26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Duurzame ontwikkeling Oostpunt (2)

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorOpinie | Duurzame ontwikkeling Oostpunt (2)

Door Roel Bijkerk

Oostpunt Duivelsklip | Foto Willy Maal

In 2011 heb ik met dr. Mark Vermeij gesproken over ‘Oostpunt’. Mark Vermeij is een internationaal werkzame koraalonderzoeker, verbonden aan Carmabi en aan de Universiteit van Amsterdam en toentertijd ook aan de Universiteit van Hawaï. De situatie is kortgezegd dat het rif bij Oostpunt een van de heel weinige riffen ter wereld is waar de koraalstand niet achteruit gegaan is.

Het uitzonderlijke karakter van het rif bij Oostpunt wordt ook internationaal onderkend. Het is algemeen bekend dat er vele jaren strijd en rechtszaken zijn over de mogelijke ontwikkeling van Oostpunt. Vermeij gaf aan dat hij gesproken heeft met verschillende partijen zoals National Geographic en het Environmental Defense Fund.

Deze partijen zijn financieel daadkrachtig en zij kopen – al dan niet in combinatie – bijzondere natuurgebieden met als doel dat deze geconserveerd en beschermd worden. Het rif bij Oostpunt kwalificeert als een zeer bijzonder natuurgebied.

Er was serieuze interesse bij deze internationale partijen om een deel van het terrein van Oostpunt aan te kopen om daar een natuurpark van te maken. Het doel van het natuurpark was met name het beschermen van het ‘onderwatergedeelte’. Een aanzienlijk deel van het terrein van Oostpunt zou buiten dat park kunnen vallen.

Het bedrag van Naf. 60 miljoen is genoemd als mogelijke koopsom van het terrein bestemd voor het natuurpark bij Oostpunt. Dit zag slechts op een gedeelte van het terrein van Maal.

Oostpunt Lagun Blancu | Foto Willy Maal

Dit leek mij een goed idee; het zeer bijzondere rif bij Oostpunt zou behouden kunnen blijven en Curacao wordt verrijkt met een natuurpark hetgeen een extra basis levert voor duurzaam toerisme en wetenschappelijk onderzoek.

Verder zou Maal een eind kunnen maken aan al zijn rechtszaken en zich bezig kunnen houden met iets meer positiefs. Maal heeft als ik mij niet vergis al iets van Naf. 20 miljoen van de Curaçaose overheid gekregen als schadevergoeding wegens het belemmeren van ontwikkeling op zijn terrein. Hij zou er in deze opzet nog Naf. 60 miljoen bij kunnen krijgen en ook al moet je dat met 2 zussen delen dan krijgt ieder nog een mooi bedrag in handen.

Daar komt bij dat een aanzienlijk deel van zijn terrein buiten de koop ten behoeve van het natuurpark zou kunnen vallen en Maal dat terrein mogelijkerwijs zou kunnen ontwikkelen of verkopen. Het leek mij dus ook voor Maal een aantrekkelijke oplossing.

Mark Vermeij vroeg mij of ik dit met Willy Maal wilde bespreken.

Op mijn instigatie is toen Jaap Dicke van Caresto er bijgehaald om deze mogelijkheid verder te begeleiden mocht de familie Maal interesse hebben.

Ik heb dit vervolgens telefonisch aan Willy Maal voorgehouden, met naam, toenaam en indicatie van de mogelijke koopsom en ik heb Maal om een persoonlijk onderhoud verzocht.

Kort nadat ik met Willy Maal gesproken heb heeft Mark Vermeij hem in aanvulling op mijn gesprek een brief verstuurd.

Ik citeer uit die brief:

“… I have contacted various internationally respected NGO’s that have ample experience in purchasing and managing large areas to protect some of nature’s most special ecosystems. Exemples include National Geographic, Envrionmental Defence Fund, Marine Conservation Fund, the Nature Conservancy and several respected persons have declared serious interest to contribute to a purchase of the Eastpoint area. Rather than lengthy debates and legal battles, I believe that with these organizations and people, a substantial amount of money could be raised that would be used to purchase your land and make it a conservation area or national park to preserve the pristine state of both the terrestrial and marine environment.

While the text above outlines the greater idea, there are numerous details that could and need to be talked about. I can only say that there would be sufficient flexibility to accommodate whatever wishes you might have e.g., whether there are certain areas that you would like to keep in your possession.”

Die brief is overigens niet namens Carmabi verstuurd maar namens Vermeij in persoon, en mede namens het Marine Conservation Institute, EDF (Environmental Defense Fund), The Nature Conservancy, National Geographic en UNCW.

Maal gaf vervolgens aan geen enkele interesse te hebben, ook niet om er maar over te praten. Ik dacht, jammer dat niet voor deze oplossing voor Oostpunt gekozen wordt. Verder heb ik me er niet meer mee bemoeid omdat het duidelijk was dat Maal geen enkele interesse had voor deze oplossing.

Dat mijn poging toentertijd nu door Willy Maal (publiekelijk) uitgelegd wordt ter ‘onderbouwing’ dat Carmabi zelf Oostpunt wil ontwikkelen en verhandelen kan ik niet plaatsen.

Ik twijfel er niet in het minst aan dat het belang van Vermeij en Carmabi met betrekking tot Oostpunt gericht is op het behoud van het bijzondere rif en niet op het zelf ontwikkelen van Oostpunt. Dat Vermeij getracht heeft tot een elegante en duurzame oplossing voor Oostpunt te komen is mijns inziens prijzenswaardig.

Ik vind het jammer dat zijdens Maal hier geen enkele interesse voor was en ik vind het ook jammer en onterecht dat Vermeij en Carmabi nu verweten wordt uit eigen belang te handelen en zogenaamd Oostpunt zelf te willen ontwikkelen. Dat was toen zeker niet de bedoeling.

Roel Bijkerk,
Curaçao

11 reacties

  1. @hoedanook
    Dus omdat het in het AD stond was dat waar?
    Dat was een baggerstuk.
    Rectificatie eisen is nog geen gelijk hebben.

    Misschien moeten betrokkenen eens om tafel gaan zitten en praten. Nu worden, zoals zo vaak, allerlei zaken uit het verband gehaald. Zaken die al lang achterhaald zijn worden weer als feit naar voren gebracht.
    Ga met open mind praten. Lijkt me productiever dan te jammeren. Als je e.e.a. leest zou je bijna vergeten dat dit volwassenen zijn.

  2. In 1996 was ik op vacantie op curacrim en bezocht ik Oostpunt. Bij binnen komt op het terein zag ik aan de linkerkant een gigantis stuk terein waar aan de infrastruktuur werd gewerkt, overal waren wegen uit gevlakt en kompleet van stoepranden voorzien en aangelegde riolering, alleen het asfalt ontbrak, ook was er op elk kavel een betonen electra kast geplaatst. Ik denk dat voor deze voorzieningen en de jaren lange tegenwerking cq stagneeringen door ministers en hoge ambtelijke geldwolfen die 20 miljoen is betaald. Bij mijn weten heeft A Godett het toen ff met een sneltreinvaart voor dhr Maal geregeld, in die zelfde tijd heeft Godett ook ff die vergoeding waar van der Valk al jaren op zat te wachten ook 20 miljoen en het stuk bouwterein naast mambo geregld, je zou toch moeten denken dat die Godett toch ook tot aan ze nek gevuld moet zijn met deze wondermooie bemiddelingen!?. Of is Anthony allang weer een leegenist, aangezien hij weer soep maakt voor de verkoop?, net zo als Cooper zogenaamd leeg is met zijn verkoop van afslankmiddelen.

  3. Ik heb het gehele verhaal niet gelzen.
    Maar dit is ook met Ecuador gedaan om in een bepaalde olierijke gebied niet te exploreren. En het werkte .
    Zoiets kan dus met oostpunt. Doen dus Maal.
    Doe het voor Cur. Amor a la patria.

  4. @Ffp
    Verhaaltjes zijn een leuk tijdverdrijf, waar het om gaat zijn de feiten. Voormalig Minister VVRP, Camelia-Römer, geeft in een uitvoerige brief een weerlegging van wat Carmabi en aanhang beweerd. Tevens verlangt zij een rectificatie.

  5. Brian echt wel maar ik schreef duidelijk Stichting oprichten onder eigen beheer dus Maal regelt alles zelf en kan dus ook salaris declareren.
    “”””Ze kunnen ook een Stichting oprichten onder eigen beheer en deze geld gebruiken om deze arme kinderen te helpen””””

  6. LaStiwz ja in dit geval is het Maal, toen was die x2 een X kwadraat en jij had 2 maal (2x) gerekend hahahahaha van Kwadraat weet jij niets dombo.
    “”””Maal heeft als ik mij niet vergis al iets van Naf. 20 miljoen van de Curaçaose overheid gekregen als schadevergoeding wegens het belemmeren van ontwikkeling op zijn terrein””””

  7. @Enri, Als je het geld niet aanneemt dan verdwijnt het toch wel weer. Dan gaat een minister die 3 weken is aangesteld op wereldreis zonder enige reden, Krijgt een dictator bij een stichting een salaris van 30 duizend per maand en ga maar zo door.

  8. Als Maal een beetje menselijk was had ze deze geld niet aangenomen. Het is gemeenschapsgeld, van een gemeenschap waar heel veel kinderen in een on menswaardige situatie leven.

    Ze kunnen ook een Stichting oprichten onder eigen beheer en deze geld gebruiken om deze arme kinderen te helpen.

  9. Het geen mr. Bijkerk beschrijft lijkt veel meer plausibel en met een groter waarheidsgehalte dan wat de heer Maal zou willen doen geloven! ,

  10. Dit verhaal zou bijna geloofwaardig zijn ware het niet dat de AD op 21 juni schreef: “De mede door de overheid gesubsidieerde stichting Carmabi blijkt de organisatie te zijn die – achter de rug van de regering van Curaçao om – het United Nations Environment Programme (Unep) trachtte te bewerken met volgens minister Suzy Camelia-Römer ‘welbewuste misinformatie’.”
    De heer Blijkerk probeert nu omdat alles in de publiciteit is gekomen er een ‘andere’ draai aan te geven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties