28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Fabeltjes of realiteit?

HomeAuteursOpiniesOpinie | Fabeltjes of realiteit?

Marguérite Nahar | Fabeltjes of realiteit?

Staten vergaderen over Guandong Zhenrong | foto Jeu Olimpio (AD)
Fabeltjes of realiteit? | foto Jeu Olimpio (AD)

Uitgangspunt: Beweerdelijke besteding door GZE van USD56,000,000.—aan front end engineering (d.w.z. vóórstudies doen vanuit diverse invalshoeken, om in een rapport te verwerken). Dus geen feitelijke engineering voor het tot stand brengen van iets tastbaars en zichtbaars.

Hoe goedgelovig is het Curaçaose lezerspubliek, nee hoe goedgelovig worden wij verondersteld te zijn om alles klakkeloos als zoete koek te slikken wat onze grote leiders ons voorhouden? In de lokale pers en via de radio zijn wij “gewaarschuwd” dat wij nu reeds bloot staan aan betaling van schadevergoeding aan GZE, want GZE heeft (beweerdelijk!) reeds 56 miljoen USD uitgegeven aan “front end engineering”.

Op 15 september j.l. werd het MoU ondertekend, als wij ervan uitgaan dat GZE reeds de volgende dag zou zijn begonnen aan hun vóórstudies, dan zou GZE op 16 november j.l. (dus zelfs voordat de HoA was ondertekend) in twee maanden tijd 56 miljoen USD hebben gespendeerd aan die voorstudies? Dit komt neer op 28 miljoen USD per maand, oftewel gedeeld door 30 dagen op USD.933,333.– per dag. Bij een 8-urige werkdag komt dat neer op USD116,667.—per uur met een work-force van 466 m/v, die elk per persoon USD250,– per uur betaald heeft gekregen. Met andere woorden 466 m/v hebben twee volle maanden lang onafgebroken, inclusief de zon- en zaterdagen aan die voorstudies gewerkt, tegen een uurtarief dat buitengewoon hoog boven het marktconforme tarief in de lokale valuta van China ligt.

De vraag rijst: 1. Waarom heeft GZE dat bedrag gespendeerd als GZE zelf nog geen helderheid kon geven over alle financiële plaatjes verbonden aan de modernisering van de Isla op het moment dat de HoA op zaterdag 18 november 2016 werd ondertekend. Er werd immers een peildatum van 17 december bepaald in de HoA voor het verschaffen van helderheid.

Vraag 2: Als GZE zo modern uitgerust is, met zo’n geweldige omzet op de oliemarkt en specialistische kennis van alles wat er omgaat in dat hele marktgebeuren, waarom is het dan nodig geweest om aan externe consultants 56 miljoen USD te betalen voor het inwinnen van kennis en informatie d.m.v. de gepleegde vóórstudies (die befaamde front end engineering)

Vraag 3 die rijst is: Zijn de rapporten reeds gereed en kunnen die (zoals is overeengekomen in artikel 5.3 en 5,4 van de HoA aan RdK overgelegd worden voor inspectie en evaluatie door RdK.

Vraag 4 die rijst is: Heeft RdK reeds per de datum van 16 september 2016 (ruim twee maanden voordat de HoA werd ondertekend) enig verzoek om deze vóórstudies te doen verrichten tot GZE gericht, of heeft RdK zonder de ontvangst van enig verzoek van die strekking van GZE, een akkoordbevinding van die strekking afgegeven aan GZE, zonder de gebruikelijke en voorgeschreven werkwijze bij RdK te volgen, welke inhoudt dat er een “purchase order” is afgegeven op basis van een uitgebrachte offerte.

Vraag 5 die rijst is: Waarom is GZE zo hals-over-kop begonnen met het (beweerdelijk!) spenderen van gigantische bedragen aan vóórstudies, terwijl er een ontsnappingsclausule is opgenomen in het MoU dat beide partijen van alle verplichtingen ontheven zouden zijn als er niet binnen 2 maanden een bindende overeenkomst zou zijn gesloten. Pikant detail: de HoA is na de datum van 16 november 2016 gesloten, dus na de termijn van twee maanden.

Laatste vraag: Geloven GZE, RdK en het MDPT werkelijk dat men op Curaçao zo goedgelovig en naïef is om dit allemaal als zoete koek te slikken?

Marguérite Nahar,

Juriste Marguérite Nahar was tot medio oktober extern juridisch adviseur van Refineria di Korsou (RdK)

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

  1. Jos er zijn geen andere MILIEUEISEN dan die waaraan ISLA aan had moet voldoen. De overheid moet ook toezien en GZE dwingen om aan alle gestelde eisen te voldoen. Anders zijn ze ook in overtreding.

  2. SMOG en de milieudienst kunnen wel wat, en dat is het ijzer smeden als het heet is. De Chinezen staan niet voor niets te popelen om de raffinaderij over te nemen, voelen ze de WO111 aankomen? De Chinezen hebben alles allang goed doordacht, daar zijn ze Chinezen voor. Onderschat ze niet..

  3. Zo werkt dan niet Enri.
    De Chinezen moeten eerst akkoord gaan met de milieueisen, doen ze dat niet dan kan Curaçao ze echt niks maken. Snap je het nu?

    De Chinezen moeten dus zwart op wit bevestigen dat ze alle verantwoordelijkheid omtrent milieuvervuiling door hun toedoen op zich nemen!

  4. Jossy dat zijn de daklozen, Kijk maar eens naar onze CHOLLERS. Zijn ze beter dan die KOOIMENSEN IN Hong Kong? Laad die Belgen maar EENS in eigen tuin kijken naar hun JUNKIES DIE STERVEN DOOR HET KOUD ALS HET GAAN VRIEZEN.

  5. SMOG heeft niets te zeggen, dat is niet hun taak . Laat die GZE maar komen en de MILIEUEISEN OVERSCHRIJDEN. Dan wordt die GZE voor de rechter gesleept en veroordeeld. Ze hebben wel geld om te betalen.

  6. Eigenlijk zou ik graag van mw. Nahar horen in hoeverre volgens haar 17.1 over de bevoegdheid van de ondertekenaars geldt.
    Verder moet ik steeds aan de schone beloftes van China bij de overdracht van Hong Kong denken, waar niets van terechtgekomen is als het ze niet uitkomt.

  7. Elmer, dat is e’m juist. Misbruik maken van de positie waarin Curaçao zich bevindt? Bevoorrechte positie of locatie maakt geen moer uit. Regels en Wetten staan daar boven. Ik ben er niet tegen vooruitgang maar wenst wel duidelijkheid omtrent de milieuregels.
    Sinds wanneer is China filantroop geworden? In het rijke Hongkong/China wonen veel mensen in kooien anno 2016!

    http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1382512/2012/01/20/De-kooimensen-in-het-rijke-Hong-Kong.dhtml

  8. Jos Jos Jos en Marguérite

    Kennelijk hebben jullie er geen kaas van gegeten.
    China doet dit uit noodzaak om het land kunen garanderen van de aflossingen van Venezuela dat veel centes heeft geleend eh?
    En wij zitten in een bevoorrechte positie en locatie om een goeie service te bieden en daar tegen over werk gelegenheid te scheppen/garanderen en de economie een boost te geven.
    Om maar een voorbeeld te geven SEL Maduro & Sons heeft vorige maand 12 werkenemrs moeten ontslaan vanwegen het uitblijven van betaling van PDVSA. Waarom denken jullie dat er een beslaglegging was geweest ?

    Jullie zitten niet in het vak dus zolas mijn oma altijd zegt “zit aan de kant en observeer”

  9. SMOC / Milieudienst stonden erbij en keken ernaar? Eigen schuld dikke bult? Ongeïnteresseerd, onkunde, naïef? Weet het niet.
    Eigenlijk had Whiteman, SMOC en de milieudienst bij de onderhandelingen moeten betrekken, zo doen beschaafde landen dat!

  10. Er wordt alleen maar over en weer cadeautjes overhandigd..
    SMOC / milieudienst stel vragen a.u.b., nu kan het!
    Straks zit Curaçao voor 40 jaar in de shit? Protesteren heeft dan geen zin, Curaçao is verloren?

  11. Haastige spoed is zelden goed en er kleeft altijd wel een luchtje aan.
    Neem de tijd om alle voor en nadelen eerst goed te bestuderen, dat voorkomt heel veel ellende in de toekomst.
    Sopi pura ta sali salu.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties