29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opinie | Chaos in de transportsector (deel 1)

HomeAuteursOpiniesOpinie | Chaos in de transportsector (deel 1)
Opinie naam bekend bij redactie | Foto Boston Trader door| Rene Henro Rosseel

Het zal iedereen inmiddels wel zijn opgevallen. U loopt door de supermarkt en overal zijn lege schappen te zien. U komt in uw favoriete winkel en u krijgt te horen dat hetgeen u zoekt is uitverkocht of nog niet is gearriveerd.

Er is inderdaad iets aan de hand, doch weinigen weten precies wat er aan de hand is en nog minder kunnen de situatie exact duiden. Derhalve een poging om duidelijk te maken wat er momenteel aan de hand is en waarom dit zo ernstig is voor Curacao.

Mid-augustus zou een schip, genaamd Boston Trader, vanuit Europa naar het Caribisch gebied varen, met de vracht van veel bedrijven (bijna 100) op het eiland. Echter, dit schip kreeg tot 2 x toe technische problemen en uiteindelijk werd in september besloten de containers over te laden op een ander schip, de Bomar Regent, zodat de containers alsnog naar het Caribisch gebied zouden kunnen komen.

Echter, de Bomar Regent kreeg voor de kust van Spanje motorproblemen en dobberde daar maar liefst 5 dagen alvorens het naar een haven werd gesleept. Daar bleef het aan de kade liggen, totdat de eigenaren van het schip de controle overnamen van de huurder en het schip naar een werf stuurden. Uiteindelijk was dit schip rond 22 september weer gerepareerd en kon de reis worden voortgezet. Na nog wat stops op een aantal andere eilanden kwam het schip hier op 4 oktober aan, werden de containers uitgeladen en sinds die tijd ligt het schip nog altijd hier in de haven.

Eind goed al goed zou men zeggen, maar waarom hebben we dan nog altijd lege schappen in de supermarkten en winkels ?

Dat de Bomar Regent hier op 4 oktober zou aankomen wist de hele scheepvaart industrie al op 22 september. Immers, iedereen had een schema doorgestuurd gekregen met de aankomstdatum. Het was dus geen verrassing en iedereen wist ook dat dit aantal NAAST de standaard lading van die week zou arriveren. Ergo, CPS, douane, transporteurs (vrachtwagens) en alle vrachtafhandelaars op het eiland wisten dat het chaos zou worden op het moment dat het schip aan zou komen. Je zou verwachten dat men rond de tafel gaat zitten en een soort van ‘noodplan’ zou opstarten om de aankomst van zoveel extra containers in goede banen te leiden. Veel van die containers bevatten goederen voor de supermarkten en ook de dames en heren van de desbetreffende bedrijven moeten toch hebben gezien dat de schappen wat leger waren de laatste weken.

Maar zoals gewoonlijk op Curacao kan dat ons de p*s niet lauw maken, we doen gewoon ons standaard ding, we gaan niet harder werken, we gaan ook niet overwerken, we plannen niets, sterker nog, we gaan precies volgens de procedures werken. En zo blijven de schappen van de supermarkten leeg, want de bestaande capaciteit is net genoeg om de standaard ladingen af te handelen. De containers van de Bomar Regent staan nu sinds 5 oktober op de kade en een beperkt aantal is daarvan uitgereden.

Wat men echter vergeet is dat al die extra containers momenteel in de brandende zon staan en in de zon kan het in een afgesloten container al snel rond de 70 graden worden. De volgende keer dat u het pak melk of conservenblik openmaakt dat volgens de datum nog goed moet zijn, maar bij opening reeds is bedorven, snapt u wellicht wat er is gebeurd.

De inspectie kan het ook totaal niet interesseren, zij zijn er immers alleen wanneer de pers erbij moet worden geroepen om aan te tonen dat ze ook weer eens wat doen. Echte kennis van zaken hebben ze niet, anders hadden ze nu allang ingegrepen.

Al met al mogen we gerust spreken van een extreem amateuristische manier van afhandelen van een uitzonderlijke situatie. In plaats van pro-actief te reageren, alle neuzen uit te lijnen voordat het schip arriveert, rotzooit men lekker aan en kan niemand ook maar een zinnig antwoord geven wanneer vracht beschikbaar komt. De schade van verloren gegane vracht is uiteraard voor de klant zelf. Zijn verscheper claimt overmacht, CPS zegt dat ze er ook niets aan kunnen doen, de douane wil immers niet overwerken en de shipping line wijst met de vinger naar degene die het schip heeft gehuurd, maar die wijst weer naar de eigenaar.

Voor iemand die lang in de transportsector heeft gewerkt is dit zo ongeveer terug naar het jaar nul. Het liefst zou je alle betrokkenen er met de haren bijslepen om hen duidelijk te maken wat de gevolgen van hun amateuristische opstelling is. Dit is 2017, niet 1917, en een beetje plannen en organiseren is nu niet direct hoge school werk. Maar, dit is Curacao, hier interesseert het ons niet, dit is immers onze cultuur, maar ondertussen vraagt de regering zich af waarom de economie niet vooruit wil.

Wel, beste min-pres Ruggenaath, dit is één van de redenen. Het is totaal niet van belang om nu nog uit te vinden wie verantwoordelijk is voor deze chaos, het gaat er om dat dit nooit had mogen gebeuren. Professionals hadden het nooit zover laten komen, maar omdat wij hier graag mensen neerzetten op posities waar zij niet de capaciteiten voor hebben krijgen we dit soort zaken dus keer op keer op keer.

Vervolg deel 2: de oorzaak

Naam bekend bij de redactie,
Curacao

8 reacties

  1. @Joep Meloen. Bedankt voor de aanvulling. De meeste mensen zien of voelen slechts de gevolgen van mismanagement en een tekort aan visie bij bedrijven als UTS en Aqualectra, omdat het de consument direct aangaat. Ik zie het in monopolisten als CPA, Curoil, RdK, alsook in ministeries en stichtingen. Het is triest, maar waar. Op politiek niveau is er misschien rust, maar ik voorspel geen grootse veranderingen doordat niemand de stier bij de horens durft te grijpen. Curaçao wordt gegijzeld door koninkrijken van profiteurs en laffe politici.

  2. @Joep. Ach ja zo was er een grappenmaker uit Nederland die wilde hier wijn gaan verbouwen.. Op het altijd droge en zeer warme Curacao.
    Wij uitlachen natuurlijk en we wilden het wel zien.. Zie je wel vaker die makambas die hier denken iets hier te kunnen doen wat niet kan.. wat bleek de makamba kon de wijn maken. Natuurlijk geen zeer goede wijn maarja de meeste wijndrinkers drinken toch verschil toch niet. en wat doet Curacao? We pesten die man weg!

  3. @ Ompie,

    Ben het met je eens dat er geen visie is, dit artikel, en de vele artikelen over andere instanties, laat zien dat Curacao volledig het spoor bijster is.
    Kennedy sprak in 1961 de beroemde woorden uit: ‘I believe this nation should commit itself to put a man on the moon before the decade is over.’
    Hij durfde de lat verschrikkelijk hoog te leggen en de hele natie zette de schouders eronder, ging aan het werk en Armstrong stond inderdaad op de maan voordat het decennium was afgelopen. Ze hadden zelfs een safety in weten te bouwen, waardoor ze, bij een failure om de eerste keer te landen, nog een 2e poging konden wagen voor het eind van het jaar.

    Hier op Curacao zijn we nog niet eens in staat om wat wetgeving voor ‘space flights’ in elkaar te flanzen in dezelfde tijd !!!!
    Milieuwetgeving ? Nog nooit van gehoord.
    Aqualectra die er ploteling achterkomt dat in september altijd de wind wegvalt, iets dat iedere Curacaoenaar weet, maar Aqualectra niet en dus zitten we met immense capaciteitsproblemen en dus vele huizen zonder stroom op het heetst van de dag.
    UTS dat door compleet mismanagement is verworden tot een soort sociale werkplaats (net zoals alle overheids instellingen overigens), waar klantgericht denken volstrekt onmogelijk is.
    Een raffinaderij welke zo vervuilend is dat Curacao op de 2e plek in de werld staat op het gebied van CO2 uitstoot per capita. Doen we er iets aan ? Nee hoor, we gaan gewoon nog zo’n stink ding erbij bouwen. De oude laten we dan wel wegrotten.
    Insel air dat wordt gemanaged door een stel totale nitwits op het gebied van luchtvaart en dus volledig de grond in wordt geholpen, moet dan even overeind worden gehouden met belastinggeld, waardoor vele andere projecten ineens geen doorgang meer kunnen vinden.
    Welke projecten ?
    Neem bv het project van Pinedo om vroegtijdig borst- en baarmoederkanker te onderkennen. Globaal de helft van de bevolking heeft daar baat bij, maar ja, het geld moest naar de geldverspillende club genaamd Insel. Alleen het management heeft het afgelopen jaar al meer geld in de achterzak gestoken dan dat Pinedo nodig heeft voor zijn nobele doel ! Ondertussen heeft Pinedo’s project het water tot de neusgaten staan. En de overheid ? Doet weer niets.

    In de tussentijd bouwt iedereen vrolijk lekker illegaal door, steekt de middelvinger op wanneer er een bouwstop wordt gegeven en waar de politie wel in staat is om een horeca uitbater te dreigen met arrestatie………….doen ze bij de bouwovertreder helemaal niets. Kennelijk niet interessant genoeg.

    Nu komt dit verhaal van de transportsecotr naar voren, waar je normaal nooit iets over zult horen omdat het de ver van ons bed show is. Maar douane, CPS en in mindere mate de verschepers zijn niet in staat om een extra lading containers binnen een normaal tijdsbestek weg te werken. En dan blijkt ook nog dat we verworden zijn tot een volstrekt oninteressant eiland voor rederijen. Ze komen met hun kleinste en oudste rotzooi het eiland bevoorraden, een eiland dat volledig afhankelijk is van de zee voor die bevoorrading !
    Straks komt de kerstlading er weer aan, zou humor zijn wanneer er dan én vertraging én weer CPS / Douane tegen gaan werken. Dan ontploft het eiland vrees ik.

    Wanneer je al deze zaken op een rijtje zet, en geloof me, er zijn er nog veel meer, dan heb je gelijk. We hebben totaal geen enkele visie, geen motivatie, geen discipline, we rotzooien lekker aan en gaan met z’n allen vrolijk naar de verdoemenis.

  4. @hoedanook en Joep Meloen, jullie zien ‘the big picture’. We zijn beland op het punt dat we allemaal onderdeel vormen van het probleem. De concessie van CPS, de rol van CPA, de inmenging van de politiek, enz. moet vanuit een totaliteit gezien worden. Het artikel kaart enkel een voorval aan. We zijn visieloos en worden daarom keer op keer genaaid.

  5. @ Annemarieke,

    Wanneer je het verhaal leest dan gaat het niet om de containers die hier op de kade worden neergezet omdat andere landen in staking zijn. Die containers staan hier gewoon tijdelijk opgeslagen, vormen ook geen belasting voor de afhandeling. Het gaat kennelijk om de afhandeling van de vele extra containers voor Curacao, de containers die dus een paar maanden onderweg zijn geweest.
    Men had dat inderdaad geheel kunnen voorbereiden, om dan met overwerk (avond en weekend) de overflow zo snel mogelijk weg te werken. Dan had men ook kunnen zien in welke containers voedsel zit, welke dus als eerste weg hadden gemoeten. Had de inspectie erbij kunnen zijn om de goederen te keuren etc. Maar ik begrijp dat dit dus niet het geval was en is.
    Men werkt gewoon volgens het vaste patroon, niks geen extra inzet en dus veel extra overlast tot gevolg. Als ik de schrijver moet geloven is het schip 10 dagen geleden aangekomen en is die hoeveelheid containers nog steeds neit verwerkt ! En dat wil je dan nog normaal noemen ? Onder het motto: ‘Zo werken we hier nu eenmaal.’

    Het dansen in de volle zon op zee klopt overigens niet helemaal. Sommige containers staan onderdeks en worden dus door het zeewater gekoeld. Andere containers staan geheel ingebouwd en sinds het in Europa (plus een groot deel van de oceaan) nu herfst is heb je zeker niet te maken met hoge temperaturen in de containers. Pas wanneer de schepen in het Caribisch gebied komen begint de temperatuur een rol te spelen. Maar ook dat behoor je mee te nemen in je planning. Kleding heeft bv minder last van hoge temperaturen dan melk of conserven.
    Maar ik begrijp uit jouw reactie dat je zelf ook werkzaam bent in deze sector en ik begrijp ook dat je eigenlijk van mening bent dat er niets aan de hand is. Wanneer ik het artikel zo lees dan ben je dus eigenlijk deel van het probleem en met je reactie bevestig je dat prima. Immers, volgens jou is er niets aan de hand ?
    Er wordt niet voor niets gesteld dat ‘om een probeem aan te kunnen pakken moet je eerst onderkennen dat je een probleem hebt’.
    Ik weet niet bij welk bedrijf je werkt, maar kennelijk hebben jullie het probleem ook nog niet onderkend.

    Insel Air was ook zo’n bedrijf dat maar vol bleef houden dat er geen probleem was. Eerst dacht ik nog dat ze net deden alsof er geen probleem was. Later begreep dat dit kwam doordat het management van Insel geen flauw benul had van het runnen van een airline.

    Uit het verhaal hierboven begrijp ik dat het dus niet alleen in de luchtvaart is, maar dat het ook in andere sectoren is. Triest.

  6. Al bij de discussie over de de nieuwe havenconcessie voor CPS was duidelijk dat de activiteiten van het containertransport op Curaçao achterblijven vergeleken met de regio. Aruba heeft een nieuwe containerkade en Panama, Nicaragua en Puerto Rico investeren fors in deze faciliteiten. Als Minister MEO, beloofde Rhuggenaath dat de nieuwe concessie geen monopolie in de huidige en toekomstige Curaçaose havens voor CPS zou betekenen. De overeenkomst is inmiddels voor 20 jaar getekend. Afgesproken is dat CPS 50 miljoen gulden gaat investeren in twee nieuwe kranen en in de infrastructuur van de haven. Hopelijk betekend infrastructuur ook bijscholing en ‘up-grading’ van het personeel. De concessie geldt niet voor toekomstige nog te bouwen containerhavens.

  7. Hi onbekende,
    je bent vergeten te vermelden dat vele havens van de Boven Windse eilanden geen containers konden lossen, die zijn ook naar Curacao gekomen.
    Trinidad staakte afgelopen week waardoor er ook extra schepen die contaners hebben gelost.
    De containers van de Bomar Regent die staan al maanden in de zon, die paar dagen dat ze hier nog extra op de werf in de zon staan doet er niet meer toe……niet echt toegevoegde waarde wel veel drama en onnodige onrust veroorzaken….alle vracht uit Europa staan minimal 21 dagen in een afgesloten container te dansen in de volle zon op zee!!!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties