaking en andere perikelen, konden alle urgente ingrepen in het Sehos gedaan worden. “En dat ging zonder problemen. Verreweg de meeste specialisten zijn ook toegelaten in het Sehos en konden hier dus hun patiënten zien.” Maar ook nu de Taamskliniek weer open is komen specialisten operaties in het Sehos uitvoeren. “De Taams heeft twee operatiekamers, wij zes. Ook hebben wij meer faciliteiten”, zegt Harms. Bovendien wordt er volgende week een zevende operatiekamer geopend waar kleinere ingrepen, bijvoorbeeld niersteenvergruizing, gedaan kunnen worden.

De directie heeft bij de vernieuwing van de operatiekamers het nog te bouwen nieuwe ziekenhuis in het achterhoofd gehouden. “Bij de meeste investeringen die hier gedaan worden, houden we er rekening mee dat het meegenomen kan worden naar de nieuwe locatie. Zo hebben we bijvoorbeeld twee kostbare anesthesie-apparaten, waarmee mensen voor de operatie verdoofd kunnen worden, aanschaft. Maar we kunnen ze makkelijk naar de nieuwe locatie transporteren”, aldus Harms. Voor de directie van Sehos is belangrijk dat de kwaliteit van de zorg op peil gehouden wordt. “Het luchtbehandelingsysteem was broodnodig, dan kunnen we niet denken: laten we nog even wachten met investeringen tot het nieuwe ziekenhuis er over vier jaar staat.”

Bron: Amigoe

door onze verslaggever Anke Vellenga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *