Opinie | Hoe minister Suzy Römer en haar man een Politieacademie regelden

Opinie Meindert Fennema

Opinie Meindert Fennema | Het lijkt de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur wel

De verkiezingen op Curacao op 28 april hebben dezelfde soort reacties opgeleverd als die in Nederland in maart. In Nederland was iedereen bang dat de PVV de grootste partij zou worden en toen dat niet het geval bleek, had Geert Wilders ‘verloren’.

In Nederland was iedereen bang dat de partij (MFK) van de corrupte Gerrit Schotte zou winnen en toen dat niet het geval was iedereen blij: Schotte had verloren. In werkelijkheid won de partij van Schotte 1 zetel en kwam op 5 zetels in het 21 zetels tellende parlement van Curacao. De socialistische MAN won ook een zetel en kreeg er ook vijf. De liberale PAR won twee zetels en kreeg er zes. Man en PAR zijn ‘relatief ‘schone’ partijen schreef NRC Handelsblad en die vormen nu samen de meerderheid. Dat is waar en die twee partijen zullen ook wel een regering gaan vormen. Maar omdat die meerderheid erg krap is (11 van de 21) zal men er vast een derde partij bij willen hebben. Dat wordt waarschijnlijk de PIN van mevrouw Suzy Römer die zich afgesplitst heeft van de PNP, de erfopvolger van de NVP, die ooit gevormd was naar het evenbeeld van de KVP.

Dekmantel voor de eigen toko

Mevrouw Römer heeft een lange staat van dienst in de Curaçaose politiek. En ze heeft een man die Carl Camelia heet en die een al even lange staat van dienst in het onderwijs heeft. Jarenlang leidde hij aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) een soort Business School, die weliswaar geheel zelfstandig en ondoorzichtig opereerde maar toch onder de UNA viel. De meeste docenten lieten zich twee keer betalen: één keer als docent van de UNA met een vast contract en een tweede keer voor hun lessen die ze aan de Business School van Camelia gaven. Een toko in een toko werd dat genoemd. Camelia had dat van de Rotterdamse Business School afgekeken, die vroeger net zo functioneerde, behalve dan dat de meeste docenten aan de Business School van Camelia niet gepromoveerd waren.

In 2008 greep de toenmalige rector van de UNA, Jeanne de Bruijn in. Het bedrijf van Carl Camelia (Curises) mocht de UNA niet meer gebruiken als dekmantel voor zijn eigen toko. Camelia richtte met een aantal oud docenten van de UNA (waaronder een Nederlander die bij ENNIA op staande voet was ontslagen) een nieuwe Universiteit op: Inter-Continental University of the Caribbean (ICUC). Met veel overheidsgeld vervolgde Camelia zijn ondoorzichtige verdienmodel, totdat hij door zijn voormalige bondgenoten in 2113 op staande voet werd ontslagen.

Een Curaçaose Politieacademie

Geen nood: Carl Camelia bedacht dat er op Curaçao grote behoefte was aan een Politieacademie. Toen zijn vrouw Suzy nog niet zolang minister was, ging zij samen met Carl praten met de Politieacademie in Apeldoorn. En Camelia kreeg van zijn vrouw (dat wil zeggen van de Curaçaose belastingbetaler) 2 miljoen Antilliaanse guldens om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar een Curaçaose Politieacademie. Voor het rapport gebruikte hij briefpapier van de Inter-Continental University of the Carribean, waar hij kort tevoren ontslagen was. Zijn oud-collega’s waren daar niet blij mee.

Nu vraagt Camelia 5,6 miljoen om een Bachelor voor de Politie op te zetten. De Curaçaose journalist Dick Drayer schrift hierover:

“Hij deed eerst zelf onderzoek naar de wenselijkheid van zo’n opleiding en mag nu zijn eigen aanbevelingen ook nog eens zelf uitvoeren. Er zou haast zijn. De Nederlandse Politie Academie zou het anders overnemen.”

Een week voor de verkiezingen riep Camelia politie agenten op om zich in te schrijven voor de nieuwe Bachelor waarvoor het geld nog niet gevoteerd is. Dat kon tot aan de verkiezingen gratis. Nummer drie op de lijst van de partij van zijn vrouw (PIN: goeie naam trouwens!) is het hoofd van Camelia’s Politie Academie i.o.

Als Suzy Römer opnieuw in de regering komt, krijgt Curaçao dus een nieuwe Politieacademie. Of de politie agenten daar wat mee opschieten is de vraag. Maar de man van Suzy Römer heeft dan weer wat om handen.

Roel in ’t Veld en Uri Rosenthal

Het doet mij allemaal erg denken aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, die in 1989 werd opgericht door de bestuurskundigen Prof. dr. Roel in ´t Veld (PvdA) en Prof. dr. Uri Rosenthal (VVD). Deze Nederlandse Camelia’s hadden bedacht dat er wel behoefte bestond aan een opleiding voor ambtenaren en Tweede Kamerleden die een bestuurlijke positie ambieerden. Die opleiding van In ’t Veld en Rosenthal kostte weliswaar 20.000 gulden, maar daarmee was je bestuurlijke kostje gekocht. Het geld voor de opleiding werd voor de ambtenaren betaald door het ministerie waar zij werkzaam waren.

In ´t Veld en Rosenthal kregen daarnaast nog een groot bedrag van het Ministerie van Onderwijs (waar In ’t Veld Secretaris Generaal was geweest). Zij schreven namelijk hun deeltijdsstudenten in als voltijdsstudenten. Dat was weliswaar frauduleus, maar het werd jarenlang niet opgemerkt.

Als Nederland vergaat, verhuis ik naar Curaçao, want daar gebeurt alles dertig jaar later.

Meindert Fennema (Leeuwarden, 1946) is een Nederlands politicoloog en emeritus hoogleraar politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam, oud-fractievoorzitter van GroenLinks in Bloemendaal en romanschrijver. Onlangs verscheen een nieuwe editie van Geert Wilders, Tovenaarsleerling. Zijn laatste boek is GOED FOUT. Herinnering van een meeloper. (Over zijn tijd in het Utrechts Studenten Corps en in de Communistische Partij van Nederland).

Bron: ThePostOnline

19 Reacties op “Opinie | Hoe minister Suzy Römer en haar man een Politieacademie regelden

 1. Joep Meloen

  Oscar Romer,

  Ik zou niet al te hoog van de toren blazen. Dat je een fan van Suzy bent is prima, maar vergeet niet dat voor bv de politie academie, gezien het bedrag dat er mee gemoeid is er een officiële aanbesteding dient te komen. Die moet dan worden geëvalueerd en van advies worden voorzien. Dat is wettelijk zo vastgelegd.
  Zoek even na hoe het proces in elkaar heeft gezeten en je zult zien dat er van een aanbesteding gaan sprake was.
  Kun je natuurlijk claimen dat Navarro de opdracht heeft gegeven, doch we weten allemaal hoe de politiek in elkaar steekt. Ik help jou een beetje en jij helpt mij, zo werkt het hier.
  Het is en blijft natuurlijk nog steeds corruptie en fraude. Het sausje legaliteit verandert daar niet veel aan.

 2. Oscar Rőmer

  Doet de VVD het beter

 3. Zij moet dat vooral doen, er zijn heel veel soldaatjes van die onwaardige YdK groep die politieke campagne voeren op deze forum. Deze idioten beledigd iedereen die niet eens zijn met hun mening en of de mening van MFK , KdNT.

 4. dikke deur

  Familie?

 5. De weg gewerkte mensen zijn vervangen door pionnen. Raar genoeg zitten deze pionnen er nog steeds. Wanneer worden deze eindelijk vervangen door echte gekwalificeerde personen? Kijk naar Aqualectra, CPA, Curoil, RdK, SSC, enzovoorts. Daarom gaat het eiland nooit vooruit.

 6. ericlapas

  @Oscar Rőmer, omdat anderen het doen moeten wij het ook doen?

 7. Oscar Rőmer

  Meindert Fennema wordt oud hij is niet meer helder in digitale tijdperk hij hapt op nepnieuws. Het wordt tijd dat hij meer tijd gaat besteden aan zijn kinderen, kleinkinderen en zin goede naam niet met het schrijven rommerlartikelen bezoedeld. Ik ben beter gewend van Fennema laat hij met eer genieten van zijn pensioen.

 8. Oscar Rőmer

  Keizer De Rey Hooimaaijers etc

 9. Oscar Rőmer

  Klopt niet meneer Fennema. Suzy was geen minister toen haar man Carl Camelia de opdracht kreeg dat was onder minister Navaro u bent te naam van Suzy aan het bezieden op basis van nepnieuws. Ik adviseer haar dan ook uw te vervolgen voor smaad. Ik had altijd een hoge pet van u gehad toen ik in Groningen studeerde maar proeft in het artikel waar u Suzy corruptie toedicht dat uw bovenkamer in helderheide heeft ingeboet. Jammer mindert erg jammer mensen schade berokkenen zonder te weten wat de feiten zijn.

 10. Herbert Romer

  Camelia kreeg van de Raad van Ministers van het koninkrijk de opdracht voor dat Suzie minister was. Pisas (min pres) heeft expres ook geprobeerd haar naam te besmeuren maar weigert met bewijzen te komen er loopt een juridische klacht tegen hem.

 11. Herbert Romer

  Allemaal leugens. Suzy was niet eens minister t.t.v. de toewijzing namens de rijksministerraad (Nederland, St Maarten, Aruba en Curacao) gegeven opdracht. camelia heeft geen cent ontvangen. Minister President Pisas zoals velen hebben dit bericht ook verspreid en kon geen bewijs geven maar probeerde voor de verkiezing gauw Suzy te beschadigen Er volgt nu een juridische klacht. Ik zou dat afwachten voor je een oordeel velt. De laatste tijd is dit de werkwijze om iedereen op Curacao te besmeuren!

 12. Zelfde problem met Terry Hernandez die voor fraude bij De Paus en Vesseur werd weggestuurd en daarna voor veel geld en op maat rapportjes schreef voor GS om mensen weg te werken.

 13. dikke deur

  Bij Suzy zal je er niet veel van vinden.

 14. Joep Meloen

  We kunnen er gif op innemen dat Suzy die 5.6 miljoen voor haar echtgenoot wil hebben. En zo kunnen we er ook gif op innemen dat er nog een keer 20 miljoen richting Insel gaat.
  Vervolgens kunnen we ons afvragen wat nu erger is ?
  Een maffia figuur als Schotte die de tent leegjat of een zogenaamd ‘integere’ regering die het geld over de balk smijt voor allerlei leuk verzonnen projecten.

  Integriteit is hier op Curacao ver te zoeken.

 15. De ‘Nederlander die bij ENNIA op staande voet was ontslagen’ is Paul van Bladel, de huidige directeur van ICUC.

  Heb begrepen dat Carmelia vervolgens bij het ICUC wegens fraude op staande voet is ontslagen.

  Leuk clubje dus!

  Probleem is dat wanneer organisaties weigeren aangifte te doen van fraude, de fraudeurs met een schone verklaring omtrent gedrag elders weer aan de bak komen.

 16. Wat heeft Suzy dan gedaan?

 17. ericlapas

  De waarheid doet de duivel blozen. Het voorspelt niet veel goeds met deze onbetrouwbare Suzy Camelia in de regering.

 18. Abraham Mossel

  Is zijn vader soms vreemd gegaan met een ander wijf, hij lijkt sprekend op die andere bedwetter!, Douwe Boersema!. de spindokter van Gerrit de Raaf,zou D B ze centen nog wel krijgen van G de R, ik denk het niet, zoals ik lees en wat betreft Insel Air personeel.

 19. Meindert Fennema beheert het archief van Hans Janmaat. Hij was jarenlang een van de weinigen die het openlijk opnam voor het recht van Janmaat op vrijheid van meningsuiting. In 2014 nam hij het op voor de controversiële en met een verbod bedreigde Pedo vereniging MARTIJN.

  Aparte kerel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *