28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | De Antillen, Griekenland en het IMF

HomeLandenArubaOpinie | De Antillen, Griekenland en het IMF

Door Freek van Beetz | OpinieZ

De Antillen, Griekenland en het IMF
De Antillen, Griekenland en het IMF

Bij alle tumult rond Griekenland moet ik terugdenken aan mijn ervaringen in de Nederlandse Antillen in 2001 en 2002. De toenmalige Antilliaanse regering, een brede en daardoor ook wankele coalitie, voerde een groot en ingrijpend financieel-economisch herstelprogramma uit.

Het IMF was verzocht om de regering daarin bij te staan en Nederland zou, bij een goed verloop van dat programma, in tranches financiële steun (begrotingssteun en schuldenverlichting) verlenen. Daarnaast zou Nederland, om de sociaal-economische gevolgen te verzachten van de rigoureuze maatregelen uit het programma (o.a. afslanking van het ambtenarenapparaat met 35%, terugdringing begrotingstekort, belastingmaatregelen), een aantal investeringsprojecten financieren. De stagnerende economie zou daarmee een impuls krijgen.

Als adviseur van de Antilliaanse minister-president, wijlen Miguel Pourier, een buitengewoon beminnelijk en integer politicus (fiscalist, consultant), was ik belast met de wekelijkse rapportage en advisering aan de Antilliaanse ministerraad over de voortgang van het herstelprogramma.

Na verloop van tijd begon die voortgang te kraken: het relatief kleine ambtelijke apparaat raakte overbelast, ook al door aanvullende eisen vanuit het IMF. De toegezegde Nederlandse steun bleef uit of werd op een geblokkeerde rekening bij de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen gestald, maar het effect was hetzelfde: het land liep financieel vast, motivatie en draagvak smolten weg.

Het IMF en Nederland wilden niet afwijken van de afgesproken lijn en toonden zich weinig geneigd in te spelen op gewijzigde omstandigheden, vooral na 11 september 2001. Sterker nog: die gebeurtenissen leidden tot nog meer eisen en opdrachten en tot een nog zwaardere belasting van de kleine overheidsorganisatie. Vanuit het bestuur van het IMF was gewaarschuwd voor de beperkte capaciteit van kleine (eiland)economieën, maar de staf van het IMF ging daaraan voorbij en toonde ook weinig begrip voor reguliere politieke procedures.

Ook het toenmalige Nederlandse kabinet hield halsstarrig vast aan de gemaakte afspraken. De partij van Pourier verloor vervolgens de verkiezingen en de verhouding met Nederland was voor jaren verzuurd. Ik heb deze episode uitvoerig beschreven in mijn boek “Het einde van de Antillen”, (Eburon, Delft). Pas in 2005 erkende Den Haag dat Pourier in de steek was gelaten.

Nu Griekenland voor de uitvoering van draconische maatregelen staat (de Griekse situatie is overigens vele malen dramatischer dan die van de Nederlandse Antillen in 2001), herken ik dezelfde mechanismen en valkuilen: rigoureuze ingrepen in de economie, de verwachting dat alle voorgestelde maatregelen getrouw zullen worden uitgevoerd en tot de beoogde resultaten zullen leiden.

Maar ik denk dat bij alle voorgestelde ingrepen te weinig rekening wordt gehouden met diepgewortelde sociale en culturele factoren en met weerstand onder de bevolking en in de bureaucratie. Met dogma’s en rigide modellen krijg je Griekenland niet op de rails. Daarvoor is wijsheid en verbeeldingskracht nodig, geen gestold beleid.

Joseph Stiglitz zei over de behandeling van het IMF van landen in terminale economische omstandigheden: “Het is alsof de patiënt in het ziekenhuis komt voor een chirurgische ingreep, maar dan verplicht wordt een aderlating te ondergaan.” In die geest had Europa voor quarantaine -een tijdelijke(?)Grexit,- kunnen kiezen, ook al om besmettingsgevaar te voorkomen.

Bron: OpinieZ

6 reacties

  1. Je kunt nog zulke leuke plannen hebben, maar wanneer het ambtenaren systeem en de politiek zo door en door corrupt zijn als in Griekenland en Curacao……dan kun je proberen wat je wilt, maar je krijgt een economie nooit meer op de rails.
    Alle plannen van IMF, EU etc gaan uit van geen corruptie. Helaas is Griekenland, net zoals Curacao, corrupt tot op het bot. Dan valt er geen eer te behalen en dan is het ook logisch dat geldschieters afhaken. Waarom geld geven als het geld direct in de achterzakken verdwijnt ?

  2. Nou Stanley, als de domme Anitilliaan niet meer bestaat (vreemd, ik kom hem dagelijks tegen) hoe kan het dan dat Eindhoven vluchten vanuit Curacao moet weigeren omdat Curacao niet in staat is om drugssmokkelaars van vluchten naar Nederland te halen?

    Is het dan de slimme Antilliaan die stemt op een partij waarvan Jamaloodin, Schotte, Constantia gevangen hebben gezeten en nog verdachte zijn, net als de oerlelijke payaso oude Thode met zijn piepjonge renta-latina, Thode: vader van een drugscrimineel en broer van een fraudeur?

    Stanley, wake up!

  3. Zoals alle integere personen ging de heer Pourier, er vanuit dat zijn moederland hemm zou steunen. Zo ook don Martina. Man liepi. Nederland kijkt altijd wat hun goed uitkomt. Een advies die ik heb voor de toekomstige regeringen, u staat sterk. Probeer corruptie tenbestrijden. Hou uw bevolking voor ogen. Zal ons lukken. De domme n Antilliaan, is er niet meer. Ik ben er een v an.

  4. Griekenland: 300 maal groter dan Curacao
    Griekenland: 70 maal meer inwoners dan Curacao
    Griekenland BNP 135 maal groter dan van Curacao.

    Als ik hetzelfde stuk schrijf als adviseur van de burgemeester van Rozendaal (1.500 inwoners en 28km2) zal iedereen roepen: “ja, maar je kunt Rozendaal niet met Curacao vergelijken.” De rest mag u er zelf bij bedenken.

  5. Ik weet niet of Freek gelijk heeft en Nederland van gemaakte afspraken had moeten afwijken, vermoedelijk wel.

    Maar ik reageer hier vooral om even terug te denken daan Miguel Pourier, een buitengewoon amabel, intelligent en vooral integer man.

    Toen Curacao een zelfstandig land werd, werd onze eerste premier een vreemdgaande, doodrijdende, verzekerings- en creditcardfraude plegende witwassende, belastinggeld verkwisten en valse aangifte plegende mislukte MAVO scholier.

    Waarmee Curacao de overtreffende trap van de bananenrepubliek werd.

    Wat een contrast met Miguel Pourier.

  6. Dank u voor de inzichtelijke analyse. Nederland heeft premier Pourier onvergefelijk en laaghartig in de steek gelaten. Waarom begrijpen wij nog steeds niet. Nederland houdt zich ook niet aan alle afspraken met Brussel. Dijsselbloem en Timmermans op belangrijke posten geven die ruimte. De waarheid wordt dan ook regelmatig verfraaid gepresenteerd. Opstelten en Gerrit Zalm zijn daar schoolvoorbeelden van. Renée van Aller &John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties