Ophef om ‘onthoofdingskaart’

Boomerang .

Boomerang .

Kaartenmaker Boomerang krijgt kritiek vanwege het uitbrengen van een controversiële ansichtkaart. Op de kaart staat onder meer een afbeelding van een IS-terrorist die een geknielde man onthoofdt. Daarbij staat de tekst “God is Goed”.

Boomerang is vooral bekend van de gratis kaarten die in veel cafés, bioscopen en theaters liggen. Het bedrijf maakt wel vaker opmerkelijke en controversiële kaarten, maar deze prent gaat volgens critici een stap te ver. Zo haalt bioscoopketen Pathé de kaarten “voor de eerste voorstelling van vandaag” weg uit de 21 bioscopen.

Deze kaart gaat wat ons betreft over de schreef“, zegt directeur Lauge Nielsen van Pathé.

“Wij bieden mensen een avondje uit. Daarbij hoort plezier, en deze afbeelding past daar niet bij.”

Nielsen benadrukt dat Pathé afstand wil houden van alles wat te maken heeft met politiek en religie.

Cartoonist Tjeerd Royaards, de maker van de ansichtkaart, zegt dat hij met de afbeelding mensen tot nadenken wil stemmen.

“Wat opvalt is dat de ophef pas lijkt te zijn ontstaan toen de Telegraaf erover berichtte. Daarvoor heb ik welgeteld twee tweets gezien over de kaart. De reacties op Twitter lijken trouwens verdeeld tussen mensen die de kaart te ver vinden gaan en mensen die de kaart juist goed vinden omdat deze tot nadenken stemt. Wat ook onze bedoeling was.”

Niet beledigen
Boomerang-directeur Remco Duinkerken vindt het jammer dat de bioscoopketen de kaarten weghaalt. Hij heeft er ook met Pathé over gesproken. Het is niet de bedoeling om mensen te beledigen, zegt hij.

“Soms stellen we maatschappelijke kwesties aan de kaak. Op die manier willen we mensen aan het denken zetten.”

De kaart moet gezien worden in “historisch perspectief“. Duinkerken benadrukt dat het niet alleen om IS gaat. In de letters zijn ook afbeeldingen te zien van andere “gruweldaden die in naam van een god worden gepleegd“.

Van de kaart zijn zo’n 100.000 exemplaren gedrukt. Daarvan zijn er tussen de 5.000 en de 10.000 in de rekken van Pathé geplaatst.

Bron: NOS

2 Reacties op “Ophef om ‘onthoofdingskaart’

  1. Dr.B.F.Wormgoor

    Nee, meneer Royaard en meneer Duinkerken, deze kaart zet de mensen niet aan het denken, stelt nòch maatschappelijke, nòch religieuze zaken aan de kaak, zèlfs niet “in historisch perspectief”,maar verwijst slechts náár en bewijst éénduidig het bestaan van uw beider zieke geest, niét gehinderd door enige kennis van zaken, waardoor in staat òn-gebreideld van de vrijheid genietend in het door elkáár raspelen van feiten en waardeoordelen, resulterend in het uiten van pseudo-filosofische stompzinnigheid.

  2. Zoals de inquisitie het beste met God voorhadin deduistere middeleeuwen, zo heeft Isis kennelijk het recht om mensen die niet in Allah / God geloven ook af te slachten. Daar heersen die duistere middeleeuwen nog in het boek van de Koran, gedicteerd aan een analphabeet en pas eeuwen later opgeschreven . Zoiets als de Bijbel dus. Het Woord Van God ! Als je dat met de paplepel krijgt ingegeven, dan is dat zo. Alleen God laat niets van zich horen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *