Opinie | Gemiste kans op economische autonomie Curaçao

Door Sven Rusticus, Orlando Meulens en Lex Veerkamp

GreenTown plan B

De keuze van de regering van Curaçao om de raffinaderij te verkopen aan de Klesch Group, zonder het scenario van een eiland zónder raffinaderij te onderzoeken, is een vorm van onbehoorlijk bestuur en in strijd met het Besluit in de Staten van Curaçao om juist wél het alternatieve scenario te onderzoeken.

GreenTown Curaçao Development Company (verder afgekort als GreenTown) heeft meerdere pogingen ondernomen om een gesprek te organiseren tussen de overheid en investeerders, ondernemers en ontwikkelaars van GreenTown, bijgestaan door specialisten van duurzame economische herontwikkeling.

De regering heeft dit geweigerd en heeft daarmee de bevolking van Curaçao te kort gedaan. Dit is een grove vorm van onbehoorlijk bestuur.

De regering-Rhuggenaath heeft de grootste assets van Curaçao, namelijk 600 hectare ‘prime’ land aan zee, voor 60 jaar voor een bedrag van 15 miljoen dollar per jaar verpacht aan Klesch (dat is 2,5 dollar per vierkante meter grondgebied), en de raffinaderij met een schrootwaarde van 300 miljoen dollar voor één dollar verkocht aan de eerste bieder, zonder duidelijk garanties met betrekking tot de werkgelegenheid daarvoor terug te krijgen. De kosten van de toekomstige schoonmaak van de terreinen blijven hierbij bij de overheid. Het is de slechtst mogelijke deal.

Om onduidelijke redenen weigert de overheid van Curaçao om het betere aanbod van GreenTown in behandeling te nemen. Hiermee heeft de regering de bevolking een betere toekomst, met meer werkgelegenheid, met meer overheidsinkomen en met schone lucht, ontnomen. Dit is onbehoorlijk bestuur. Dit kan en mag niet gebeuren.

Jaren werd GreenTown beticht als zijnde een groep die erop uit was het ‘meeste waardevolle nationale product’ van Curaçao te willen verkopen aan buitenlandse investeerders. Dit terwijl GreenTown altijd sprak over ‘herontwikkeling’ van het terrein in samenwerking met de overheid.

Nu, onder het mom de economische ontwikkeling van het eiland te garanderen, zijn de beste assets van het eiland verkocht aan een buitenlands concern. Met daarbij expliciet dat zij geen enkele verantwoordelijkheid gaan nemen voor de vervuiling die inmiddels is aangericht aan het terrein. Ondergetekenden hebben altijd hun idealen verdedigd. Namelijk de schoonmaak en de herontwikkeling van het Islaterrein naar een groen en duurzaam economisch leefgebied, waar vele mensen wonen, recreëren en werken in meerdere economische sectoren.

Een plaats waar jonge mensen willen wonen en werken, waarvoor vele Curaçaoënaars terugkeren naar hun land. Deze kans is de jeugd nu ontnomen. In GreenTown profiteert niet één buitenlands bedrijf, zoals Klesch, maar juist het volk van Curaçao als eigenaren en aandeelhouders van GreenTown. GreenTown is een project van de bevolking, van Curaçao en voor Curaçao waarbij alle winsten naar Curaçao gaan als sociale dividenden.

Nu, door een deal met Klesch, is er primair gekeken naar het dwangmatig willen continueren van de raffinaderij en secundair naar de toekomstige economische kansen van herontwikkeling voor het land. Er is niet gekeken naar het enorme toekomstige groeipotentieel, zoals door GreenTown is gepresenteerd. Daarmee is er helaas sprake van gemiste kans op een economische autonomie van Curaçao.

Sven Rusticus, Orlando Meulens en Lex Veerkamp zijn van Green- Town Curaçao Development Company in oprichting in Nederland (met deze toevoeging: ,,Niet te verwarren met Greentown Curaçao Foundation”).

6 Reacties op “Opinie | Gemiste kans op economische autonomie Curaçao

 1. Resolutie 1125 van de Verenigde Naties:
  Wij de Generale Secretarissen hebben op 15 December 2017 besloten dat … wordt de PDVSA raffinaderij op 31 December 2019 definitief gesloten op Curacao, stopt PDVSA officieel op te bestaan op 1 Januari 2020 en er is geen olie industrie meer op Venezuela en stopt het geld van de Establishment/Verenigde Naties te bestaan op Curacao en Venezuela. Dus de bolivar en Antilliaanse gulden bestaan niet meer. Alleen de Amerikaanse en Canadese dollars worden geaccepteerd op Curacao en Venezuela. Deze maatregel geldt tot 30 Juni 2020. Dan zal Koning Felipe de Borbon van Spanje Curacao en Venezuela als kolonien overnemen.

  New York
  15 December 2017
  Bang Ki Moon
  Generale Secretaris van de V.N.
  ( Antonio Guteress is nog niet
  op de hoogte van deze unieke situatie)

 2. Drechi pa bosnan Tur

  @Djaka:
  Ja maar… Als de twee kwaden de Pest en de Cholera zijn, oftewel Djaka of CR, wat dan???? …….

 3. Soms moet je kiezen tussen twee kwaden .

 4. De grote villa wijken raken vol en men zoekt naar een paradijs aan het water.
  Heb nog steeds geen concrete uitgevoerde plannen, die realistisch zijn, gezien van deze groep developers.

 5. Raffinage van hydrocarbons is een verloren verhaal. Waarom zouden die oliearabieren vol inzetten op toerisme.
  Omdat ze zo dom zijn.
  Klesh is een vulture kapitalist. De tent wordt gesloopt. Er mag met venezuela geen zaken worden gedaan. Dus wat wordt er dan gedaan daar. En klesh neem geen personeel over. Dus die staan vanaf nu op straat.

 6. Hoe nobel greentown ook is in bijna alle opzichten er zitten een paar zeer gewaagde aannames en zeker een basis fout in.
  Green town in plan denkt de afbraak en sanering uit de schroot prijs te kunnen halen. Als dat zo zou zijn wat doen die oude skeletten nog op andere petro eilanden?
  Dan word er een super zuurzak park gebouwd (met culturele centra). Wie gaat daar wonen? En waar gaan die inwoners werken?
  En het eiland heeft inkomsten nodig, nu hebben we toerisme, de werf en raffinage. alleenTourisme en werf is onvoldoende om een deviezen balans te krijgen. Rafinage zorgt voor inkomen en spin off wat green town niet kan. We hebben industrie nodig we hebben werk nodig dat betaald wordt (direct en indirect) door een export product en niet werk dat binnen de interne markt blijft. Dus ik kan de regering wel begrijpen (in dit geval)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *