30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | LGO/UPG na orkaan Irma

HomeMediaOpinie | LGO/UPG na orkaan Irma

Opinie Nasha Desbarida

Opinie Nasha Desbarida – Kòrsou Solidario i Duradero

Door Nasha Desbarida Het Frans-Nederlandse eiland Sint Maarten heeft na orkaan Irma veel schade opgelopen. Men moet snel aan de wederopbouw beginnen. Nederland heeft bekendgemaakt dat zij Sint Maarten met een duurzame wederopbouw wil helpen.

De financiële hulp die het eiland Sint Maarten van Frankrijk en Nederland kan krijgen is echter niet het onderwerp van dit stuk. Het is niet de bedoeling om de financiële hulp die Sint Maarten van Nederland kan krijgen te vergelijken met de ondersteuning die de Franse kant van het eiland Saint Martin van Frankrijk toegezegd heeft gekregen. De staatkundige verhoudingen tussen Frankrijk en Saint Martin zijn immers niet te vergelijken met de relatie binnen het Koninkrijk. Saint Martin is een Franse provincie terwijl Sint Maarten, Curaçao en Aruba autonome landen binnen het Koninkrijk zijn.

Dit stuk richt zich op de relatie tussen de Europese Unie (EU) en haar overzeese gebieden. De EU heeft een speciale band met een dertigtal eilanden die vroeger koloniën waren van de lidstaten die de Europese Gemeenschap hebben opgericht. Het EU-verdrag kent twee verschillende statussen voor deze eilanden: Ultraperifeer Gebied (UPG) en Landen en Gebieden Overzee (LGO). Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben de LGO-status. Sint Maarten heeft een bijzondere positie in het Europese kader; het heeft op grond van het EU-verdrag beide juridische statussen.

Het eiland wordt opgedeeld in LGO en UPG. Het Nederlandse deel is LGO en het Franse gebied UPG. De eilanden die een UPG-status hebben, vormen in tegenstelling tot de LGO’s, een integraal deel van het Europees gebied. In de eerste plaats betekent dit dat de Europese wetgeving ook op deze (ei)landen van toepassing is. Ten tweede heeft het Europees beleid ook betrekking op de UPG’s. De UPG’s vallen onder het Europees acquis communautaire. De EU heeft als doelstelling om een einde te maken aan de verschillende ontwikkelingsniveaus binnen het EU-gebied en om daarmee de sociaaleconomische achterstand tussen de lidstaten te verkleinen.

Dit geldt ook voor de UPG’s. De UPG’s hebben op basis van artikel 349 van het Verdrag betreffende de werking van de (VwEU) recht op verschillende fondsen. De UPG’s kunnen een beroep doen op staatshulp en hebben ook toegang tot de structurele fondsen en de horizontale programma’s van de Europese Unie. In 2002 richtte de EU het Solidariteitsfonds op. Dit Solidariteitsfonds (met een jaarlijks budget van 1 miljard euro) is een financieringsinstrument dat in noodsituaties hulp biedt aan Europese lidstaten en de UPG’s.

Het Nederlandse Sint Maarten komt strikt gezien als LGO dat niet onder het EU-gebied valt, niet in aanmerking voor het Solidariteitsfonds. Saint Martin mag na de natuurramp die orkaan Irma veroorzaakt heeft, wél een verzoek bij de EU indienen voor financiële steun bij de wederopbouw. Een van de voorwaarden is dat de schade minstens 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het eiland moet zijn. De autoriteiten van Saint Martin moeten samen met Frankrijk binnen 12 weken na een ramp een verzoek tot financiële ondersteuning indienen met de Commissie willen ze voor het Solidariteitsfonds in aanmerking komen.

De laatste jaren, na de aanpassing van de regels, wordt dit financieringsinstrument vrij snel in werking gezet. Zodra het verzoek gehonoreerd wordt, geeft de EU een voorschot van 10 procent van het werkelijke bedrag om direct aan de wederopbouw te kunnen beginnen. Dit voorschot richt zich in eerste instantie op verbetering van de infrastructuur voor elektriciteit, drinkwater, telecommunicatie, transport, gezondheidszorg en onderwijs. Het voorschot is ook bedoeld om de bevolking in korte tijd van adequate woningen te kunnen voorzien.

Het eiland Madeira is een Portugese UPG. Dit eiland heeft de laatste tijd ook met natuurrampen te maken gehad. Madeira heeft als UPG reeds in twee verschillende situaties financiële hulp gekregen uit het Solidariteitsfonds. In 2010 kreeg Madeira 31,3 miljoen euro na overstromingen en in 2016 kreeg het eiland 3,8 miljoen euro om tegemoet te komen aan de schade die bosbranden het milieu hadden toegebracht. Tevens komen Madeira en het Franse Saint Martin in aanmerking voor de structurele fondsen én fondsen afkomstig uit de horizontale EU-programma’s.

Om maar een voorbeeld te noemen; Madeira heeft in de periode 2007-2013 een som van 320 miljoen euro uit het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds toegekend gekregen. Bovendien kwam het eiland ook in aanmerking voor 143 miljoen euro uit het Cohesiefonds. Dit zou een van de redenen kunnen zijn waarom de wederopbouw van Saint Martin veel sneller zou kunnen gaan dan die van Sint Maarten. Het gaat niet alleen om wat de respectievelijke eilanden aan hulp krijgen van de EU-lidstaat waarmee ze een rechtstreekse relatie hebben.

Als we de financiële hulp in breder verband – op Europees niveau – bekijken, is de discussie of Frankrijk beter helpt en meer financiële steun biedt dan Nederland, niet relevant. Belangrijk is dat de juridische UPG-status van Saint Martin, het feit dat dit deel van het eiland onder het territoriaal bereik van de EU valt, het eiland in een voordeliger positie plaatst als het gaat om hulp bij natuurrampen.

Nasha Desbarida is betrokken bij de organisatie Kòrsou Solidario i Duradero. Zij studeerde Staats- en Bestuursrecht en Internationaal en Europees recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2014 is zij een half jaar voorzitter geweest van GreenTown Curaçao Nederland. Zij is al 19 jaar gerechtstolk en sinds 2010 eigenaar van JandeQuba, een Nederlandse webwinkel die Zuid-Amerikaanse producten verkoopt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties