26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Ron Gomes Casseres | Een lange hete zomer

HomeAuteursOpiniesColumn Ron Gomes Casseres | Een lange hete zomer

Door Ron Gomes Casseres

Door Ron Gomes Casseres
Door Ron Gomes Casseres

Schoolleerlingen en nieuwsmedia kijken beiden uit naar de zomervakantie. Leerlingen omdat ze dan niet elke dag vroeg naar school moeten; nieuwsmedia omdat het dan ook doorgaans komkommertijd is, en er weinig nieuws te rapporteren valt.

Daar heeft deze zomer niet aan meegewerkt, internationaal noch lokaal.

Oververhitting
In Israël leidt de ontvoering en daarna de moord op enkele geheel onschuldige jongeren tot een langdurige en tragische oorlog tussen dat land en terroristen in Gaza. De gevolgen van die oorlog zijn niet anders dan verschrikkelijk te noemen, maar ook het terrorisme dat tot deze oorlog leidde is volstrekt onacceptabel.

Ook volstrekt onacceptabel in een beschaafde wereld was het neerschieten van Malaysia 017, en wij treurden samen met onze Koninkrijkspartners om het verlies van zoveel levens en vreugde, evenals om de mensonterende omstandigheden direct na deze tragiek.

Twee vliegtuigen, één in het Verre Oosten en het andere in Afrika, crashten daarna, en daarmee is dit het onveiligste jaar in het luchtverkeer geworden sinds 2005 – en net gedurende die zomervakantie.
Dichter bij huis de eveneens verschrikkelijke aanslag op Hato tussen twee lokale bendes, waarbij vier geheel onschuldige gewonden vielen: in the wrong place at the wrong time, heet het dan, maar dat is een heel schrale troost.

Een minister-president ging in hongerstaking om handelingen van de Koninkrijksregering te protesteren, maar zijn Nederlandse partner trok zich daar helemaal niets van aan.

Buitenlandse zaken is wel een aangelegenheid van het Koninkrijk. Daar leek echter de Koninkrijksregering de Arubaanse regering in de steek te laten toen Venezuela duidelijk uitvoering gaf aan haar dreigementen richting vooral Aruba en Curaçao.

En dan natuurlijk de aanhoudingen en rechtszaken betreffende de moord van Helmin Wiels. Magnus en Maximus bestreden elkaar voor aandacht, en het is jammer dat het Romeinse Colosseum niet beschikbaar was. Eigenlijk is het geen lange hete zomer geweest, maar een ontiegelijk oververhitte en moeilijke zomer.

Wat afkoeling
Natuurlijk was er ook zo nu en dan wat afkoeling van die hitte. Gedurende de eerste zes maanden van het jaar waren er meer overnachtingen, maar een enigszins lager aantal toeristen.

Hopelijk zal dat laatste weer optrekken als gevolg van meer KLM-vluchten en de welkome vluchten vanuit New York door JetBlue.

Denk aan de eerste successen (succesjes?) van ‘Ta Basta Awor’ en aan Politur, die succes schijnt te hebben met de beveiliging van toeristen en baaien. En aan het feit dat het vliegverbod van Venezuela binnen enkele uren door datzelfde land werd opgeheven.

Er waren ook andere ontwikkelingen die de burger moed geven: de aankondiging van een tweede megapier, waarvoor nu metingen onderzee plaatsvinden; de voorbereiding voor de bouw van HNO vordert; na jarenlange onderhandelingen is er licht aan het einde van de Oostpunt-tunnel en er werden 600 wortelstokken geplant van 10 wijnsoorten zodat we binnenkort ook onze eigen Châteneuf-du-Hato hopen te drinken.

Maar de echte afkoeling van deze oververhitte zomer komt natuurlijk van het luchthavengebouw zelf, waar we nu lekker en duur afgekoeld kunnen inchecken.

Onder de oppervlakte
Een dergelijke afkoeling is echter van korte duur, en koelt alleen de oppervlakte af. Om werkelijke verandering te bewerkstelligen, moet er ook onder de oppervlakte veel gebeuren, en dan niet incidenteel maar structureel.
‘Ta Basta Awor’ en Politur werken op symptomen aan de oppervlakte, maar een structurele preventieve aanpak laat op zich wachten. Veel daarvan moet op scholen gebeuren, maar juist voor het onderwijs is de ‘levensduur’ van een minister het kortst en missen we een integraal langetermijnbeleid.

Sport houdt de jeugd ook goed bezig, maar het sportbeleid is een speelbal geworden van niet-sporters.
We juichten toe dat Venezuela het vliegverbod introk en met tamtam gaven we te kennen dat we neutraal willen zijn. Zou het niet ook op zijn plaats zijn geweest de ordinaire druk officieel af te wijzen die Venezuela heeft toegepast (een gewezen VN-vertegenwoordiger van Venezuela noemde zijn land in dit verband ‘imperialistisch’) om de veranderde opstelling van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken te bereiken?

Wat zou er allemaal niet geschreeuwd zijn indien diezelfde druk van Nederland of van de Verenigde Staten afkomstig was!

En maken we ons geen zorgen om onze relaties met het ‘deeply disappointed’ grote buurland ten noorden dat wij ook zo graag tot goede vriend willen behouden?

Communiceren
Natuurlijk kan het niet allemaal gelijktijdig gebeuren en uiteraard zijn er prioriteiten en zaken die om een urgente aanpak vragen. Het heeft echter ook evenzeer te maken met de wijze en mate van communicatie met de burger, met de bevolking.

De bevolking moet de overtuiging hebben dat niet alleen de symptomen van de ziekte urgent worden bestreden, maar dat ook de ziekte zelf met de nodige urgentie wordt aangepakt. En het is de geloofwaardigheid van de gezagsdrager die er onder lijdt als dat niet effectief wordt gecommuniceerd.
Goede communicatie betekent steeds en continu in contact te zijn met de gevoelens van de bevolking en niet alleen of voornamelijk wanneer er crises zijn.

Dan gaat het ook om visie, beleid en uitvoering van beleid duidelijk en herkenbaar te maken, en niet alleen om stoere taal te gebruiken gepaard gaande met mooie slagzinnen.

Regering en gezagsdragers dienen niet alleen zo nu en dan een persconferentie te houden, maar steeds en geregeld gebruik te maken van traditionele en moderne media om alle lagen van de bevolking te bereiken, zowel partijgenoten als vooral zij die dat niet zijn. De politieke oppositie doet dat overigens wel continu en heel effectief voor hun eigen doelstellingen.

Weer normaal
De vakantie is voorbij, ouders halen opgelucht adem, de scholen zijn weer open, de bursalen zijn vertrokken, het verkeer is ’s morgens weer abominabel, de pers belt weer met de vraag van ‘Heb je écht niets voor me?’, het begint weer normaal te voelen.

Dat is maar goed ook: veel meer van die oververhitte zomer zou ons land niet kunnen verdragen. Al die hitte is ook vermoeiend, uitputtend zelfs, en houdt ons vaak af van het vele dat moet gebeuren om van ons land een beter Curaçao te maken, een beter Curaçao voor iedereen.

Door Ron Gomes Casseres

Lees hier meer van de hand van Ron Gomes Casseres

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties