Opinie | “GZE wil een eerlijke kans”?

Opinie door Marguérite Nahar

Bingyan Chen van Guangdong Zhenrong Energy (GZE) | Jeu Olimpio

In het A.D. van afgelopen weekend, zaterdag, 16 december 2017, staat in het hoofd artikel een merkwaardige kop, luidende: “GZE wil een eerlijke kans”. Te gek voor woorden dat GZE nu nog een eerlijke kans wil nadat GZE zelf op hoogst oneerlijke wijze te werk is gegaan met het verschaffen van onjuiste informatie en het achterhouden van cruciale gegevens die ze moesten hebben verschaft (lees: door de noodzakelijke due diligence van Curaçao te dwarsbomen) en steevast van meet af aan te beweren dat ze over de technische kennis en het financiële vermogen beschikken om de Isla te moderniseren.

Om maar te zwijgen van hun werkwijze met de felle ontkenning van hun financiële en juridische problemen in het Verre Oosten, waarmee ze geprobeerd hebben de regering een rad voor ogen te draaien. Hoezo “eerlijke kans”.?!

Ze motiveren hun wens nota bene met de bewering dat “GZE afhankelijk is van PDVSA”. Hoezo??? Het moest toch juist andersom zijn? Namelijk dat PDVSA van GZE afhankelijk zou zijn voor de technische en financiële bijstand die noodzakelijk is voor de modernisering van de Isla.

Ze hebben maandenlang rond gelopen op het Isla terrein met hun helmen op en hun clipboards in de hand om persoonlijk poolshoogte te nemen van de technische staat van de Isla. En daarnaast heeft GZE van hun Godfather (RdK – eigenaar van de raffinaderij) alle relevante informatie ontvangen waarover RdK zelf beschikt uit hoofde van de technische inspecties, meer informatie dan GZE zelf ooit rechtstreeks van PDVSA had kunnen lospeuteren. Die smoes van afhankelijkheid van PDVSA is gewoon het doorschuiven van de Zwarte Piet naar PDVSA. En dus gaat de regering overwegen??? om die “eerlijke kans”? te geven.

Deze wederpartij is absoluut niet geschikt om de Isla te moderniseren, dus afkappen die relatie. Niks eerlijke kans. Het is nu de tijd om het GreenTown project een eerlijke kans te geven. En ook de hoogste tijd om een andere allocatie van onze gemeenschapsmiddelen te realiseren. Ophouden met miljoenen te spenderen aan “onderhandelen” en adviezen inwinnen van consultants, waarvoor er miljoenen aan consultancy fees moeten worden betaald. We hebben nu voldoende leergeld betaald met dit MDPT.

Ruim 18 miljoen gulden in 4 jaar gespendeerd uitsluitend aan praten, praten, praten en sjoemelen en niets maar dan ook niets bereikt. Dit is geen goed regeringsbeleid, oké Whiteman en Asjes waren daarvoor aansprakelijk, maar nu staat Rhuggenaath aan het roer en dus moet nu Rhuggenaath orde op zaken stellen en doortastend te werk gaan. Het moet echt anders. S

amenwerking met GZE voor de modernisering van de Isla is een doodgeboren kind. Het resultaat van 4 jaar lang praten geeft alleen maar blijk van Sinterklaas spelen met gemeenschapsgeld en heeft niets constructiefs tot stand gebracht. Alleen deze ellende over ons afgeroepen. We moeten radicaal stoppen met dit pappen en nathouden, het is nu genoeg geweest. 4 jaar lang tijd en geld verspild. We moeten nu het roer drastisch omgooien. We moeten ophouden met deze verkeerde allocatie van gemeenschapsmiddelen terwijl 40% van de bevolking onder het bestaansminimum leeft en de grootste moeite heeft het hoofd boven water te houden.

De destructieve gevolgen van de onwijze en provocerende vakbondsacties zijn op geen enkele manier goed te praten, maar de frustratie van de bevolking die eruit blijkt, is wel een signaal aan de regering dat het echt anders moet. Zo denk ik erover en met mij vele anderen, de “silent majority”.

Marguérite Nahar
Juriste Marguérite Nahar was tot medio oktober 2016 extern juridisch adviseur van Refineria di Korsou (RdK)

5 Reacties op “Opinie | “GZE wil een eerlijke kans”?

 1. Mee eens! Aan de slag met Greentown! Fossiele brandstof is verleden tijd. Bij de destabiliserende vakbondsacties heb ik overigens weinig animo vanuit de bevolking gezien.

 2. Hoe durven ze GZE jullie waren nooit eerlijk geweest.
  Nog een kans die krijgen jullie niet,genoeg is genoeg.
  Sodemieter op probeer het in de Apenheul.

 3. Trots op Curaçao

  Hi hi, ik xi ik xi wat jij nie xi….. en dat is de e(xi)t.

 4. Een eerlijke kans om de boel te belazeren.

 5. + 10 !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *