Opinie | Hoezo gaat de Klesch deal de economische krimp verminderen?

Opinie door Marguérite Nahar

Gary Klesch

Bericht in de lokale pers onder de kop: Klesch-deal kan krimp verzachten. In het artikel geeft de Centrale Bank (CBCS) een prognose, terwijl tegelijkertijd erbij wordt vermeld dat de CBCS eigenlijk nog niet over voldoende gegevens beschikt, om een goed gefundeerde prognose te kunnen geven, omdat er nog teveel materiaal ontbreekt en erger nog, meldt de CBCS zelf: “te weinig kennis te hebben met betrekking tot de overeenkomst die RdK eind december met de Klesch-groep heeft ondertekend om de prognoses over de economische ontwikkeling in 2020 aan te passen”, letterlijk door mij herhaald uit het bericht.

En voorts: “Volgens de CBCS kan de Klesch deal een bijdrage leveren om de economische krimp dit jaar te verminderen”.

Een uiterst merkwaardig bericht in de kwartaal rapportage, want hoe kan een prestigieus en gezaghebbend overheidsorgaan als de CBCS tot goedgefundeerde conclusies komen als dat orgaan zelf meldt niet over voldoende informatie te beschikken om die conclusies te kunnen schragen.

Ik ben weliswaar niet economisch geschoold, maar volgens mij is dit puur natte vinger werk, een CBCS onwaardig. Kennelijk is dit bericht in de publiciteit gebracht door de CBCS met het oogmerk de publieke opinie te beïnvloeden om de Klesch deal te verwelkomen als de redder in nood.

Dit is de geijkte werkwijze van de Klesch-groep wereldwijd bij alle voorgaande reddingsoperaties van Klesch, waarbij na een mislukte reddingsoperatie Klesch van het toneel is verdwenen met achterlaten van een puinhoop, ofschoon de Klesch-groep zelf er wel ettelijke, soms tientallen miljoenen aan heeft overgehouden. Het internet staat bol van voorbeelden daarvan en dat is feiten materiaal. Never mind consultancy bureaus met hun dik- betaalde “due diligence reports” waarin zij Klesch de hemel in prijzen.

Het is mij een raadsel hoe de Klesch deal die moet aanvangen met een lening van 150 miljoen US-dollar, tegenwaarde 360 miljoen GULDEN, de economische krimp kan verlichten als de nu reeds uitermate zware schuldenpositie van Curaçao, nog zwaarder daardoor wordt belast. De stand van zaken in de totale schuldenlast was: momenteel circa 775 miljoen gulden door het liquiditeitstekort (surséance van betaling) van de Giro, plus circa 600 miljoen gulden voor de bouw, inrichting en exploitatiekosten van Hospital Nobo, tezamen al ruim 1¼ MILJARD gulden, die zullen moeten worden opgelost uit inkomsten gegenereerd met economische groei.

Met de Klesch Deal neemt de bestaande schuldenlast toe tot ruim anderhalf MILJARD gulden, want Klesch is geen investeerder die eigen geld inbrengt, de Klesch Deal begint met de lening van 150 miljoen dollar, zoals zelf door de Premier op TV bekend gemaakt.

Met de op handen zijnde oplegging van een abb zal de koopkracht onvermijdelijk verminderen en als gevolg daarvan zal ook het multiplier effect in de economie gereduceerd worden. Dit is een kwestie van oorzaak en gevolg waardoor er juist krimp en geen groei bewerkstelligd kan worden. Hoezo kan de Klesch deal de economische krimp wat verzachten?

Het verbaast me niets dat vanwege het falend toezicht van de CBCS op de bancaire activiteiten van de GiroBank de afgelopen jaren, de GiroBank nu aan de rand van een faillissement staat.

Het verbaast me ook niets dat men op Curaçao het vertrouwen in de capaciteiten van de CBCS finaal heeft verloren. Het verbaast me wel dat de CBCS met zo’n slecht track record het lef heeft het publiek zand in de ogen te strooien met natte vinger werk.

Vooral omdat de CBCS in dezelfde kwartaal rapportage ook meldt dat er sprake is van een abb, zoals destijds door Aruba aldaar ingevoerd toen de economische nood op dat eiland ten top was gstegen.

Marguérite Nahar

Marguérite Nahar
Juriste Marguérite Nahar was tot medio oktober 2016 extern juridisch adviseur van Refineria di Korsou (RdK)

Opinie Nahar: Focus op Bullenbaai | Persbureau Curacao

8 Reacties op “Opinie | Hoezo gaat de Klesch deal de economische krimp verminderen?

 1. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels

 2. Dus Nahar zegt: CBCS, hou je mond want je weet niet waarover je het hebt. Vervolgens zegt ze: ik weet ook niet waar ik het over heb, en gaat vervolgens een heel stuk schrijven over iets waarvan ze niets weet.

 3. Het is een absurde situatie, alleen het feit al dat Klesch een erfpacht van 60 jr krijgt. Nou zal het mijn tijd wel uitdienen hoor, ik zal dan als ‘ t effe meezit net de 100 bereiken-:) maar dat er zaken niet kloppen zal niemand verbazen.
  Was het plakband toereikend en
  goed vast onder de bureaux?

 4. Curacao revisited

  Inderdaad BrianS: laten we een referendum houden met de vraag “cbcs opheffen” si/non

 5. Laten we CBCS opheffen

 6. Ik heb niet veel vertouwen in de CBCS, (under statement) en ook niet veel in het eiland bestuur, die ik niet op visie, transparantie of democratische gehalte kan betrappen. En ik weet nog eigenlijk GEEN details van de deal. Het lijkt me sterk dat ze om te beginnen ook nog een lening van 365 miljoen krijgen. Dat zou het beetje vertouwen wat ik nog heb aardig kunnen doen afnemen. Maar ik weet geen details, centrale bank ook niet, maar komt met een uit de lucht gegrepen “verwachting”. Schrijfster dus wel. Aan de andere kant; ze had het al eerder mis met de “Feiten”

 7. Bij de CBCS denken ze geloof ik echt, dat iedereen op Curaçao een grote *bolo* is.

 8. Curacao revisited

  Laten we niet om de hete brei heendraaien: niemand heeft nog vertrouwen in Cbcs dus vraag Nederland zo snel mogelijk om DNB de boel hier te laten runnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *