27 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Opinie | ‘Curaçao moet solidariteit tonen met gevluchte Venezolanen’

HomeMediaOpinie | 'Curaçao moet solidariteit tonen met gevluchte Venezolanen'

Alfredo Limongi

Alfredo Limongi. Ondernemer uit Venezuela, sinds 2003 woonachtig op Curaçao.

De bevolking van Curaçao vreest dat Venezolaanse vluchtelingen hun banen inpikken. Alfredo Limongi denkt echter dat zij kunnen bijdragen aan de economie.

Curaçao maakt momenteel een ernstige economische crisis door. Het is daarom begrijpelijk dat niet veel mensen oren hebben naar enige vorm van solidariteit met de vele Venezolanen die naar ons land zijn gevlucht.

Maar is het wel verstandig om niet solidair te zijn met de slachtoffers van de catastrofe in Venezuela? Zou het niet beter zijn om hen bijvoorbeeld aan een tijdelijke werkvergunning te helpen? Hieronder zijn enkele redenen waarom dat ook in het belang is van Curaçao.

De kosten van openbare diensten in een land als Curaçao zijn hoog. Het financieren daarvan wordt om twee redenen steeds moeilijker. Allereerst: de natuurlijke bevolkingsgroei neemt af. Dit komt door emigratie, vooral naar Nederland, en door een laag vruchtbaarheidscijfer van gemiddeld 1,7 kinderen per vrouw tijdens haar leven. Om het bevolkingsaantal op natuurlijke wijze stabiel te houden zou dat 2,1 moeten zijn.

De andere reden is de levensverwachting: die is op Curaçao 78 jaar en blijft naar verwachting de komende jaren verder stijgen. Het spreekt voor zich dat het hebben van minder mensen in de productieve leeftijd en de toename van het aantal gepensioneerden financiële problemen oplevert, als belastingverhoging uitblijft.

Het alternatief is belastingen heffen op de mensen die geen belasting betalen. De gemiddelde leeftijd van de mensen die de afgelopen jaren uit Venezuela zijn aangekomen, ligt tussen de 25 en 40 jaar. Dat is een leeftijd waarop mensen in hun productiefste levensfase verkeren. Een ideale groep om bij te dragen aan de economie en dus aan de belastingen, zonder buitensporige kosten te maken op het vlak van gezondheid of pensioenen.

Banen inpikken

Maar op Curaçao heerst de angst dat deze Venezolanen de banen van de lokale bevolking gaan inpikken. Uit een enquête van de Internatio­nale Organisatie voor Migranten (IOM) rond de jaarwisseling, blijkt echter dat deze Venezolaanse migranten bijna allemaal al werken. Alleen betalen ze geen belasting, omdat dit aantrekkelijker zou zijn voor de werkgevers hier.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een hoog percentage terug wil keren naar hun land van herkomst, zodra de omstandigheden dat toelaten. Perfecte kandidaten voor een tijdelijke werkvergunning of verblijfsvergunning zonder verblijfsrechten op te bouwen.

De kosten van het opsluiten van iemand in de barak voor ‘illegalen’ kost Curaçao 350 gulden (176 euro) per dag, aldus de minister van Justitie. Daarbovenop zijn er nog kosten van de dienst immigratie en voor de deportatie van immigranten.

Zou het niet beter zijn om die middelen te gebruiken voor het verhogen van de veiligheid op ons eiland? Niet vergeten moet worden dat verschillende internationale organisaties een groot deel van de kosten van de opvang van Venezolaanse vluchtelingen financieren in landen als Brazilië en Colombia. Een goed humanitair plan op Curaçao kan ook op dergelijke financiering rekenen.

Het juiste doen

De mensen die momenteel Venezuela verlaten, doen dat niet simpelweg omdat zij zoeken naar betere economische of sociale mogelijkheden. Zij doen dat om te overleven, omdat zij een land verlaten dat, ook al is het niet in oorlog, wel alle kenmerken draagt van een gewapend conflict.

Een paar jaar geleden kon niemand zich voorstellen dat een dergelijke situatie zich kon voordoen in een land met zoveel rijkdom als Venezuela. Helaas is geen enkel land veilig voor een soortgelijke ineenstorting, hetzij om natuurlijke, hetzij om politieke redenen.

Een migratiecrisis zoals die van de Venezolanen is een probleem dat verder strekt dan de regio. Dat wordt ook gezien door VN-organisaties die over de crisis hebben gepubliceerd. Curaçao kan beginnen het juiste te doen door vluchtelingen op te nemen in de lokale economie.
Alfredo Limongi. Ondernemer uit Venezuela, sinds 2003 woonachtig op Curaçao.

Bron: Parool.nl

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

  1. Alfredo Limongi, ondernemer, sinds 2003 woonachtig op Curaçao, waarom woont hij niet meer in zijn eigen land om daar solidair te zijn met zijn landgenoten? Dikon abo no ta bibá na Venezuela, pero pafo di dje? Bo ta pidi un Korsou ku ta pober pa ta solidario i abo? Estas sugeriendo que Curazao deberia ser mas solidario con los Venezolanos que huyen del pais i tu que en concreto estas hasiendo, para remediar las sircumstancia malas, como dices?

  2. Een rare stelling om te zeggen dat het toestaan van illegale omstandigheden een land helpt. In tegendeel is bewezen, je land gaat erop achteruit. tekort aan banen voor je eigen bevolking, tekort aan woning voor je eigen bevolking. Het gehele land in “Lock down”. Geen toerisme, je eigen bevolking, beroeps of niet is ten gevolge van CORONA werkloos of thuis en mogelijk afhankelijk van steun (onderstand) betaalt door Nederland. Zoek eens de betekenissen van solidair zijn op en kijk dan of Curaçao in een positie verkeert om daaraan te voldoen. Homber ku ni pa mi mes ku mi jiunan kome mi no tin. Di unda mi ta saka pa poko hende di otro pais? Brasil a saka tur stranjero, Merka meskos, anto ta paisnan grandi, ku plaka o moda. Na Oropa niun pais no ke juda ku esnan wantá na Turkia. Oropa ta pagando diferente pais Afrikano pa tene tur ke subi pa Oropa na Afrika. Griekenland tin hopi den sirkumstanshanan deplorabel. Italia no ke laga niun drenta. Asina tin jen di pais ku di un forma o otro no ke duna aseso pa nan pais. Bulgaria a sera su frontera. Hungria tamber a sera frontera. Hulanda ta ningando pa laga 500 mucha jega o pa buskanan trese Hulanda.

  3. Solidariteit. Wat betekent dat eigenlijk? De erkenning van het recht op een bestaansminimum voor iedereen en de financiering van dit recht door iedereen ; het dan solidariteit onder beperkende voorwaarden (arbeid, bereidheid, inkomensonderzoek). Het zijn er volgens het “van Dale woordenboek 8. Nog korter van de 8 is deze hier. Solidariteitsbeginsel betekent dat alle inwoners van een land en zij die solidariteit verwachten meebetalen AAN DE KOSTEN VAN DE solidariteitspersonen EN HUN VERBLIJF HELPEN BEKOSTIGEN ( ZIE HET BELASTING BETALEN, SOCIALE LASTEN DRAGEN ETC, aan hun behoeften helpen voldoen. Curaçao is zelf in verwachting dat het van Nederland financieel hulp krijgt. In feite betekent dit dat Curaçao met de bedelende hand omhoog gehouden verwacht dat Nederland coulant en welwillend, zachte of harde voorwaarden of niet stelt, gift of lening al dan niet, voldoet aan de behoeften van haar volk en noden. Volgens mij betekent dat dat Curaçao blut is ofwel geen middelen heeft om aan de behoeften van haar volk te voldoen. Laat staan aan die van Venezolanen of welk volk dan ook. Met welk modus is geen vraag. Vraag is, met welk geld als je dat niet hebt en afhankelijk bent van Nederland, het Europese Gemeenschap, het IMF en zo door. Homber pa nos por kome i paga nos mesternan nos ta hinkando rudia pa Hulanda pidiëndo pa plaka. Hulanda ta birando kara den otro direkshon ora di deportashon. Kiko bo ke pa Hulanda hasi? Bisa foei,:” U moet meer solidariteit en compassie tonen” siëndo dia ku Korsou a pidi pa juda ku e ilegalnan di Venezuela Hulanda a bisa,:”Dat is uw zaak hoe u dat regelt”.

  4. Heel veel ydk betalen ook geen belasting, oa kleine aannemers. Alle jamaicanen haitianen betalen geen belasting, kijk naar de huishoudelijke hulpen.

  5. Daan, Ben geen econoom maar als er al te weinig banen zijn dan zullen er meer werkelozen zijn. De economie zal er niet door worden gestimuleerd. En zoals je zelf zegt. Venezolanen sturen geld terug naar de familie. Hun illegale huur komt ook bij iemand terecht.

  6. Ik zou het andersom bekijken. Als ze niet illegaal zouden zijn en niet minder dan een minimumloon zouden verdienen en bovendien niet hoeven te schuilen, dan vloeit dit geld weer terug in de economie.
    De werkeloosheid is hoog omdat de economie neerwaarts gaat, niet omdat er venezolanen zijn die illegaal werken en wonen hier. Het is andersom: zorg dat ze niet langer illegaal zijn en de economie wordt gestimuleerd met meer werkgelegenheid tot gevolg. Daar gaat nu juist het artikel over.
    Misschien is er een macro-econoom die hier op kan reageren?

  7. Ze komen hier om te werken, om met hun geld zichzelf maar ook de familie in Venezuela te onderhouden.

    Dus als ze legaal zouden zijn gaat al hun geld naar Venezuela..

  8. 1 op de 4 cur is werkeloos.
    Deze venezolanen werken voor minder dus worden ze aangenomen.
    We moeten onze eigen mensen beschermen.
    Deze mensen betalen geen belasting! Wonen miserabel en sturen al
    Hun geld naar venezuela.
    Dragen absoluut niet bij aan de economie van het land!

  9. @Daan: op humaan gebied zou ik het nog enigszins met je eens kunnen zijn, maar het volgende:

    Het gaat niet lekker in een land omdat er een groep rovers aan het hoofd staat. Er wordt zoveel geroofd dat er voor het volk nagenoeg niets overblijft.
    Het buurland geeft deze economische vluchtelingen toegang tot hun land. Hierdoor vertrekken een stapel tegenstanders van het regime naar het buurland. Het regime krijgt minder weerstand en gaat verder met roven.

    Stel nu dat niemand het land mag verlaten.
    Het volk wordt boos want er is niets te bikken, schiet een paar leiders dood, nog een paar onder de guillotine en de rommel is opgeruimd.

    Nogmaals, humaan is het, maar of het een oplossing is? Ik weet het niet.

  10. @BrianS denkt net als de politici. Het artikel is duidelijk. Zon’n 15% van de bevolking is Venezolaans. Ik schat dat 10% hier ongedocumenteerd is. Die werken nagenoeg allemaal maar betalen geen belasting, en zijn ook onverzekerd. Ze verlaten daarnaast nauwelijks hun kamers uit angst voor de razzias en controles van de politie. Dus verteren ze ook niet.
    Bovendien, en dat is nog belangrijker, worden Venezolanen momenteel gezien als economische vluchteling, maar dat is niet zo. Ze komen hier om te werken, om met hun geld zichzelf maar ook de familie in Venezuela te onderhouden, kortom om te kunnen overleven.
    Ik sta helemaal achter het artikel. Het is precies wat ik al een paar jaar zeg. Het verlenen van tijdelijke verblijfsstatus en werkvergunningen zou een goede stimulans zijn voor de economie.

  11. Er is al een grote werkeloosheid op Curacao, Waarom dan Venezolanen werkvergunningen geven? Veel spreken ook alleen Spaans..
    En waar moeten ze wonen? Wanneer je ze vergunningen geeft dan zullen er meer komen en ze zullen blijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties