26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Ys | Commissaris, u zijt gewaarschuwd

HomeMediaColumn Ys | Commissaris, u zijt gewaarschuwd
Opinie ex premier Etienne Ys
Opinie door ex premier Etienne Ys | Foto Persbureau Curacao

In het nieuws deze dagen de asbestkwestie. Volgens notulen van 30 september 2015 was er een vergadering tussen de minister-president (MP), ENKELE (3) leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van Refineria di Kòrsou (RdK) en alle (5) leden van de aan de MP gelieerde fractie in de Staten met een observerende rol (maar uit de notulen blijkt dat ze een participatieve rol hebben gehad).

De vergadering zou van informatieve aard zijn doch kan resulteren in een formele vergadering voor zover noodzakelijk. Het is dus geen aandeelhouders- noch een RvC-vergadering.

Notulen ‘asbest-gate’
Notulen ‘asbest-gate’

Het doet vermoeden dat de uitgenodigde RvC-leden hun benoeming hebben te danken aan de betrokken partij waardoor dit geval nog interessanter lijkt. Er zijn hier in het kader van rechtspersonenrecht en corporate governance een aantal merkwaardigheden te melden.

Ten eerste zijn een aantal RvC-leden hun boekje te buiten gegaan. Ze hebben buiten een RvC- of aandeelhoudersvergadering om een uitnodiging aanvaard om (gevoelige) informatie te delen over de vennootschap. De RvC-leden zijn dus op de stoel van de directeur gaan zitten. De RvC oefent als college (en dus niet de afzonderlijke of ENKELE leden daarvan) toezicht uit op de directie en staat deze bij met raad en advies. Het is de directeur van de vennootschap (en niet – ENKELE leden van – de RvC) die gerechtigd is om deze vennootschap te vertegenwoordigen en namens haar op te treden.

Het zou eerder voor de hand hebben gelegen om de directeur uit te nodigen om informatie in te winnen over de ontstane situatie. Ten tweede heeft de MP maar ENKELE van de commissarissen uitgenodigd om het asbestgeval te bespreken.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er buiten de aanwezigheid van de directeur een RvC-vergadering wordt belegd waarin bijvoorbeeld het functioneren van de directie wordt besproken en beslissingen worden genomen. In dat geval dienen ALLE (en niet maar ENKELE) leden van de RvC te worden opgeroepen volgens de procedures zoals voorgeschreven in de Statuten.

Merkwaardig is dat de MP tijdens de vergadering erkent dat hij niet op de stoel mag zitten van de RvC en dat de RvC op haar beurt niet op de stoel van de directie mag zitten maar beschouwt dit echter als een bijzonder geval en concludeert tot het geven van duidelijke instructies (aanbevelingen) aan het drietal RvCleden en die vermoedelijk daarna ook zijn opgevolgd.

En ten derde: in deze vergadering waarvoor maar ENKELE (en waarschijnlijk ook partijgezinde) RvC-leden alsmede de partijgelieerde fractie worden uitgenodigd, geeft sterk het vermoeden een partij-onderonsje te zijn waarbij de RvC-leden verantwoording afleggen over de gang van zaken binnen de vennootschap.

Dit geeft natuurlijk aanleiding om ernstig te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de RvC-leden. De RvC-leden beraadslagen en beslissen zonder last of ruggespraak. Bovendien is deze gang van zaken niet transparant jegens de andere vennootschapsorganen.

Commissaris, u zijt gewaarschuwd. Tot slot een opmerking van staatsrechtelijke aard. De MP heeft, door alleen zijn fractie uit te nodigen, slechts een gedeelte van de Staten geïnformeerd (of op zijn minst een voorsprong aan informatie gegeven).

De MP is verantwoording verschuldigd en heeft een informatieplicht jegens de Staten als een college van volksvertegenwoordigers. De MP mag hierin geen onderscheid maken tussen hem wel- en niet-gezinde Statenleden. De MP handelt hierdoor niet transparant, ondergraaft de toezichthoudende functie van de Staten en bemoeilijkt daardoor het functioneren van de volksvertegenwoordigers.

Natuurlijk mag de MP besprekingen voeren binnen de partij maar daarin mag hij (nog) geen informatie delen die niet openbaar is (lees: die niet met de Staten is gedeeld).

Etienne Ys (1962) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen waaronder fiscaal recht. Ys was belastinginspecteur bij de Nederlandse Belastingdienst en bij de Antilliaanse Belastingdienst, minister van Financiën van de Nederlandse Antillen, gedeputeerde van Curaçao en premier van de Nederlandse Antillen. Lees meer...

Bron: Amigoe

 

 

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. “Het doet vermoeden dat de uitgenodigde RvC-leden hun benoeming hebben te danken aan de betrokken partij waardoor dit geval nog interessanter lijkt.”
    de benoeming van Ys bij CBCS is ook niet gebaseerd op een goed track record

  2. Ben benieuwd of overheidsadviseur en corporate governance goeroe
    Kuneman zich ook over deze kwestie zal uiten. Waarschijnlijk niet,
    want niet spugen in de bron waaruit je drinkt.

  3. Wederom is dit het bewijs dat de politiek de oorzaak is van alle problemen op het eiland. Partijbelang gaat boven algemeen belang. Ministers die hun eigen zaken regelen via vriendjes of als vriendendienst. Hoge functionarissen die een bepaalde macht of voordeel hebben geworven en deze willen behouden ongeacht de consequenties. Directeuren van Overheid NV’s die waaien met alle winden om te mogen blijven zitten waar ze zijn. Commissarissen die worden benoemd niet vanwege hun kennis of kunde, maar om de belangen van alle voorgaande te dienen. De Code of Good Corporate Governance geeft juist de mogelijkheid om het systeem van vriendjes, kennissen en verkeerde beslissingen op een legale manier uit te voeren. Zolang iedereen zich houdt aan de procedures zoals die beschreven staan. Moet een vriendje een baan of opdracht krijgen. Schrijf een openbare aanbesteding en laat het proces lopen. Het duurt wat langer, maar uiteindelijk wordt toch het vriendje benoemd of krijgt het de opdracht. Allemaal zogenaamd transparant en via de legale weg. We spelen elke keer toneel als er weer een dergelijke affaire aan het licht komen. De commissarissen dienen persoonlijk verantwoordelijk gesteld en vervolgd te worden voor de beslissingen die worden genomen. Als dat gebeurt zal direct een veranding optreden. Bij een serieuze beleidsvoering zullen ook alle incapabele directeuren direct door de mand vallen.

  4. Het partij-onderonsje van PS m.b.t. RdK is niets bijzonders en Gilbert Cijntje hoeft niet geraadpleegd te worden om aan te geven dat dit een gebruik van alle tijden en plaatsen is. Dat er een document van dit gebeuren bestaat dat gelekt is, heeft te maken met het amateuristisch geklungel van PS en de wijze waarop Curacao geleid wordt. Dat Etienne Ys het aan de kaak stelt heeft waarschijnlijk te maken met de moeite van PAR (nu coalitie) om commissarissen binnen de verschillende NVs te loodsen om zo de wagens te kunnen cirkelen en stelling te kunnen nemen voor de aankomende verkiezingen.

    Ben benieuwd of het toezichtorgaan corporate governance, Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten, in dit geval ongevraagd, over de naleving van de bepalingen binnen RdK zal berichten. Mischien kan Ruben Suriel met zijn stichting ook nog een schepje bovenop doen.

  5. Het is maar WEER eens duidelijk dat de grootste viezigheid hier in dit “land” voornamelijk uit de politiek en hun zogeheten commissarissen bestaat. Overal wordt er gekonkeld en gerotzooid en houden we vooral graag derden erbuiten, terwijl juist deze derden wel wat zinnigs in het geheel te zeggen hebben. Curacao, en zelfs op afstand ook maar enigszins een vorm van transparantie en eerlijkheid, zijn twee totaal verschillende zaken. Iedereen doet maar wat zoals het uitkomt en het is kennelijk heel gewoon om op de verkeerde stoel en dan ook nog eens met de verkeerde pet op landspolitiek te bedrijven. En het werkelijke probleem, een mega asbest probleem in dit geval, wordt volkomen ondergeschikt gemaakt aan het zoveelste politieke drama en gekonkel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties